Du er aldrig alene, du har altid din makker med
Det helt specielle under uddannelsen som politibetjent er, at du allerede på 2. semester arbejder i beredskabet og møder borgerne hver eneste dag. Du kommer ud for alle tænkelige situationer, men du er aldrig alene. Med dig har du altid en makker. Det er også din makker, du taler med om dagens oplevelser. Efter alvorlige hændelser afholdes der dog også en debriefing på politistationen, hvor blandt andet en psykolog deltager. Ved en debriefing bearbejder man sammen de oplevelser, man har været ude for. Derudover skal du som politibetjent skrive en rapport over, hvad der er blevet set og gjort, så en gerningsmand fx kan blive dømt i retten.
Fra dag ét er du en del af beredskabet
Som politibetjent erfarer du hurtigt, at ikke to dage er ens. Det kommer du allerede til at opleve på Politiskolen og i særdeleshed under praktikopholdet på 2. semester. Fra dag ét er du en del af beredskabet, og du skal løse alle typer af opgaver. Nedenfor kan du læse små beretninger om de politistuderendes varierende oplevelser i praktikperioden i politikredsene.
Underretning og alvorligt færdselsuheld
"Min kollega og jeg blev sendt til en underretning, da jeg kun var halvanden måned inde i praktikforløbet. Underretningen omhandlede en person, der havde hængt sig. Ved en underretning gælder det om at udvise empati og stor forståelse for de pårørende. Efter underretningen blev vi sendt videre til et alvorligt færdselsuheld. Undervejs gjorde vi os klar til at omstille os fra den sørgende rolle til en hændelse, der krævede øjeblikkelig handling, da vi havde fået en melding om, at en personbil havde påkørt en traktor. Vi var den første vogn på stedet, og en mand sad fastklemt i bilen og trak ikke vejret. Da det ikke var muligt at få manden ud, kravlede vi ind gennem bagagerummet til den fastklemte og fik førersædet lagt ned, så vi kunne påbegynde hjertemassage. Vi skiftedes til at udføre hjertemassagen, da det er meget hårdt. Min kollega gik over til føreren af traktoren for at berolige ham. Efter nogen tid ankom redningsmandskabet, der konstaterede, at manden var afgået ved døden."
Drukneulykke
"På min første dag i beredskabet blev min vejleder og jeg sendt ud til en mulig drukneulykke med et barn. Redningspersonalet ankom samtidig med os, og ambulancefolkene startede livreddende førstehjælp på det lille barn. Personalet fra vuggestuen var alle meget berørt af hændelsen, hvorfor vi koncentrerede os om at berolige og afhøre disse personer. Pludselig besvimede en af dagplejerne, men det lykkedes os at gribe hende. Kort tid efter kom der livstegn fra det lille barn, og ambulancen kørte til hospitalet. Det var en stor glæde at barnet overlevede."
Psykisk syg stofmisbruger
"Inden for mine allerførste uger i praktikperioden blev min vejleder og jeg sendt ud til en psykisk syg og ustabil stofmisbruger. Manden havde gjort de tilstedeværende urolige, hvorfor vi besluttede at tage ham med for at anbringe ham et sikkert sted. Det var dog ikke muligt at få ham anbragt, da det var søndag, og alt var lukket. Vi tog ham i stedet med til politigården. Han var ikke anholdt og havde derfor ikke håndjern på. Pludselig sprang den psykisk syge op på et rækværk og videre op på et garagetag. Herfra råbte manden, at han ville kaste sig ud foran bilerne nedenfor. Min makker og jeg fulgte med op på taget, og vi satte os på hug foran den syge person. I ca. 15 minutter forsøgte vi at tale ham ned fra taget, men pludselig opstod der en mulighed, og vi overmandede ham. Dette skete dog under voldsomt håndgemæng, da den syge gjorde voldsom modstand."
Første vogn på stedet til færdselsuheld
"Min kollega og jeg blev sendt ud til et færdselsuheld, hvor en bus havde påkørt en motorcykel. Meldingen lød, at en person lå fastklemt. Vi ankom som første vogn på stedet, hvor der allerede var cirka 10 vidner. Alle var selvfølgelig meget rystede og chokerede. Under bussen lå føreren af motorcyklen fastklemt. Han afgik ved døden på stedet. Min makker og jeg sørgede hurtigt for at afspærre og tilkalde en indsatsleder, der først kom frem ca. 25 minutter senere på grund af lang køretid. Sammen med redningspersonalet var vi nødt til at udvise stor handlekraft på uheldsstedet, hvor der var mange personer, der havde brug for psykisk førstehjælp."
Arbejdsulykke med rendegraver
"Min kollega og jeg blev sendt til en arbejdsulykke, hvor vi ankom før redningspersonalet. Vi kunne straks konstatere, at en rendegraver, der var impliceret i ulykken, holdt ude i vandet, og føreren var ved bevidsthed, men fastklemt. Der var cirka 10 cm fra hans ansigt til vandoverfladen, hvorfor der var stor risiko for, at han ville drukne. Derfor tog vi en hurtig beslutning om at rekvirere redningsmateriel til frigørelse af manden. Vi forsøgte at nå ud til føreren, men vi sank ned i mudderet. Under hele episoden gav vi føreren af rendegraveren psykisk førstehjælp. Vi overvejede flere muligheder og scenarier, fx at få en slamsluger til stedet. Redningspersonalet arbejdede for at få ham fri i en time, men måtte amputere en arm på stedet for at få ham fri. Han overlevede heldigvis ulykken."
Knivstikkeri
"Min erfarne kollega og jeg blev sendt til et knivstikkeri. Undervejs fik vi en melding om, at det var alvorligt, hvorfor vi kørte udrykningskørsel til gerningsstedet. Da vi ankom, konstaterede vi, at en købmand var stukket mange steder på kroppen. Der var meget blod og flere chokerede vidner. Redningspersonalet behandlede ofret. Gerningsmanden var fortsat til stede i forretningen, og han blev kort efter anholdt. Vi forsøgte at berolige de tilstedeværende, der var meget berørte af hændelsen. Vi transporterede derefter gerningsmanden til politigården. Det var tydeligt, at gerningsmanden var psykisk ustabil. Ofret afgik senere ved døden."