Spring til hovedindhold

Forslag

Undgå kontaktbedrageri mod dig som privatperson

Kontaktbedrageri er, hvis du bliver narret til at overføre penge til en ukendt person, ved at personen udgiver sig for at være en anden.

Gode råd fra politiet

Det bedste råd

  • Overfør aldrig penge til personer, du ikke har mødt. Også selvom du tror, at du kender dem

Yderligere gode råd

  • Hvis en bekendt kontakter dig fra udlandet for at få penge, så ring til personen eller personens nære omgangskreds og få bekræftet historien
  • Microsoft, NETS, SKAT og andre offentlige virksomheder ringer aldrig. Hvis du er i tvivl, så ring til hovednummeret og spørg ind til henvendelsen
  • Hvis du mistænker at være blevet udsat for kontaktbedrageri. Stop straks enhver bankoverførsel. Kontakt din bank, og tjenesten du brugte til overførslen
Et konkret eksempel

Per er 52 år, elektriker og bor i Ballerup. En eftermiddag, hvor han har en Skype-aftale med sin voksne datter Anne og sit barnebarn Anton, der bor i England, ringer en engelsktalende mand fra Microsoft i USA. Han siger til Per, at der er et problem med Pers computer, som han kan afhjælpe. Han skal blot have adgang til at fjernstyre Pers computer via Microsofts eget program på deres hjemmeside.

 

Per vil gerne have problemet fikset, så han kan skype med sin datter og barnebarn. Derfor indvilliger han i at gå ind på - hvad der for Per ligner - Microsofts hjemmeside. Her skal han indtaste en kode, som medarbejderen giver ham, hvorpå medarbejderen fra Microsoft får adgang til Pers computer.

 

Medarbejderen beder Per om at uploade et billede af sit kørekort, da de skal bruge det for at verificere ham i systemet. Medarbejderen gennemgår herefter nogle sider på Pers computer og fortæller, at den er inficeret med Malware.

 

Per ved ikke præcist, hvad det er, men han har ikke lyst til at spørge af frygt for at virke uvidende. Så da medarbejderen beder Per om at oplæse nogle nøgler på sit NemID-nøglekort, gør han det. Til sidst bliver Per bedt om at genstarte sin computer, og han får at vide, at problemet er blevet løst. De lægger på.

 

Et par dage efter skal Per betale regninger via netbank, og her opdager han til sin store skræk, at der er hævet nogle enorme beløb fra hans konto.

Er skaden sket?

Hvis du er blevet udsat for it-relateret økonomisk kriminalitet, bør du anmelde det til politiet.

Anmeld