Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

13. oktober 2021 10:28

Politiet indfører nattelivszoner i Aarhus og Randers

Hvis du bliver idømt et forbud mod at deltage i nattelivet, må du fremadrettet ikke færdes eller opholde dig i nogle af de mest populære gå-i-byen-områder i Randers og Aarhus.

betjente på nattepatrulje

Østjyllands Politi indfører fra den 27. oktober nattelivszoner, der dækker flere gader i Randers og Aarhus, hvor mange mennesker går i byen. 

Den 1. juli i år trådte en lovændring i kraft, så personer, der bliver dømt for bestemte former for kriminalitet, som fx vold eller våbenbesiddelse, begået i nattelivet, kan idømmes et forbud mod at gå på barer, bodegaer, diskoteker og lignende i tidsrummet kl. 00.00 til kl. 5.00. Forbuddet gælder i hele landet og kan gælde i op til to år. 

 

Desuden betyder forbuddet, at de dømte ikke må færdes i nattelivszoner, som politikredsene har oprettet. I Østjylland vil det altså betyde, at du fx ikke må færdes eller opholde dig på Åboulevarden i Aarhus eller på Storegade i Randers i nattetimerne, hvis du er idømt et forbud -  uanset hvor i landet, du er blevet idømt forbuddet. 

”Nattelivszonerne kan være med til at gøre det tryggere at færdes i byen, fordi vi får dømte voldsmænd væk fra de områder, hvor rigtig mange folk færdes i de sene aften- og nattetimer. Zonerne vil ikke påvirke helt almindelige lovlydige borgere, men er udelukkende et værktøj til at holde dømte kriminelle væk fra nogle af de steder i Østjylland, hvor flest mennesker går i byen, ” siger politidirektør i Østjyllands Politi, Kirsten Dyrman. 

 

Kan koste store bøder og fængselsstraf

Bliver man opdaget i en nattelivszone, hvor man har et forbud om at færdes, kan man i førstegangstilfælde se frem til en bøde på 10.000 kroner. Ved gentagelse vil straffen som udgangspunkt være fængsel i 30 dage. 

”Får vi nys om, at en person bryder sit forbud, så er det en opgave, vi vil prioritere, og vores betjente, der patruljerer i nattelivet vil holde øje med personer, de ved er idømt et forbud. Vi kommer også til løbende at have særlige indsatser, hvor vi har særligt fokus på dømte, der ikke må færdes i nattelivet, ” siger Kirsten Dyrman. 

Foreløbigt gælder nattelivszonerne i Østjylland fra den 27. oktober til og med den 26. oktober i 2023. 


Du kan se kort og en nærmere beskrivelse af zonerne her.

 

Fakta om nattelivsforbud

Den 1. juli 2021 trådte en lovændring i kraft, som gør det muligt at forbyde personer, der er dømt for visse former for kriminalitet, at færdes og tage ophold på serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke, over hele landet samt i definerede nattelivszoner i tidsrummet 24.00-05.00. 

Ud over nattelivszoner i udvalgte områder med mange beværtninger og aktivitet i aften- og nattetimerne, kan politiet etablere nattelivszoner af mere kortvarig karakter i forbindelse med fx en festival eller andre events. En nattelivszone kan ikke dække en hel by. En zone kan udpeges for op til to år med mulighed for forlængelse.

Et nattelivsforbud gælder på serveringssteder og i nattelivszoner over hele landet. 

En person kan idømmes et nattelivsforbud efter straffelovens § 79 c ved:

Overtrædelser af straffeloven vedr. personfarlig kriminalitet og hærværk mv.
Overtrædelser af lov om knive og blankvåben
Overtrædelser af lov om våben og eksplosivstoffer 

Bryder den dømte forbuddet, er der i førstegangstilfælde udsigt til en bøde på 10.000 kr. Ved gentagelse vil straffen som udgangspunkt være fængsel i 30 dage. 

 

Kort over zonerne:

 

RANDERS

nattelivszone Randers

Aarhus

nattelivszone Aarhus


 

Pressekontakt

E-mail: ojyl-kommunikation@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 16.00 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

25. april 2025

Østjyllands Politi

33-årig dømt i sag om voldtægt efter samtykkebaseret lovgivning

En 33-årig mand blev torsdag idømt to års fængsel for to tilfælde af voldtægter efter den samtykkebaserede lovgivning samt et tilfælde af blufærdighedskrænkelse. De tre forhold er begået mod tre forskellige kvinder i 2022.

13. april 2025

Østjyllands Politi

Efterlyst for voldsomt overfald: Ved du, hvor han er?

Østjyllands Politi efterlyser 32-årige Noah Turkmani, der er mistænkt for at stå bag et overfald udenfor i Bispehaven den 1. marts i år, hvor en jævnaldrende mand blev stukket med kniv.

10. april 2025

Østjyllands Politi

Østjyllands Politi slår fast: Vi har ingen beløbsgrænse for, hvornår vi efterforsker sager

På baggrund af artikler og indslag fra DR har der desværre bredt sig en misforståelse i offentligheden om, at Østjyllands Politi ikke efterforsker økonomisk svindel, hvis beløbet, der er snydt for, er under 500.000 kroner.