Er din bil et oplagt offer for tyveri?
På baggrund af et større antal anmeldelser om tyverier fra personbiler opfordrer Østjyllands Politi nu bilejerne til at tage nogle forholdsregler.
Østjyllands Politi har den seneste tid fået en del anmeldelser om tyverier fra personbiler – særligt i og omkring Aarhus. Alene det seneste døgn har Østjyllands Politi modtaget 18 anmeldelser, og politiet opfordrer nu borgere til at være særligt opmærksomme på ikke at efterlade værdigenstande i bilen.
”Vi har den seneste tid holdt ekstra øje med de anmeldelser, vi har fået om tyverier fra personbiler. Når vi går sagerne igennem, kan vi se, at der stort set hver gang i bilen har ligget noget af værdi, som har været synligt for gerningsmanden. Vi vil derfor gerne sætte ekstra fokus på det gode gamle råd med at tømme bilen, før tyven gør det,” siger vicepolitiinspektør Gert Bisgaard fra Østjyllands Politis forebyggelsesafdeling.
Tre tendenser
I øjeblikket er det særligt tre former for tyverier fra personbiler, som politiet oplever:
- På pendlerparkeringspladser ved motorvejstilkørsler eller ved togstationer, hvor bilerne typisk er efterladt i længere perioder midt på dagen
- Foran daginstitutioner i morgentimerne, hvor forældre kortvarigt forlader bilen for at aflevere børn
- På større parkeringspladser eller ved oplevelsessteder, hvor ejeren typisk er væk fra bilen i flere timer
Fremgangsmåden for tyverierne er ofte den samme, hvor gerningsmanden knuser en rude i bilen og derigennem får fat i en taske eller andre værdier, der har ligget synligt fremme på passager- eller bagsædet.
Flere af tyverierne er sket foran daginstitutioner, hvor bilerne typisk kun er efterladt i cirka 10 minutter, mens føreren afleverer børn. Men det er altså længe nok til, at en gerningsmand fx kan køre forbi på scooter, smadre en siderude, stjæle en taske og stikke af fra stedet igen.
Tøm bilen
Østjyllands Politi vil på det kraftigste opfordre til, at man ikke lader værdigenstande, tasker, jakker, mobiltelefoner eller andet, ligge synligt fremme i sin bil – uanset om man forlader sin bil kortvarigt eller i længere perioder.
”Den her form for tyveri er noget, alle bilejere kan blive ramt af, men man kan altså selv gøre en aktiv forskel og med enkelte tiltag medvirke til, at man ikke kommer tilbage til en smadret bilrude og forsvundne værdigenstande,” siger Gert Bisgaard.
Det bedste råd er, at tage sine ting med sig, når man forlader bilen. Man kan sikre bilen yderligere ved at gøre det synligt for tyven, hvis der ikke er noget at komme efter. Fjern derfor gerne et eventuelt overdække i bagagerummet, så man udefra kan se, at der ikke er noget af værdi i bilen.
Er det ikke muligt at medbringe alle sine ting, så sørg for at de efterladte genstande ikke er synlige udefra. Placer gerne værdierne under sæder eller tæpper i bunden af bilen, hvor man ikke umiddelbart kan nå dem fra en side- eller bagrude. Efterlades genstande uden større værdi, så gør det synligt for tyven ved fx at lade den tomme computertaske eller sportstasken fyldt med sure strømper stå åben.
”Og så hører vi selvfølgelig også gerne fra borgerne, hvis man ser nogle personer, der udviser mistænkelig adfærd ved parkerede biler. For vi vil jo gerne have fat i dem, der laver de her tyverier, ”siger Gert Bisgaard.
Østjyllands Politi kan kontaktes på telefon 114.
**
Pressekontakt
Vicepolitiinspektør Gert Bisgaard, telefon 3045 7635
Pressekontakt
E-mail: ojyl-kommunikation@politi.dk
Telefon: 2269 1087
Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 16.00 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.
Telefon: 8618 2877