Spring til hovedindhold

Forslag

Børn og unge

Forebyggelsesaktiviteter på børne- og ungeområdet i Syd- og Sønderjyllands Politi.

SSP er et lokalt samarbejde mellem Skole, Socialforvaltning og Politi. 
Målet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge – og de forebyggende aktiviteter er på denne måde en af grundpillerne i indsatsen for et trygt samfund.

Skole, Socialforvaltning og Politi er i centrum i denne indsats, da de som myndigheder spiller en nøglerolle i forhold til børns og unges trivsel og opvækst. Og både skolesystemet, det sociale system og politiet er desuden via lovgivningen forpligtet til at udføre kriminalpræventivt arbejde.

SSP-samarbejdet går først og fremmest ud på at afdække årsagerne til, at børn og unge begår kriminalitet og på at bearbejde disse årsager.
Og et vigtigt omdrejningspunkt i samarbejdet er derfor at dele viden.

Flere aktører

Gennem årene er SSP-indsatsen blevet forgrenet, så fx jobcentrene, Ungdommens Uddannelses-vejledning, boligforeninger, Kriminalforsorgen, lokale virksomheder og idrætsforeninger m.fl. også bidrager positivt til det forebyggende arbejde.

Der er SSP-samarbejde i alle otte kommuner i politikredsen. Fra Syd- og Sønderjyllands Politis side koordineres SSP-samarbejdet centralt af Forebyggelsessektionen på politigården i Esbjerg og lokalt af de tre områdestationer i Esbjerg, Sønderborg og Haderslev samt de øvrige stationer i Varde, Vejen, Ribe, Tønder og Aabenraa.
SSP-samarbejdet fokuserer på tre hovedindsatsområder

Opbygning er de brede indsatser, der generelt handler om at forbedre vilkårene, både på et samfundsmæssigt og et individuelt plan.

Det kan i denne sammenhæng for eksempel være fritidstilbud i lokalområdet eller jobmuligheder og praktikpladser i virksomheder, så børn og unge dels har gode muligheder, dels oplever positive rollemodeller i deres hverdag.

Forebyggelse favner også bredt, men modsat opbygning er der her fokus på at undgå, at et problem opstår eller forværres.

 

Det kan for eksempel være, at der er problemer med børn og unge i et bestemt boligområde eller på en skole i en kommune – og hvor en samlet indsats fra de tre myndigheders side gør en forskel.

Kriminalitetsforebyggelse skal forebygge, at kriminalitet opstår eller gentager sig.

 

Det kan for eksempel være børn og unge, der har begået hærværk, butikstyveri m.m., hvor politiet og de øvrige myndigheder sætter målrettet ind over for personerne – for at få dem til at ændre adfærd og ikke havne i en kriminel løbebane.

 

Politiet kan for eksempel vælge at indkalde barnet/den unge og dennes familie til en såkaldt præventiv samtale, der har til formål at få barnet/den unge til at ændre adfærd.