Spring til hovedindhold

Forslag

National enhed for Særlig Kriminalitet

Nyhed

29. september 2022 09:30

Ni mænd tiltalt for organiseret indsmugling af 400 kg kokain

National enhed for Særlig Kriminalitet har rejst tiltale mod ni mænd for deres roller i en stor sag om indsmugling af narkotika.

Politilogo på patruljebil

Foto: Niclas Jessen

National enhed for Særlig Kriminalitet har rejst tiltale mod ni mænd for i et netværk af organiserede kriminelle at have koordineret indsmugling og salg af store mængder kokain og en mindre mængde hash. 

Under en større anholdelsesaktion i september 2021 slog politiet i samarbejde med spanske myndigheder til på flere forskellige adresser. 13 personer i Danmark og to personer i Spanien blev i den forbindelse anholdt.

Det fremgår af sagens anklageskrift, at de ni formodede gerningsmænd på kryds og tværs er tiltalt i 38 forhold vedrørende planlægning, transport, opbevaring og salg af omkring 400 kg kokain og en mindre mængde hash. Gerningsperioden strækker sig fra maj 2019 til september 2021. De store mængder kokain blev ifølge tiltalen fortrinsvist solgt i københavnsområdet, eksempelvis på parkeringspladser ved Amagerbro Station, DR Byens Metrostation og Valby Svømmehal. 11 kg kokain samt 12 kg hash blev dog solgt i Aalborg.

To mænd er allerede dømt i sagskomplekset, hvor de begge tilstod handel med store mængder kokain. Straffene blev udmålt til henholdsvis 8 og 9 års fængsel. 

Anklager ved NSK, Jelena Hansen udtaler:

”Det er afgørende at få standset den organiserede og systematiske handel med kokain og anden narkotika. Grov narkotikakriminalitet er både ødelæggende for den enkelte borger og for samfundet som helhed, og generer en meget betydelig profit som i vidt omfang understøtter den kriminelle underverdens livsførelse og aktiviteter. Grundigt politi- og anklagerarbejde udført af NSK er årsagen til, at vi har kunnet udfærdige et meget detaljeret anklageskrift.  Jeg understreger dog, at der alene er tale om en tiltale, og at afgørelsen i sagen træffes af domstolene.” 

Sagen er berammet af Københavns Byret fra maj til november 2023 og hovedforhandlingen er sat til at vare 35 retsdage. 

 

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) blev etableret den 1. januar 2022. 
NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 1.000 medarbejdere og er opbygget som en politikreds.
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

Flere nyheder

8. december 2022

National enhed for Særlig Kriminalitet

Opbevaring af kokain udløser fængselsdom på seks år og seks måneder

NSK har torsdag fået idømt en 38-årig mand fra Aarhus en ubetinget fængselsstraf på seks år og seks måneder for opbevaring af tre kg kokain med henblik på videreoverdragelse.

30. november 2022

National enhed for Særlig Kriminalitet

Tredje tiltalte i stor narkosag fra Østjylland får 14 års fængsel

NSK har onsdag fået idømt en 33-årig mand 14 års fængsel for sin rolle i et større sagskompleks om indsmugling og videredistribution af narkotika i Østjylland og på Djursland.

28. november 2022

National enhed for Særlig Kriminalitet

Formodet pirat kendt skyldig i at forvolde fare for danske soldater

En nigeriansk mand er kendt skyldig i at forvolde fare for danske udsendte soldater i Guineabugten.

Forslag