Spring til hovedindhold

Forslag

Mistænkelige personer – fotos fra underverdenen

I Politimuseets særudstilling ’Mistænkelige personer – fotos fra underverdenen’ får du mulighed for at se nærmere på en omfattende samling af fotografier, der kun i beskedent omfang tidligere har været vist for offentligheden.

Forbryder foto

De riges og magtfuldes historie er gemt og beskrevet, men når det kommer til de fattige og udstødte, er sagen en helt anden. Her er ikke bevaret meget om deres levevilkår og skæbne. Samfundets bundfald – underverdenen, eller det, som politiet omtalte som ”mistænkelige personer”, er slettet fra historiens annaler. Og dog er der én markant undtagelse – forbryderfotografierne! I forbryderfotografierne får vi mulighed for at dykke ned i en svunden tid og en svunden samfundsklasse. Vi får et kig ind i en verden, vi knapt vidste eksisterede. Vi ser den nøgne nød, brutaliteten, trodsen, smerten, oprøret og den afstumpede frækhed. Det er mordernes, tyvenes, de prostitueredes og voldsmændenes verden. Og det er netop den verden, Politimuseet vil dykke ned i en ny særudstilling om forbryderfotografiets tilblivelse og udvikling.

Rejsen ind i forbryderfotografiernes særprægede verden tager udgangspunkt i Politimuseets omfattende samling af fotografier, der kun i beskedent omfang tidligere har været vist for offentligheden. Fotografierne giver et kig ind i fortidens normer, der lagde snævre rammer for individets udfoldelse. Nogle af de fotograferede fra underverdenen er således mennesker af anden seksuel observans – eller blot marginaliserede, der af den eller anden grund blev fanget i samfundets periferi. De er afvigere. Alene deri bestod deres forbrydelse.

Udstillingen giver samtidig en indsigt i efterforskningens udvikling. Med skabelsen af forbryderfotografiet fødtes nemlig den moderne kriminalteknik. Den systematiske forbryderfotografering – der finder sted fra 1860`ernes start – blev nemlig udgangspunkt for den såkaldte biometri, der i dag udgør en af efterforskningen søjler. Biometrien er i dag politiets måske vigtigste redskab i opklaringen af forbrydelser. I sin essens bygger biometrien på identifikation ved hjælp af menneskekroppen. Det være sig fingeraftryk, dna – eller forbryderfotografier. Og forbryderfotografiet var forløberen for alle de andre biometriske identifikationsformer.

 

De mange forskellige forbryderfotografier viser os derfor, hvordan forbryderfotograferingsteknikken har udviklet sig og er blevet forfinet, men de viser også, hvordan forbryderfotografiet i den moderne efterforskning smeltede sammen med de andre biometriske efterforskningsmetoder. Forbryderfotografiet blev starten på efterforskningens revolution – og denne revolution kan man nu stifte nærmere bekendtskab med på Politimuseet, samtidig med at man får et unikt indblik i fortidens underverden.

Særudstillingen åbner d. 3. december 2020.

 

Lær mere om forbryderfotoet og frenologi i vores app