Spring til hovedindhold

Forslag

Gode råd gør det bøvlet at være bådtyv

I denne tid kommer mange både i vandet i Syd- og Sønderjylland, og det er en kærkommen anledning til at minde sejlerfolket om, at det bogstaveligt talt er en god investering at sikre sin båd bedst muligt mod tyveri.

Kun en tåbe frygter ikke bådtyven.
Denne let omskrevne talemåde kan være nyttige visdomsord forud for sejlsæsonen.
 
I denne tid kommer mange både i vandet i Syd- og Sønderjylland, og det er en kærkommen anledning til at minde sejlerfolket om, at det bogstaveligt talt er en god investering at sikre sin båd bedst muligt mod tyveri.
 

Færre tyverier

- Vi har heldigvis de seneste år set et stort fald i antallet af tyverier fra både i Syd- og Sønderjyllands politikreds. Og det gør det blot endnu vigtigere at tænke i sikring, så tyvene ikke er i tvivl om, at det er alt for bøvlet at forsøge at stjæle værdier fra bådejerne, understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergård, der leder Syd- og Sønderjyllands Politis forebyggelsesenhed.
 
Han peger i denne sammenhæng på, at politikredsen i 2018 modtog 37 anmeldelser om tyveri fra både. Året før lå tallet på 46, mens tallet i 2014 lå på 133 – der er dermed tale om et fald på hele 72,2 procent i løbet af den fem-årige periode.
 

Gode råd: Se din båd med tyvens øjne

  • Efterlad ikke båden i et mørkt og afsidesliggende havneområde. Et havneområde med god belysning giver tyven dårlige arbejdsforhold.
  • Lås båden til fortøjningspladsen med en solid kæde. To kæder er bedre end én.
  • Sæt lås på påhængsmotoren. Har du en større påhængsmotor, kan du sætte en særlig låseanordning på. Du kan også fjerne en vigtig motordel, så påhængsmotoren ikke kan startes. Det handler også om at gøre det vanskeligt at afmontere motoren. Små påhængsmotorer bør du tage med hjem.
  • Gør det svært at starte motoren. En startspærre gør det besværligt for tyven at stjæle din båd. Du kan eventuelt fjerne en vigtig motordel, så motoren ikke kan startes.
  • Lås roret fast. Drej roret/rorpinden i borde, så båden ikke kan bugseres. Sæt en stålkæde eller wirelås på. Brug om muligt låse, der er godkendt af for eksempel forsikringsselskaberne.
  • Har du en sejlbåd, så lås centrale dele fast, så sejlet ikke kan hejses.
  • Mærk din båd enten med synlig og/eller usynlig mærkning. Båden bliver lettere at identificere for politiet og sværere at afsætte for tyven.
  • Mærk det elektroniske udstyr. Det gør det sværere for tyven at afsætte udstyret.
  • I sæsonen kan det være en god idé at montere et tænd/sluk-ur i bådens kabine, når du er væk i længere tid. Husk også at give naboen besked, når du er bortrejst.
  • Synligt udstyr frister tyven. Værdifuldt udstyr som redningsveste, regntøj, cykler, spilhåndtag og løst tovværk m.m. bør du altid låse inde i din kistebænk eller lignende. Tøm altid båden, når du forlader den i længere tid.
  • Suppler eventuelt båd og motor med en GPS-tracker.
  • Hvis du har en trailer, så brug en godkendt CE-lås.

Læs mere på www.stopindbrud.dk, hvor der også er gode råd om køb af brugt båd.

 
Læs også gode råd på www.stop-e-hæleri.dk, så du undgår at købe hælervarer på nettet, hvis du søger efter brugt udstyr til din båd.

Pressekontakt

Kommunikationsenheden

E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk 

Telefon: 2052 6460 (ikke sms)

27. marts 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

To personer er sigtet for bedrageri mod ældre borgere i Varde

De to mænd blev identificeret i forbindelse med en efterlysning med fotos, som Syd- og Sønderjyllands Politi bragte i forbindelse med sagen.

27. marts 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politiet foretager nye undersøgelser på Lyngvej i Esbjerg

Undersøgelserne sker i forbindelse med efterforskningen af et dødsfald i sidste måned.

26. marts 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Seks års fængsel for indsmugling af metamfetamin

Den dømte er en 48-årig mand fra Slagelse. Der var tale om en tilståelsessag.