Spring til hovedindhold

Forslag

Hvis du bruger offentlig transport

Information og gode råd fra Transport- og Boligministeriet.

 Med den yderligere gradvise genåbning af landet forventes flere rejsende i den kollektive transport, særligt i myldretiderne om morgenen og eftermiddagen. De rejsende opfordres fortsat til at vise hensyn og så vidt muligt rejse uden for myldretiden. De nye anbefalinger (af 10. maj 2020) fra Sundhedsstyrelsen om forebyggelse af smittespredning indebærer, at trafikvirksomhederne får mulighed for at anvende mere af kapaciteten i bussen og toget.

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder fysisk afstand på 1 meter og især undgår at være tæt, hvis man er ansigt-til-ansigt. Der kan være en række situationer, hvor det – også over længere tidsrum – ikke er muligt at sikre mindst 1 meters afstand mellem personer. Det kan f.eks. være siddende transport over længere afstande i bus, tog eller fly, hvor sædeindretningen ikke muliggør at 1 meters afstand overholdes. I sådanne situationer anbefaler Sundhedsstyrelsen, at passagererne sidder med ansigtet i samme retning, og uden ansigt-til-ansigt kontakt under 1 meter.

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at man medbringer hånddesinfektion eller vådservietter, når man færdes blandt mange mennesker og på steder med mange kontaktpunkter, fx i den kollektive transport.

Midlertidig suspendering af det betjente billetsalg

Mange buschauffører frygter smittespredning ved tæt kontakt i den kollektive trafik. For at undgå den tætte kontakt, som det betjente billetsalg kræver, har transportministeren opfordret trafikselskaberne til midlertidigt at ophøre med det betjente salg i busserne.

Brug derfor periodekort eller rejsekort eller husk at købe din billet inden busturen.

 

Krav om pladsbillet hos DSB

Der er indført pladsbilletkrav hos DSB på alle afgange på intercity, lyntog og regionaltog. 

 

Hvorfor skal jeg have en pladsbillet, når jeg rejser med DSB’s tog?

  • Brugen af den kollektive trafik skal begrænses og spredes over mest mulig tid og kapacitet. 
  • Det er vigtigt at tage særlige hensyn og forholdsregler, så tætheden blandt passagerne bliver mindre.
  • Når der kræves pladsbilletter, kan DSB sikre, at der ikke er flere passagerer i togene, end der er sæder til. På den måde er passagererne ikke for tæt. 

Hvor kan jeg købe min pladsbillet?

  • Pladsbilletten kan købes via dsb.dk, i DSB-appen og i de betjente salg, og den vil være gratis.
 

Råd og opfordringer til dig, der rejser med offentlig transport

I de offentlige transportmidler står eller sidder mange mennesker ofte tæt. Derfor er det relevant at tage særlige hensyn og forholdsregler for at begrænse smittespredningen.

 

1. Gå eller tag cyklen ved kortere ture

Skal du blot en kort tur, overvej da, om det er muligt for dig at cykle eller gå. På den måde undgår du tæt kontakt under transporten, og du giver andre rejsende – som ikke har samme mulighed – bedre plads i den offentlig transport.

 

2. Rejs uden for myldretiden

I myldretiden kan passagerne i den offentlige transport komme ud for at skulle stå særligt tæt, fx i busser, tog og metro. Overvej, om du har mulighed for at rejse uden for myldretiden, ved fx at flytte din aftale eller møde lidt tidligere eller senere på arbejdspladsen.

3. Vis hensyn til andre rejsende

Host og nys ikke i retningen af dine medrejsende. Skal du hoste eller nyse, gør det da i dit ærme eller i et engangslommetørklæde. Vær særlig opmærksom på ikke at hoste eller nyse i nærheden af ældre medrejsende. 

4. Husk den gode håndhygiejne

Når du rejser med offentlig transport, er det ofte nødvendigt at holde fast for at holde balancen. God og grundig håndhygiejne er effektivt ift. forebyggelse af coronavirus. Vær derfor opmærksom på dette, når du er eller har været i direkte kontakt med de fælles berøringsflader (håndtag, stopknapper m.v.) med andre rejsende. Der opfordres til at medbringe håndsprit eller vådservietter på rejsen.

5. Rejs ikke med offentlig transport, hvis du er syg, eller formoder at være smittet

Er du syg eller formoder du, at du er smittet, så tag hensyn til andre ved ikke at rejse med offentlige transportmidler. Hvis du lander i lufthavnen fra udlandet og har symptomer på coronavirus/COVID-19 eller formoder at være smittet, skal du tage egen bil hjem.

 

Transport- og Boligministeriets hjemmeside

Afvis cookies