Politiet opfordrer til at anmelde digitale sexkrænkelser. Du kan både anmelde på vegne af dig selv og andre.
Du kan også ringe 114 eller henvende dig personligt på en politistation.
Hav følgende oplysninger parat
Hvis du har NemID, skal du have det parat
Eventuelle oplysninger om den mistænkte fx navn, brugernavn, mailadresse mm.
URL eller linkadresse på det eller de steder, hvor krænkelsen er sket
Når du har indsendt din anmeldelse, sker der følgende tre ting
Om digitale sexkrænkelser
En digital sexkrænkelse er typisk en handling, hvor nøgenbilleder eller video/billeder af seksuel karakter bliver delt eller offentliggjort uden tilladelse fra den afbildede person.
Billederne og videoerne deles typisk ofte via internettet, mobiltelefoner m.v.
En digital sexkrænkelse er strafbar og efterforskes af politiet. Vi opfordrer alle, der har været udsat for en digital sexkrænkelse, til at anmelde det.
Du kan anmelde en digital sexkrænkelse ved at møde op på din lokale politistation, ved at kontakte politiet på 114 eller ved at foretage en anmeldelse digitalt.
Hvis du henvender dig på din lokale politistation, sørger politiet for, at du kan indgive din anmeldelse under diskrete rammer.
Det er politiets ansvar at dokumentere det strafbare forhold. Billeder og videoer på internettet kan dog være flygtige og dermed være forsvundet, når vi vil sikre materialet. Du kan derfor hjælpe os ved at downloade eller tage screenshots af det krænkende materiale på den hjemmeside, hvor du er afbilledet.
Hvis du anvender en telefon eller tablet med Android, afhænger proceduren af mærke og model, men du kan som regel finde hjælp på producentens hjemmeside.
Vær opmærksom på ikke at opsøge eller downloade krænkende materiale, der afbilder andre, da det kan være en overtrædelse af straffeloven.
Du kan sende dokumentationen til politiet på to måder. Anmelder du digitalt, får du i formularen oplyst den e-mailadresse, du kan bruge til at sende din dokumentation.
Anmelder du på din lokale politistation, kan dokumentationen afleveres her eller fremsendes på en e-mailadresse, som din sagsbehandler oplyser.
De fleste etablerede platforme er som regel villige til at efterkomme politiets anmodninger. Erfaringen viser dog, at der også er platforme, det kan være svært at få etableret kontakt til.
Der er desuden tilfælde, hvor det ikke er muligt for politiet at få fjernet det krænkende materiale, fx fordi indholdet ikke er ulovligt i det land, hvor internetplatformen er hjemmehørende.
Der kan også være tilfælde, hvor politiet kun kan rette henvendelse til internetplatformen gennem internationalt retshjælpssamarbejde. I disse tilfælde kan der desværre forekomme længere sagsbehandlingstid.
Det følger af databeskyttelsesreglerne, at du har ret til at anmode søgemaskiner (fx Google, Bing, Yahoo mv.) om at få fjernet søgeresultater, som fremkommer ved søgning på dit navn e.l. (også kaldet afindeksering).
Det hjælper vi dig med, når du anmelder en sag om digitale sexkrænkelser til politiet. På den måde kan du få fjernet henvisninger til krænkende billeder eller videoer af dig, som er forbundet med dit navn.
Du har efter databeskyttelsesreglerne ret til at anmode Google og andre søgemaskiner om at få fjernet søgeresultatet, som fremkommer ved søgning på dit navn e.l.
Når søgemaskiner fjerner søgeresultater, fjerner de kun de links, der fører hen til hjemmesider på internettet. Søgemaskinerne fjerner ikke indholdet fra internettet, men sletter det kun fra de relevante søgeresultater.
Da reglerne kun gælder for EU, vil en søgning efter billederne m.v., som foretages af nogen, der befinder sig uden for EU - eller via en server, som befinder sig uden for EU - stadig kunne indebære, at billederne m.v. fortsat er del af søgeresultatet.
Vær opmærksom på, at hvis det krænkende materiale på ny deles på internettet, efter det er blevet fjernet fra søgeresultatet på en søgemaskine, vil det generere en ny indeksering, og du skal på ny bede om at få materialet fjernet.
Gå til søgemaskinen og brug klageformularen
For at få fjernet et søgeresultat fra en søgemaskine kan du bede den pågældende søgemaskine om at få fjernet søgeresultatet via en særlig formular.
Formularer for de største søgemaskiner:
Mulighed for at klage til Datatilsynet
Hvis søgemaskinen nægter at fjerne søgeresultatet, kan du klage til Datatilsynet.
Du vil i nogle tilfælde kunne få erstatning i sager om digitale sexkrænkelser. Om det er muligt at få erstatning, afhænger bl.a. af krænkelsens karakter, og hvorvidt en række betingelser i offererstatningsloven er opfyldt.
Du kan finde yderligere information og ansøgningsskema hos:
Du kan som offer for digitale sexkrænkelser i visse tilfælde få tildelt en bistandsadvokat, afhængigt af sagens omstændigheder.
En bistandsadvokat er en gratis advokat, der kan hjælpe dig og varetage dine interesser under hele straffesagen.
Læs mere om mulighederne for at få en bistandsadvokat hos anklagemyndigheden.
Har du brug for at tale med nogen, kan du anonymt kontakte Offerrådgivningen, som tilbyder personlige samtaler til dig og dine pårørende. Offerrådgivningen vejleder også om, hvilken hjælp der findes og om muligheden for at søge om erstatning.
Når du henvender dig hos Offerrådgivningen, har den person, du taler med, tavshedspligt. Offerrådgivningen kan kontaktes døgnet rundt.
Dansk Kvindesamfund tilbyder rådgivning over e-mail og telefon til alle over 18 år, som uden at have givet tilladelse har fået delt billeder eller billedmateriale.
Red Barnet tilbyder rådgivning til børn og unge under 18 år. På SletDet kan du finde svar på en række spørgsmål om ufrivillig deling af billeder, ligesom du kan komme i kontakt med en rådgiver hos Red Barnet via e-mail og telefon.
Husk, at hvis du ønsker at få fjernet materialet og samtidig ønsker at anmelde det til politiet, skal du først rådføre dig med politiet, så vigtige spor og beviser ikke går tabt.
Ny undersøgelse fra januar 2018: