Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

29. april 2021 14:16

Vanvidsbilist skal halvandet år i fængsel

En 21-årig mand er i dag blevet dømt for vanvidskørsel, der endte i påkørsel af en 48-årig kvindelig cyklist i krydset Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej i Brabrand.

Retten i Aarhus fra siden

Foto: Østjyllands Politi

Uheldet skete fredag den 4. december kort før kl. 16.30 i forbindelse med en eftersættelse. Kort forinden havde en patrulje i krydset ved Viborgvej/Åby Ringvej observeret en bil, der kørte hasarderet, og blandt andet kørte over for rødt lys i krydset. Patruljen satte efter bilen, hvilket fik føreren til at sætte farten yderligere op. Bilen fortsatte sydgående ad Åby Ringvej og forbi krydset ved Jernaldervej og Bautavej.

Da bilen nåede til krydset ved Edwin Rahrs Vej, kørte føreren pludselig over i modsatte kørselsretning og efterfølgende op på fortovet og cykelstien, hvor den 48-årige kvindelige cyklist blev ramt. Herefter fortsatte bilen fra cykelstien og videre sydpå af Åby Ringvej, indtil den drejede til højre ved Globus1, hvor den ramte en lygtepæl og kørte ind over et græsareal. Her blev bilen efterladt, og føreren var forsvundet fra stedet, da politiets patrulje ankom.

 

Nægtede at have kørt bilen

Det lykkedes dog politiet at finde frem til, hvem der havde kørt bilen, og den 21-årige mand blev dagen efter anholdt og efterfølgende fremstillet i grundlovsforhør. Her nægtede den 21-årige dog, at han skulle have ført bilen, og derfor er en stor del af politiets efterforskning gået med at fastlægge, hvem der sad bag rattet.

”Der har været tale om en rigtig god og grundig efterforskning, hvor man blandt andet fandt den 21-åriges DNA på airbaggen ud for førersædet. Derudover fik man fat i et vidne, der kunne tilbagevise forklaringen om, at en anden skulle have ført bilen. Og da den 21-årige i øvrigt ikke har villet oplyse, hvem han mente havde ført køretøjet, valgte retten at tilsidesætte hans forklaring som utroværdig,” siger senioranklager Jakob Beyer.

 

Fængsel, frakendelse og konfiskeret bil

Den 21-årige mand, der i øvrigt allerede var frakendt førerretten, blev dømt for i alt 10 overtrædelser af færdselsloven og fire overtrædelser af straffeloven i forbindelse med sin kørsel den 4. december. Herudover blev han dømt for nogle tidligere færdselsforseelser og et mindre tyveri.

Dommen lød samlet set på 1½ års fængsel, hvoraf ca. ½ år var en reststraf fra en tidligere dom. Derudover fik han 10 års ubetinget frakendelse af førerretten, og hans bil blev konfiskeret.

”Jeg er meget tilfreds med dommen, der afspejler, at der er tale om en særdeles alvorlig forbrydelse, hvor den 21-årige med sin kørsel har udvist manglende ansvarlighed og tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden. Han har kørt på en særlig hensynsløs måde, hvilket resulterede i et alvorlig trafikuheld med alvorlig personskade til følge,” siger Jakob Beyer.

Den 21-årige mand udbad sig betænkningstid i forhold til eventuelt at anke dommen. Han har siddet varetægtsfængslet siden den 6. december og er fortsat fængslet efter dom. Den 48-årige kvindelige cyklist fik alvorlige kvæstelser som følge af færdselsuheldet og er fortsat sygemeldt.

 

**

 

Pressekontakt

Senioranklager Jakob Beyer, telefon 5124 3641

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

Flere nyheder

12. maj 2021

Østjyllands Politi

Tre måneders fængsel for vidnetrusler mod politiassistent

En 26-årig mand blev onsdag ved Retten i Aarhus idømt tre måneders ubetinget fængsel for vidnetrusler rettet mod en politiassistent og hans familie.

11. maj 2021

Østjyllands Politi

Fire vanvidskøretøjer beslaglagt på tre timer

Èn enkelt færdselsbetjent fra Østjyllands Politi beslaglagde mandag aften fire køretøjer på grund af vanvidskørsel – tre af dem på den samme strækning i Åbyhøj.

11. maj 2021

Østjyllands Politi

Vanvidsbilist fik skærpet straf for at bringe andres liv i fare

En 29-årig mand er blevet idømt et år og fire måneders fængsel og otte års frakendelse af førerretten for vanvidskørsel, hvor han undervejs bragte fire personers liv i fare.