Spring til hovedindhold

Forslag

Undgå at blive et muldyr

Et muldyr er en person, der vidende eller uvidende overfører illegalt erhvervede penge eller pakker mellem forskellige pengekonti eller personer.

Gode råd fra politiet

Det bedste råd

  • Stil ikke din konto til rådighed for andre

Yderligere gode råd

  • Oplys aldrig dine bankoplysninger til nogen, medmindre det er nogen, du kender eller har tillid til
  • Hvis du mistænker, at du medvirker til kriminalitet, så stop straks enhver bankoverførsel. Kontakt din bank, tjenesten du brugte til overførslen og politiet
 

Alarmklokkerne bør ringe, hvis du modtager:

 

  • Uopfordrede e-mails eller kontakt via de sociale medier med løfte om nemme penge
  • Jobmulighed med tilbud om betydelige pengebeløb for en mindre eller ingen indsats og uden at anføre krav om uddannelse eller erfaring
  • Jobopgaver, der ikke er beskrevet, bortset fra anvendelsen af din konto til at overføre penge
  • Anmodninger fra fremmede der ønsker at gøre brug af din konto eller beder dig foretage hævninger
Et konkret eksempel

Peter er 21 år og studerer i København. En aften på vej hjem fra byen bliver han passet op af en mand, da han er ved at låse sin cykel op. Manden præsenterer sig som Lars og spørger, om han vil hjælpe ham med at hæve nogle kontanter, hvis han overfører 1000 kr. til Peters konto med det samme. Lars skal nemlig ind på en natklub og møde sine venner, men de tager ikke imod dankort. Peter tænker, at han selv har stået i en lignende situation, så han vil gerne hjælpe ham.

 

De bevæger sig over til en hæveautomat på den anden side af gaden, og imens overfører Lars 1.000 kr. til Peter. Peter tjekker sin konto og konstaterer, at pengene er overført. Peter er træt og vil bare gerne hjem og sove, så han skynder sig at hæve pengene uden at stille yderligere spørgsmål. Selv da Lars tilbyder ham 100 kr. for ulejligheden, takker Peter nej og hopper på sin cykel og kører hjem i en fart. På vejen hjem kan Peter imidlertid fornemme, at der må være noget galt, men han kan ikke gennemskue, hvad der er sket. Han beslutter sig for at lægge situationen bag sig.

 

Et par dage senere bliver Peter ringet op af politiet. En betjent fortæller ham, at der er blevet overført penge fra et stjålet kreditkort til hans konto. Peter siger med det samme, at han ikke kender noget til det stjålne kort, men det viser sig at omhandle overførslen fra Lars. Da betjenten derudover fortæller Peter, at han nu har medvirket til kriminalitet, bliver han helt bleg.

Er skaden sket?

Hvis du er blevet udsat for it-relateret økonomisk kriminalitet, bør du anmelde det til politiet.

Anmeld