Forebyggende indsats skal sikre ansvarlig brug af fyrværkeri
Også i Midt- og Vestjylland oplevede vi sidste år, at der blev skudt med fyrværkeri mod tilfældige borgere og offentligt ansatte. I dag træder nye regler i kraft, så man bliver straffet hårdere for den type kriminalitet. Samtidig har Midt- og Vestjyllands Politi skruet op for den forebyggende indsats.

Midt- og Vestjyllands Politi beslaglagde mandag 211 kanonslag i Kjellerup Foto: Midt- og Vestjyllands Politi
Midt- og Vestjyllands Politi er i denne tid og frem mod nytår ekstra meget til stede i flere boligområder, hvor politiet sidste år i december oplevede uhensigtsmæssig adfærd med fyrværkeri.
”Vi så eksempler, hvor både lovligt og ulovligt fyrværkeri blev affyret uden for den tilladte periode, og vi så eksempler, hvor fyrværkeriet blev anvendt på en meget farlig måde – for eksempel hvor det blev fyret af vandret mod andre personer”, fortæller Sune Espersen, vicepolitiinspektør og leder af Midt- og Vestjyllands Politis vagtcentral.
Vil forebygge konflikter og ulykker
Midt- og Vestjyllands Politi håber med sin kontakt til de lokale miljøer at forebygge kriminalitet og uro i de pågældende områder og få de unge til at tænke sig om en ekstra gang, inden de sender raketter i den forkerte retning.
”Vi tager rundt og taler med beboerne i de forskellige områder og tager også direkte kontakt til personer, som vi har en særlig bekymring omkring. Vi snakker med dem og fortæller dem også om, hvor farligt det er at affyre fyrværkeri mod andre, og hvilke strafmæssige konsekvenser det kan have, når man på den måde udsætter andre personer for fare. Vi vil gerne forebygge, at børn og unge bryder loven i forbindelse med fyrværkeri, og undgå, at de selv kommer til skade med det”, siger politikommissær Mette Bundgaard fra forebyggelsesafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Straffen øges med en tredjedel fra i dag
Et bredt flertal i Folketinget besluttede den 3. december i år at indføre en ny, selvstændig bestemmelse i straffeloven - §119b - om angreb med genstande (herunder sten og fyrværkeri) på personer i offentlig tjeneste eller hverv. Med bestemmelsen ønsker politikerne at understrege alvoren ved den form for forbrydelse over for blandt andre ansatte ved politi og brandvæsen. Samtidig har politikerne ligeledes ønsket at skærpe straffen for kast eller affyring af genstande mod personer.
Det betyder, at straffen fra i dag, den 15. december 2020, skærpes med en tredjedel, hvis der affyres fyrværkeri mod personer på gaden – uanset om det er myndighedspersoner eller almindelige borgere. Hvis man tidligere ville have fået en fængselsstraf på seks måneders fængsel, vil straffen nu stige til otte måneders fængsel, ligesom muligheden for at varetægtsfængsle i den type sager øges.
Beslaglagde 211 kanonslag
Midt- og Vestjyllands Politi har også en stor indsats mod ulovligt fyrværkeri. I går eftermiddags, mandag den 14. december 2020, beslaglagde lokalpolitiet i Silkeborg 211 kanonslag hos en 15-årig ung mand i Kjellerup. Byen har de seneste uger været plaget af ulovligt fyrværkeri, der blandt andet er blevet brugt til at sprænge postkasser i luften. Politiets efterforskning førte mandag til et besøg hos den 15-årige mand. Her ransagede betjente den unge mands værelse og nogle udhuse. I den 15-åriges knallert fandt politiet i alt 211 kanonslag i forskellig størrelse, og den unge mand kan nu se frem til en større bøde.
”Vi er ikke færdige i Kjellerup. Vi overvåger og efterforsker selv og får også gode tip fra befolkningen, og jeg forventer, at vi kommer til at sigte flere personer”, fortæller vicepolitiinspektør Jens Ole Pedersen, leder af lokalpolitiet i Silkeborg, og fortsætter: ”Vi gør i hele politikredsen meget for at få stoppet de her ulovligheder, så borgerne kan være trygge og ikke skal frygte at få postkasser og andre ting ødelagt, og så ingen ender med at komme til skade ved det”.
Særligt til pressen:
For yderligere spørgsmål kan pressen kontakte følgende personer hos Midt- og Vestjyllands Politi.
- Om Midt- og Vestjyllands Politis forebyggende indsats:
Mette Bundgaard, politikommissær, afdelingen for forebyggelse, nærhed og tryghed, Midt- og Vestjyllands Politi: 29632233
- Om Midt- og Vestjyllands Politis indsats i forbindelse med fyrværkeri i øvrigt:
Sune Espersen, vicepolitiinspektør, Midt- og Vestjyllands Politi: 61168627
- Om den konkrete beslaglæggelse af ulovligt fyrværkeri i Kjellerup:
Jens Ole Pedersen, vicepolitiinspektør, leder af lokalpolitiet i Silkeborg: 51306965
- Om strafskærpelsen og de nye regler:
Mette Møller, advokaturchef, anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi: 61900071