Spring til hovedindhold

Forslag

Københavns Vestegns Politi

Nyhed

6. december 2021 15:34

42 års fængsel til bandemedlemmer

Retten i Glostrup har netop idømt tre bandemedlemmer 14 års fængsel hver for deres forsøg på at dræbe et medlem fra en rivaliserende gruppering under en igangværende konflikt.

Retten i Glostrup, Københavns Vestegns Politi

Der lå en planlagt aktion bag, da politistyrker rykkede frem mod en Audi RS6 på Giesegårdsvej i Hvidovre om aftenen onsdag den 27. maj sidste år.

Formålet var at afværge et drab og anholde de mistænkte på fersk gerning. Efter en kort eftersættelse af Audien, hvor tre mistænkte endte med at køre galt, blev to af dem – en 25-årig og en 26-årig mand – anholdt. 

I Audien beslaglagde politiet blandt andet en ladt maskinpistol, en ladt pistol og en benzindunk.

Samme aften blev en anden mistænkt 25-årig mand anholdt i Nordsjælland, og næste dag blev de tre anholdte varetægtsfængslet for drabsforsøg.

Efterforskning førte til, at den undslupne tredje mistænkte i Audien – en 28-årig mand – blev anholdt i Jylland og varetægtsfængslet i oktober 2020.

Tiltalt for et nævningeting

Straffesagen mod de fire har kørt for et nævningeting ved Retten i Glostrup siden den 27. oktober 2021, og ifølge anklageskriftet sad de alle tiltalt for to gange at have forsøgt at skyde og dræbe en 24-årig mand på Giesegårdsvej – dels den aften, hvor politiet skred ind, og dels to dage før.

I begge drabsforsøg lød anklagen på, at den ene 25-årige kørte de tre andre frem til Audien, som var brugsstjålet og forsynet med stjålne nummerplader. Audien skulle benyttes ved likvideringen og flugten, og dernæst brændes af, mens den 25-årige chauffør skulle køre de tre fra Audien væk igen. 

De opgav i det første forsøg, da deres offer ikke dukkede op, mens politiet afværgede forsøg nummer to. 

Anklagemyndigheden havde tiltalt alle fire for i fællesskab at have at have planlagt og forsøgt at dræbe deres offer som led i en verserende konflikt mellem en anden bandegruppering, hvilket kan udløse op til dobbelt straf efter straffelovens såkaldte ’bandeparagraf’ (§ 81 a).

Tiltalen lød desuden på, at de fire udførte drabsforsøgene for bandegrupperingen Loyal To Familia (LTF) og dermed videreførte LTF, som blev forbudt i 2018 og senere opløst ved Københavns Byret i januar 2020 og ved Østre Landsrets dom i november 2020.

De tre i Audien på 25, 26 og 28 år fik altså hver 14 års fængsel for våbenbesiddelse og brugstyveri samt to forsøg på manddrab og brandstiftelse og blev dermed dømt efter anklageskriftet. 

Den anden 25-årige blev frifundet.

De tre dømte blev også dømt for at videreføre LTF trods forbud.

Den 26-årige dømte er somalisk statsborger og blev desuden udvist af Danmark for bestandig.

”Efterforskningen og dommen i den her sag viser, at retssystemet slår hårdt ned mod organiseret bandekriminalitet. Sagen illustrerer samtidig med tydelighed, at politiets efterforskere kunne følge og blotlægge bandemedlemmernes aktiviteter, og at politiet dermed var i stand til at afværge et drab, der ellers skulle have fundet sted på gaden midt i Hvidovre. Det har ført til, at de skyldige nu er blevet stillet til regnskab,” siger en af anklagerne på sagen Søren Yde Halse, Københavns Vestegns Politi. 

Efterforskningen blev foretaget i et tæt samarbejde mellem Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi.

De dømte har taget betænkningstid med hensyn til anke. 

De tre dømte er fortsat varetægtsfængslet efter dommen.

Pressekontakt

Telefon: 4026 3704
E-mail: kbhv-presse@politi.dk

Flere nyheder

5. august 2022

Københavns Vestegns Politi

Politiet er med når det ringer ind til nyt skoleår

Når klokken ringer ind til et nyt skoleår mandag 8. august, strømmer en masse nye små trafikanter ud i trafikken. Dem skal vi tage ekstra hensyn til, og derfor er Københavns Vestegns Politi ude på skolevejene hver morgen i uge 32 og 33.

4. august 2022

Københavns Vestegns Politi

Status efter fodboldkampen mellem Brøndby IF og FC Basel

Conference League fodboldkampen mellem Brøndby IF og schweiziske FC Basel forløb i det store hele roligt før, under og efter kampen. Politiet undersøger en mulig voldsepisode og har sigtet en mand for besiddelse af lille mængde narkotika. Politileder roser de øvrige mange tusinde ude- og hjemmefans for god opførsel.

3. august 2022

Københavns Vestegns Politi

Politiet indfører skærpet strafzone omkring Brøndby Stadion

For at hindre vold, hærværk og uroligheder ved en fodboldkamp på torsdag indfører Københavns Vestegns Politi en skærpet strafzone i området omkring Brøndby Stadion. Strafzonen gælder fra torsdag den 4. august klokken 10.00 til fredag den 5. august 2022 klokken 04.00 og betyder, at straffen kan stige til det dobbelte for visse typer kriminalitet begået i zonen.

Forslag