Spring til hovedindhold

Forslag

Undgå fuphjemmesider

En fuphjemmeside er en falsk webshop eller falsk investeringsside, hvor du i troen om, at den er lovlig, køber en fysisk vare eller investerer dine penge, hvorefter du aldrig modtager hverken din vare eller investeringsafkast.

Nedenfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du undgår at miste dine penge på en fuphjemmeside. Rådene har størst værdi, når du forholder dig til dem alle - de kan ikke hver især stå alene.

 

Hvis du får den mindste mistanke om hjemmesidens troværdighed, anbefaler vi, at du reagerer på mistanken og stopper købet.

Sikkerhed
Hvis du overvejer at handle på en hjemmeside, du ikke har hørt om før, er det en god ide at google siden og undersøge, hvad andres erfaringer er med den pågældende hjemmeside.
Tilgå webshoppen via en søgning i din browser - også selv om du falder over en annonce med et godt tilbud på fx de sociale medier. På den måde undgår du at klikke på et link til en falsk webshop.
Køb på danske hjemmesider, og kig efter e-mærket.
Vær opmærksom, hvis du ikke har mulighed for at betale med betalingskort eller MobilePay. Hvis du fx bliver bedt om at lave en kontooverførsel, skal dine alarmklokker ringe.
På hjemmesiden
Tjek altid webadressen på hjemmesiden. Falske hjemmesider har typisk en adresse, der ligger tæt op ad den velkendte hjemmeside, men hvor der kan være et enkelt bogstav til forskel. I andre tilfælde har webadressen intet at gøre med det, der bliver solgt på hjemmesiden.
Vær varsom, hvis varen er betragteligt billigere end andre steder, og vær skeptisk over for gode tilbud og rabatter. Vær også særligt opmærksom, hvis hjemmesiden tilbyder elektronik og andre meget populære varer til usædvanligt lave priser. Så er det nok for godt til at være sandt.
Hvis varerne har skæve priser, som fx 362,12 kr., kan det være tegn på, at hjemmesiden er oversat af en maskine.
Hvis hjemmesiden bærer præg af dårlige formuleringer og åbenlyse grammatiske fejl, kan det være tegn på, at hjemmesiden er oversat af en maskine og er falsk. Det er vigtigt at holde sig for øje, om siden ser autentisk ud.

Klik på "om os" eller "kontakt os" på hjemmesiden. Hvis du ikke kan finde et CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger, som fx den erhvervsdrivendes adresse, kan det være tegn på fup.

 

Vær dog opmærksom på, at CVR-numre i nogle tilfælde også bliver misbrugt. Derfor skal du tjekke, om virksomheden er registreret i CVR-registeret for at være på den sikre side.

Konkrete eksempler

Bob er 27 år, studerende og bor i Kolding. Bob køber meget af sit tøj på nettet og falder en dag over et særligt godt tilbud på et par Adidas Yeezy sko. Normalt ligger netop denne model i prislejet 4.000 kr., men Bob har fundet en hjemmeside, som helt eksklusivt sælger modellen for 1.802,89 kr.

 

Bob er lidt skeptisk, så han Googler hjemmesiden kickskickskicks.com. Der dukker ikke nogen kundeanmeldelser op, men Bob synes, at hjemmesiden ser meget professionel ud og tænker, at det nok er et helt nyt firma. Han slår derfor til og køber et par sko til samlingen.

 

En uge senere har Bob stadig ikke hørt fra forhandleren, men beløbet er blevet trukket fra hans konto. Han går derfor ind på hjemmesiden for at finde kontaktoplysninger. På Om os-siden finder han hverken CVR-nummer, virksomhedsbeskrivelser eller kontaktoplysninger ud over en kontaktformular. Han bruger formularen til at skrive en besked, men da han trykker send, får han en fejlmeddelelse.

 

Han prøver flere dage i træk, men uden held. Det går op for Bob, at han aldrig får sine nye sko. Og pengene ser han heller aldrig igen.

Sophia er 25 år, læser på Roskilde Universitet og bor i sin egen andelslejlighed, som hun lige har købt, for penge hun har arvet fra sin mormor. Hun har stadig ca. 60.000 kr. tilbage af arven og beslutter sig for at prøve kræfter med aktieinvestering. Hun surfer derfor på nettet og falder over en hjemmeside - www.glory-finance.com – der ser meget professionel ud.

 

Sophia kontakter derfor ejerne af virksomheden og skriver frem og tilbage med to investorer George Black og Blake Griffin, der ifølge hjemmesiden har styr på det europæiske aktiemarked. De bliver enige om, at hun skal overføre 35.000 kr., som de kan investere for mod 30 pct. af afkastet. Sophia underskriver lånedokumenterne og overfører pengene.

 

Efter nogle uger får hun en e-mail om, at hun allerede har fået et afkast på 10.000 kr., og de sender hende et dokument, hvor hun kan se stigningen for de sidste uger. De spørger, om hun vil investere mere, da de har fundet et godt selskab, som inden for få dage vil kunne give et endnu større afkast. Hun tøver ikke med at sende 15.000 kr. mere.

 

Der går nogle dage, hvor hun ikke hører fra George og Blake, og hun skriver til dem for at høre, hvornår hun kan få udbetalt sine penge. De svarer hende ikke, og pludselig er hjemmesiden forsvundet. Hun prøver at ringe dem op, men der er ingen, der svarer.

Er skaden sket?

Hvis du er blevet udsat for it-relateret økonomisk kriminalitet, bør du anmelde det til politiet.

Anmeld
Afvis cookies