Spring til hovedindhold

Forslag

Undgå svindel med lejeboliger

Når du er på jagt efter en ny lejebolig, skal du huske at være opmærksom på, om udlejer rent faktisk ejer boligen, at du så vidt muligt betaler til en dansk konto - og at du bruger din sunde fornuft og ikke lader dig presse af en ivrig udlejer.

 
Ejerforhold
Hvis du skal leje gennem en privat udlejer, er det en god ide at kræve at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer boligen på tinglysning.dk eller boligejer.dk.
Undersøg, om boligen er på markedet ved at kontakte ejeren gennem boligejer.dk.
Bed om at få fremvist billedlegitimation fra udlejer i form af kørekort eller pas og tjek at billedet er vellignende.
Betaling
Vær påpasselig, hvis du bliver bedt om at overføre penge til en udenlandsk konto, Western Union, PayPal e.l.. Mange svindlere forsøger at gemme sig bag udenlandske konti eller udenlandske online betalingsløsninger.
Sørg for at overføre depositum, husleje eller forudbetalt leje til en dansk bankkonto, så du altid har dokumentation for, at du har overført pengene. Overfør først, når du har set lejligheden og vellignende gyldig legitimation fra udlejer.
Pas godt på dine penge. Betal aldrig forudbetalt leje, depositum eller husleje for en bolig, du ikke har set i virkeligheden. Det er altid en god idé at se boligen, inden du underskriver lejekontrakten og overfører penge til udlejer.
Lad dialogen og betalingen foregå via den udlejningsplatform, hvor du har fundet boligen. Du bør selv skrive platformens hjemmeside ind i dit browser-vindue, fremfor at tilgå boligen via et link fra fx sociale medier eller sms. Det er for at reducere risikoen for at støde på en fuphjemmeside.
Sund fornuft

Insister på at få lejligheden fremvist, og tjek ved samme lejlighed, at navn stemmer overens på kontaktperson, postkasse og hoveddør/dørtelefon.

 

Du kan også spørge, om naboen kender udlejer. Er det ikke muligt at få fremvist lejligheden, bør du overveje, om der er tale om et reelt lejemål.

Få en lejekontrakt med udlejers underskrift og en fagperson til at kigge kontrakten igennem, før du selv skriver under. Det er vigtigt, at du har set boligen, inden du underskriver lejekontrakten eller overfører penge.
Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under på kontrakten med det samme. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det være et tegn på, at der er noget galt.
Det er en god idé at kommunikere sikkert ved fx at holde dialogen med udlejer på den udlejningsplatform, du anvender. Udlejningsplatformene har typisk nogle sikkerhedsprocedurer, der ofte gør det nemmere at kontrollere falske profiler og falske annoncer.

Er skaden sket?

Hvis du er blevet udsat for it-relateret økonomisk kriminalitet, bør du anmelde det til politiet.

Anmeld