Spring til hovedindhold

Forslag

Midt- og Vestjyllands Politi

Nyhed

30. oktober 2020 15:38

Myndigheder i stærk, koordineret indsats mod smittespredning i Midt- og Vestjylland

Vi har netop skullet stille vores ure og skrue tiden en time tilbage. Mange har nok haft lyst til at skrue tiden længere tilbage – til tiden før corona, tiden før alle restriktionerne. Men smitten spreder sig lige nu – også blandt midt- og vestjyderne og landsdelens minkfarme, og vi må alle gøre en indsats for at bremse smittespredningen. Det er folkesundheden, der er på spil.

Med en enkelt undtagelse ligger samtlige midt- og vestjyske kommuner lige nu over bekymringsgrænsen. Fire kommuner er på den anden side af hundrede smittede per 100.000 indbyggere. Den 6. oktober fandt Fødevarestyrelsen første gang covid-19-smitte i en minkbesætning i Midt- og Vestjyllands politikreds. Siden er yderligere 32 farme blevet ramt. Situationen er alvorlig.

Tæt samarbejde

Også regionalt arbejder myndighederne tæt sammen om at forhindre smittespredning og samtidig håndtere situationen, når først smitten er opstået. Flere gange om ugen er en række myndigheder – Midt- og Vestjyllands Politi, Styrelsen for Patientsikkerhed, Fødevarestyrelsen, Region Midtjylland, Region Nordjylland, Forsvaret, Beredskabsstyrelsen, de lokale kommunale beredskaber og kommunale repræsentanter - samlet i den lokale beredskabsstab, så myndighederne på tværs har overblik over den aktuelle situation, og så vi sikrer, at de rette ressourcer er til rådighed, der hvor der er brug for dem. Det kan for eksempel være bade-/rensefaciliteter eller containere til opbevaring af aflivede mink.

Smittede minkbesætninger i syv af 11 kommuner

Smitten med Covid-19 spreder sig fortsat blandt minkbesætninger i landsdelen. Senest er Holstebro, Herning og Lemvig kommuner kommet på listen over kommuner med smittede minkfarme. Dermed er der nu smittede besætninger i syv af de 11 kommuner i Midt- og Vestjyllands politikreds.
I alt er 33 besætninger smittet. Derudover er 10 andre farme under mistanke for at være det.
”Det er stadig vigtigt for folkesundheden, at alle, der har deres gang på minkbesætninger, gør, hvad de kan for at begrænse risikoen for at tage smitte ind på og ud af farmen”, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Jakob Munkhøj.

Fødevarestyrelsen prioriterer en hurtig indsats på de senest smittede minkbesætninger og arbejder i det hele taget på højtryk for at få aflivningerne op i tempo, netop for at begrænse smitterisikoen blandt både mink og mennesker.
Fødevarestyrelsen har desuden landet en aftalemodel, så nu også avlere med smittede besætninger kan få betaling for at aflive deres dyr.
”Vi har annonceret modellen på vores hjemmeside, og i dag fredag præsenterer vi modellen på et webinar. Flere minkavlere har allerede skrevet under på aftalen, og flere er på vej. Den opbakning er vi meget tilfredse med’, siger Jakob Munkhøj.

Når alle mink inden for en radius på 7,8 kilometer fra en smittet besætning skal slås ned, er det fordi, man – på baggrund af en vurdering fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut – forventer, at smitten i 95 procent af tilfældene kan have spredt sig så vidt, inden den bliver opdaget.
Man er ikke i særlig risiko for at blive smittet med coronavirus, fordi man bor tæt på en minkfarm, uanset om farmen er rask, under mistanke eller smittet. Man skal heller ikke være nervøs for at omgås folk, der arbejder med mink, men man skal selvfølgelig følge de generelle anbefalinger om, hvordan man forebygger smitte, så man begrænser social aktivitet, har en god håndhygiejne og holder god afstand.

Opsporer hurtigt smitten

Styrelsen for Patientsikkerhed følger smittespredningen af coronavirus tæt både på individ-niveau og mere overordnet. Samtidig taler styrelsen med de mennesker, der pludselig står med en positiv coronatest i hånden, og får styr på, hvem han/hun har været i kontakt med, så smittekæden hurtigst muligt bliver brudt. Der, hvor det er nødvendigt, giver Styrelsen for Patientsikkerhed påbud om besøgsrestriktioner eller besøgsforbud. Det har styrelsen gjort i en række af landsdelens kommuner.
Styrelsen er også i kontakt med alle minkfarme, der er ramt af smitte eller er mistænkt for at være det.

Gode testmuligheder vinteren igennem

Regionerne har siden foråret arbejdet målrettet på at sikre et stærkt corona-beredskab af blandt andet personale, senge og teknik, ligesom hospitalerne har aftaler om at aflaste hinanden.
"Vi har forberedt os grundigt på et efterår og en vinter i coronaens skygge, og vi står langt bedre forberedt nu, end i foråret", siger den midtjyske regionsrådsformand Anders Kühnau.
I Midt- og Vestjylland har Region Midtjylland placeret - eller færdiggør netop nu – vintersikrede testcentre i Viborg, Silkeborg, Holstebro (fra uge 45) og Herning (fra uge 46). Alle testcentre er indrettet for både fodgængere og biler og kræver tidsbestilling på www.coronaprover.dk. Derudover tilbyder regionen også test ved sundhedshuse og i de testbiler, der lige nu understøtter blandt andre Fødevarestyrelsens opgaver.
Region Nordjylland har 12 faste teststeder, hvor borgerne kan blive testet. ”Og vi følger løbende situationen tæt i hele regionen. Herunder i Thisted og Morsø Kommuner, hvor smittetrykket også har været stigende. Vi har i denne uge med kort varsel oprettet pop up-teststeder i Hanstholm og Hurup, og vi vil forfølge strategien om at bryde smittekæder der, hvor smitten blusser op”, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Tilsyn ved pølsevogne og i fitnesscentre

Hvert eneste døgn laver Midt- og Vestjyllands Politi tilsyn rundt omkring i hele politikredsen for at sikre, at reglerne bliver overholdt. Den seneste uge har politiet lavet 355 tilsyn i Midt- og Vestjylland. Patruljerne har været rundt på restauranter, i fitnesscentre, ved pølsevogne, på busstationer, banegårde, kendte samlingssteder og meget mere. Midt- og Vestjyllands Politi snakker også undervejs med rigtig mange mennesker og giver gerne gode råd og vejledning til at forstå reglerne, og få styr på, hvad man kan og ikke kan.
”Formålet er at få os igennem perioden med coronavirus, så vi forhåbentlig hurtigst muligt kan vende tilbage til noget, der mere ligner vores liv før corona. Jeg håber, alle vil bidrage og ved at efterleve både regler og anbefalinger være med til at forhindre, at smitten bliver spredt. Det har allerede nu haft store konsekvenser, både for de, der er eller har været syge, men også for rigtig mange brancher”, lyder det fra politidirektør Helle Kyndesen, Midt- og Vestjyllands Politi. ”Langt, langt de fleste overholder heldigvis reglerne”, fortæller politidirektøren. ”Det kan føles som et maratonløb uden målstreg, men smittetallene stiger, og det er virkelig vigtigt, at vi alle holder ud, holder ved og holder afstand”, slutter hun.


Smitte- og incidenstal fordelt på kommuner per 30/10 2020 kl. 14.00:

 

 Kommune Antal nye tilfælde den seneste uge  Incidens
Thisted  50  118
Morsø  3  15
Skive  28  61
Viborg  47  49
Holstebro  62  106
Lemvig  34  173
Struer  19  91
Herning  64  72
Ikast-Brande  32  78
Ringkøbing-Skjern  75  133
 Silkeborg  51  54

 

 

Overblik over minksituationen per 30/10 2020 kl. 14.00:


Der er smittede minkbesætninger i følgende af de 11 midt- og vestjyske kommuner:

• Lemvig
• Herning
• Holstebro
• Ikast-Brande
• Ringkøbing-Skjern
• Struer
• Thisted

Få svar på dine spørgsmål om mink og meget andet

Du kan hele tiden finde opdateret information fra myndighederne på www.coronasmitte.dk


På siden ”Hurtigt overblik” er der for eksempel rigtig mange gode spørgsmål/svar om alt fra mundbind til indendørs idræt: www.coronasmitte.dk/overblik

Der er også en side med spørgsmål/svar vedr. minksituationen, og hvordan man skal forholde sig: www.coronasmitte.dk/mink

Man er også fortsat velkommen til at ringe til myndighedernes fælles hotline på: 7020 0233

 

Bestil tid til test på www.coronaprover.dk

Region Midtjylland har samlet information om coronavirus og test mm. på www.corona.rm.dk
Region Nordjylland har samlet information om coronavirus og test mm. på denne del af www.rn.dk

Fødevarestyrelsens aftale til minkavlere og andre dokumenter finder du på Aflivning og rengøring af smittede minkbesætninger


Kontakt for pressen:

 

For yderligere oplysninger er pressen velkommen til at kontakte:

Region Midtjyllands pressetelefon: 7841 0666
Ulla Astman, regionsrådsformand, Region Nordjylland: ullaa@rn.dk, 30 23 64 54
Styrelsen for Patientsikkerheds pressetelefon: 7222 8688
Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834
Midt- og Vestjyllands Politis pressetelefon: 5173 1906

 

Pressekontakt

Telefon: 51731906
 

25. marts 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

Sag om racisme-vittigheder kommer for retten efter påske

En 28-årig mand fra Holstebro skal den 3. april for retten tiltalt for at have overtrådt straffelovens racismeparagraf ved at drive to hjemmesider med udtalelser, der forhåner grupper af personer på grund af blandt andet deres race eller hudfarve.

22. marts 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

Fem mænd tiltalt for drab og frihedsberøvelse på kutter

Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi har netop rejst tiltale mod fem mænd i alderen 29 til 42 år. Mændene er tiltalt for i januar sidste år at have dræbt en 41-årig mand ombord på en kutter i Nordsøen.

21. marts 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

Skyderi i Herning: 20-årig anholdt

En af tre mistænke gerningsmænd er nu anholdt efter et voldeligt opgør i Herning onsdag aften.