Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

1. februar 2021 08:42

Aflever peberspray i løbet af de næste to måneder

Siden 1. januar 2019 har danskerne lovligt kunne købe en peberspray til selvforsvar i eget hjem. Nu rulles ordningen tilbage, og borgerne kan i de næste to måneder aflevere pebersprays til politiet.

Peberspray

Siden 1. januar 2019 har danskerne lovligt kunne købe en peberspray til selvforsvar i eget hjem. Nu rulles ordningen tilbage, og borgerne kan i de næste to måneder aflevere pebersprays til politiet.

 

Et flertal i Folketinget har besluttet, at pebersprayordningen ikke har haft ikke den forventede effekt. Derfor tilbagerulles ordningen fra den 1. februar 2021, hvilket betyder, at det pr. 1. februar 2021 igen bliver ulovligt at erhverve, besidde, bære og anvende peberspray i eget hjem og på offentligt tilgængelige steder uden særlig tilladelse.

 

Der indføres med lovændringen en overgangsperiode på to måneder, hvor borgerene lovligt kan aflevere deres pebersprays hos politiet. Derfor vil det også være lovligt at transportere peberspray med henblik på at aflevere den på et af politiets afleveringssteder i perioden 1. februar – 31. marts 2021. Transporten skal ske direkte fra hjemmet til nærmeste afleveringssted, og der vil ikke kunne gøres andre ærinder under transporten.

 

Hvis helt særlige omstændigheder umuliggør, at man indleverer peberspray i perioden 1. februar - 31. marts 2021, kan man dog stadig indlevere den efter periodens udløb. Sprayen skal indleveres snarest muligt efter at omstændighederne ikke er til stede længere. Sådanne helt særlige omstændigheder kan fx være alvorlig sygdom eller længerevarende ophold uden for Danmark, hvor indleveringen ikke er mulig ved andres bistand.

 

Fra den 1. april 2021 er det derfor kun udsatte personer med særligt behov, der kan få tilladelse til at erhverve, besidde, bære og anvende peberspray i eget hjem og på offentligt tilgængelige steder. Tilladelsen gives på baggrund af en konkret vurdering af ansøgerens behov for beskyttelse af Politiets Administrative Center (PAC) og i særlige hastende tilfælde af politikredsene.

Udsatte personer med særligt behov er fx personer, der vurderes at være i risiko for at blive udsat for et voldeligt overfald i forbindelse med fx æresrelaterede konflikter, samlivsrelaterede konflikter eller stalking. Man skal være fyldt 18 år og kunne vandelsgodkendes (læs mere om vandel her

 

Særligt udsatte personer, der allerede har en tilladelse til peberspray fra politiet, skal ikke ansøge om en ny tilladelse, fordi der er kommet nye regler om peberspray – deres tilladelse gælder indtil den udløber.

 

Se et kort over politiets afleveringssteder her og læs mere om peberspray her

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.