Spring til hovedindhold

Forslag

Nordjyllands Politi

Nyhed

6. maj 2022 12:36

Nordjyllands Politi opfordrer landmænd: Pas på jeres GPS-udstyr

Nordjyllands Politi har i den seneste tid modtaget flere anmeldelser om tyverier af værdifuldt GPS-udstyr fra landbrugsmaskiner. Politiet opfordrer derfor landmænd og maskinstationer til at sikre deres udstyr.

I den seneste tid har Nordjyllands Politi modtaget flere anmeldelser om tyveri af GPS-udstyr fra landbrugsmaskiner. Det får nu politiet til at advare landmænd og maskinstationer:

”Det er desværre noget, vi har set før – særligt i foråret og efteråret. Konkret har vi fået anmeldelser fra Aabybro, Vadum og Vrå, men vi ved af erfaring, at disse gerningsmænd er meget mobile, så vores opfordring til alle landmænd og maskinstationer i hele politikredsen er: Sørg for at sikre jeres GPS-udstyr mod tyveri,” råder efterforskningsleder og vicepolitiinspektør Niels Kronborg, Nordjyllands Politi.

Han fortæller, at politiet er fuldt ud klar over, at det kan være et stort og dyrt problem for landmændene at få stjålet deres værdifulde GPS-udstyr, fx under forårsarbejdet i marken.

”Derfor ser vi også med stor alvor på de her tyverier, og vi er i gang med at efterforske på sagerne, så vi kan få lokaliseret gerningsmændene og få dem stillet til ansvar. Når vi går ud og advarer landmændene nu, så handler det om, at bliver udstyret først stjålet, koster det tid og penge, inden landmændene er oppe at køre igen. Så forebyggelse mod tyveri er klart at anbefale,” siger Niels Kronborg.

 

Sådan kan GPS-udstyr sikres

 • Aftal klart, hvordan køretøjer skal sikres ved arbejdstids ophør – det gælder blandt andet aflåsning af køretøjet samt sikring og aflåsning af bygningerne. 
 • Gør det svært for tyven. Brug kraftige, indbrudssikre låse, og gør vinduer i porte matte, så man ikke kan kigge ind.
 • Afmonter udstyr fra maskinerne ved arbejdsdagens ophør, hvis det er muligt, og placer det et tyverisikret sted.
 • Sæt alarmer på maskiner og bygninger. 
 • Etabler videoovervågning, hvis maskinerne står på egen grund. Skilt tydeligt med, at der overvåges.
 • Sørg for at sikre udstyr med GPS-trackere, så det er muligt at følge gerningsmændene og få udstyret tilbage, såfremt det bliver stjålet.
 • Sæt piktogrammer udvendig på GPS-udstyret, så tyven tydeligt kan se, at enheden er sikret. Det gør tyveri mindre fristende.
 • Oplys udendørs områder eller forsyn disse med chokbelysning i form af en kraftig lampe med en bevægelsescensor, der tænder, når uvedkommende træder ind i området.
 • Undgå høje hegn og bevoksning. De er med til at give tyvene arbejdsro for nysgerrige blikke. 
 • Etabler Erhvervsnabohjælp, hvor naboerne holder ekstra øje.
 • Vær skeptisk, hvis fremmede personer viser interesse for virksomheden.
 • Overvej, om det er nødvendigt at lægge fotos af traktorer med GPS m.m. på hjemmesider og sociale medier. Man risikerer, at det bruges som bestillingskatalog af kriminelle.

Hvis du ser noget mistænkeligt, bør du ringe til politiet på telefonnummer 114.
Hvis du opdager et i gangværende indbrud/tyveri, skal du med det samme ringe til politiet på telefonnummer 112.

 

Pressens kontakt

Niels Kronborg, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi, tlf. 5124 7690

 

Pressekontakt

Christian Brinck

E-mail: cbr013@politi.dk
Telefon: 51356716

Vagtcentralens pressetelefon
Telefon: 51541555

25. maj 2022

Nordjyllands Politi

Fire unge varetægtsfængslet for groft røveri

Nordjyllands Politi skred i dag, d. 25. maj 2022, til anholdelse af fire unge mænd. De fire blev anholdt og sigtet for et groft røveri, der er begået i det centrale Aalborg mandag d. 9. maj 2022 kort før kl. 23.00. Alle fire blev derfor i dag fremstillet i et grundlovsforhør i Retten i Aalborg og fængslet i fire uger frem til 22. juni 2022.

23. maj 2022

Nordjyllands Politi

Efterforskning af voldtægts-anmeldelse afsluttet

Politiets efterforskning af voldtægtsanmeldelsen d. 29. april 2022 er nu afsluttet. Ingen voldtægt har fundet sted.

20. maj 2022

Nordjyllands Politi

Nordjyllands Politi melder klar til karnevalsugen

Nordjyllands Politi forventer et stort antal feststemte deltagere til årets karneval; en begivenhed der har ligget i dvale siden 2019, på grund af coronaepidemien. De første optog starter allerede denne weekend med den internationale parade og børnekarnevallet, mens det helt store folkelige optog først er næste weekend, lørdag d. 28. maj 2022. Særligt ved sidstnævnte vil politiet være massivt til stede.