Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

28. april 2021 14:35

Er du hjemme i bededagsferien - så vær hussitter for naboernes boliger!

Aftal med naboerne, at du kigger efter deres hus og holder øje med kvarteret, mens de er væk. Brug Nabohjælps-app’en som et nyttigt værktøj.

Bededagene er tid til at holde lidt ekstra ferie.
Men for indbrudstyvene er perioden omvendt lig med travlhed, fordi de kriminelle er på udkig efter boliger, hvor det er åbenlyst, at bygningerne er alene hjemme.

- Indbrudstyvene opfører sig lige som os andre, når vi er på tilbudsjagt i supermarkedet. De scanner omgivelserne og beslutter sig hurtigt for, om der er noget, der er værd at gå efter. Af samme årsag er det meget afgørende, hvilke signaler, beboerne i området sender til tyven. Er der liv i kvarteret, og dermed en risiko for at blive set og genkendt. Eller er der fred, og dermed arbejdsro og ingen fare? Pointerer vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

 

Gør det bøvlet

Vicepolitiinspektøren fremhæver i denne sammenhæng værdien af, at borgerne i lokalområdet bliver bevidste om, hvordan de gør det bøvlet at være indbrudstyv.

- Den enkelte kan gøre det vanskeligt for tyven at gennemskue, om boligen reelt er tom, eller om der er nogen hjemme. Og går naboerne sammen og etablerer nabohjælp, er effekten endnu større. Indbrudstyve kan meget hurtigt spotte, om naboerne er årvågne og lægger mærke til, om der er nye og ukendte ansigter i kvarteret, fastslår Chr. Østergård. 

 

Faktaboks

Gode råd til dig, der bliver hjemme i bededagsferien

  • Aftal med naboerne, at du kigger efter deres hus og holder øje med kvarteret, mens de er væk. Brug Nabohjælps-app’en som et nyttigt værktøj.
  • Sørg for, at affaldscontaineren er kørt på plads, efter at den er tømt, at postkassen ikke er fuld, og at der er lidt frisk vasketøj på tørrestativet og lidt legetøj i haven. Selv små ting kan overbevise en tyv om, at der er nogen, selvom nabohuset er alene hjemme i ferien. Erfaringer fra udlandet viser, at op imod hvert fjerde indbrud bliver forhindret, fordi nabohjælpernes indsats betyder, at tyven vælger området fra.
  • Møder du nogen, du ikke kender, i kvarteret, så sig ”hej” og spørg, hvem de søger, og om de har brug for hjælp. En tyvs største frygt er at blive genkendt, så derfor bryder han sig ikke om at blive kontaktet.

Rejser du væk? Gode råd inden du pakker kufferten

Fortæl ikke tyven, at du er væk
Lad være med at fortælle om rejseplanerne på Facebook og læg ikke et foto fra sommerhuset på Instragram. Vent med at dele minderne til du er kommet hjem. Tyven læser måske også med.

Er din stue et udstillingsvindue?
Er det nemt for en tyv at spotte, om det kan betale sig at begå indbrud i dit hjem?
Har du en iPad liggende på sofabordet eller andre værdifulde genstande liggende fremme i stuen, frister du svage sjæle.
Kig på din stue udefra og se det samme, som tyven ser. Gør det til en vane at gemme værdierne væk, når du tager hjemmefra.

Er der mon nogen hjemme?
Lidt opvask i køkkenet, vasketøj på snoren, legetøj i haven samt en kaffekop og en opslået avis på stuebordet. En række små ting gør, at dit hus ser beboet ud, mens du er væk på ferie – og kan gøre, at tyven vælger dit hjem fra.

Gemmeleg for tyven
Tænk over, hvor du opbevarer smykker og andre værdier i dit hjem.
Rigtig mange gemmer smykkerne i soveværelset eller på badeværelset. Og det ved tyven, når han bryder ind.
Find derfor et nyt opbevaringssted allerede i dag!

Hjælp ikke tyven med at bryde ind
Alle handymænd med respekt for sig selv har værktøj og andre redskaber derhjemme.
Men husk at låse redskabsskuret eller garagen af, så tingene ikke ender i hånden på en tyv, der bruger en skruetrækker eller en spade til at brække din terrassedør eller dit vindue op med – mere avanceret værktøj skal der ikke til.
Husk også at låse stiger og andre redskaber inde.

Nabohjælps app kan downloades i iTunes og Google Play. 

Læs mere på
Nabohjælp.dk
Bytrygt.dk
Stopindbrud.dk
Stop-e-hæleri.dk

Pressekontakt

Kommunikationsenheden

E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk 

Telefon: 2052 6460 (ikke sms)

19. april 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Har du set manden eller voldsepisode på King George 7. februar 2024?

Politiet søger vidner og hjælp til at identificere mulig gerningsmand.

18. april 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Bedrageri: Genkender du denne gerningskvinde?

OBS! Kvinden er identificeret og billederne er derfor fjernet Syd- og Sønderjyllands Politi beder borgerne om hjælp i forbindelse med 5 anmeldelser om bedrageri i henholdsvis Nordborg, Sønderborg midtby og Aabenraa.

17. april 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

38-årig kvinde idømt behandlingsdom

En domsmandsret i Sønderborg idømte i dag en 38-årig kvinde en behandlingsdom