Spring til hovedindhold

Forslag

Handler du sikkert på nettet?

En brugt smartphone, en brugt computer eller koncertbilletter. Der er mange lækre varer til salg privat på nettet, men pas på – for du kan let blive snydt. I oktober sætter politiet fokus på, hvordan du kan blive bedre til at handle sikkert, når du handler med private på nettet.

Du kender det nok. Der dukker en annonce op på facebook eller dba med et fantastisk tilbud på en brugt telefon, som du længe har ønsket dig. Du kontakter sælgeren, og I bliver enige om en pris og får aftalt, hvordan din telefon skal leveres. Men måske går det ikke helt, som du havde ventet. Måske dukker den aldrig op, måske modtager du en billig kopi i stedet, eller måske viser det sig, at din vare er i væsentlig dårligere stand, end du var blevet lovet. 

 

Rune Nilsson, der er leder for afdelingen for økonomisk kriminalitet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, fortæller:

 

”Vi ser desværre, at der er mange private, der bliver snydt, når de handler med andre private på nettet. Alene i 2019 fik vi næsten 10.000 anmeldelser om den form for svindel, og i op mod 95% af alle sager handlede det om borgere, der havde købt og betalt for en vare, som de aldrig fik”. 

Det er i vidt omfang de unge, der bliver snydt. I 2019 kom 11% af anmeldelserne fra personer i alderen 15-19 år og 13% fra personer i alderen 20-24 år. 

”Det er især ved køb og salg af mobiltelefoner, computere og tablets, at det går galt”, forklarer Rune Nilsson, og tilføjer, at også tøj og billetter er populære varer blandt svindlerne:

 

”I august var der f.eks. en kvinde fra Sydsjælland, der købte nogle billetter til en festival for mere end 2.500 kroner. Sælgeren havde lovet at sende billetterne, men de dukkede aldrig op”. 

 

Han giver et par eksempler mere: 

”I Vordingborg havde en mand fundet en spillekonsol på nettet, som han gerne ville købe. Han kontaktede sælgeren og fik betalt for varen, men konsollen blev aldrig sendt. I en anden sag havde en mand fra Slagelse købt noget tøj på nettet, men selvom køber og sælger var enige om de praktiske forhold, fik han aldrig den vare, han havde betalt for”. 


Pas på dig selv 

Heldigvis er der god hjælp at hente. I oktober sætter politiet fokus på, hvordan man handler sikkert på internettets store loppemarkeder. 

”Der er meget, man selv kan gøre for at undgå at blive snydt”, fortæller Rune Nilsson og giver et par eksempler:

 

”Det er altid klogt at handle med sælgere, hvor man har mulighed for at hente sine varer selv. Så kan man på egen hånd sikre sig, at det man får, også er det, man ønskede sig. Man bør desuden altid tjekke sælgerens profil og annoncer, før man afslutter en handel; Hvor længe har sælgeren været aktiv, hvad har han ellers til salg og er det svært at lave en aftale om at hente varen selv?” 

Det er desuden vigtigt altid at bruge sin sunde fornuft:

 

”Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. Man skal reagere, selv hvis den mindste alarmklokke ringer”, fortæller Rune Nilsson og fortsætter:

 

”Typisk vil svindleren forsøge at flytte dialogen over på en anden platform, og hvis du vælger at betale med mobilepay, kan det ske, at det navn, der fremgår, måske heller ikke stemmer overens med navnet i annoncen”.

Når politiet sigter en gerningsmand for økonomisk kriminalitet, vil han blive tiltalt og retsforfulgt. Men det er ikke ensbetydende med, at man får sine penge retur. Betaler gerningsmanden ikke erstatning, skal man selv henvende sig til fogedretten.


Konkurrence for de unge 

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har inviteret alle elever på områdets uddannelsesinstitutioner og de ældste elever i folkeskolen til at være med i en videokonkurrence i oktober.  

Her skal eleverne producere en film på max 30 sekunder, hvor de skal komme med deres bud på, hvordan man kan få andre unge til at handle mere sikkert, når de handler med private på nettet. Hvad skal man være opmærksom på, hvordan passer man godt på sig selv og hvornår skal alarmklokken ringe? 

Den bedste film vil blive vist på Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis hjemmeside og facebookside i midten af november, og vinderen vil blive fejret med en tur i biffen med popcorn og sodavand for hele klassen. 

 

Man kan tilmelde sig her: Link til tilmelding.

 

 

For mere information kontakt Lars Larsen, Økonomisk Kriminalitet, på telefon: 41 32 82 08 eller e-mail: LLL004@politi.dk 

 

Se desuden mere info og gode råd på www.sikkerdigital.dk, www.politi.dk og i Forbrugersrådets app: Mit digitale selvforsvar. 

 

Pressekontakt

Kommunikation:

E-mail: ssj-kommunikation@politi.dk

Inden for alm. kontortid: Tlf. 4133 1515

 

Anne Dorte Hoppe Søe

E-mail: aso021@politi.dk

Tlf.: 2276 3593

 

Palle O. Hansen

E-mail: pha010@politi.dk

Tlf.: 4132 8267

 

Jacob Rytz Hansen
E-mail: jha145@politi.dk

Tlf.: 2916 5980

 

Vagtcentralen:
E-mail: ssj@politi.dk
Pressetelefon: 4132 8718

 

20. marts 2024

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Fire personer anholdt i sag om mandatsvig for 26 millioner

Pressemeddelelse

14. marts 2024

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Pressemeddelelse: Flere sigtet i sager om brandstiftelse

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har torsdag anholdt to 15-årige og en 16-årig dreng, og yderligere en 14-årig dreng er blevet tilbageholdt. De sættes i forbindelse med i alt 14 tilfælde af brandstiftelse, som har fundet sted i Slagelse by i dagene fra den 2. marts til 6. marts, og er blevet sigtet i de pågældende sager.

14. marts 2024

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Seks unge mænd fremstilles i grundlovsforhør i sag fra Sorø

Seks unge mænd fremstilles i grundlovsforhør i sag fra Sorø