Spring til hovedindhold

Forslag

Ungdomshuset - og det nye politi

I Politimuseets kommende særudstilling ’Ungdomshuset - og det nye politi’ får du indblik i de dramatiske begivenheder omkring rydningen af Ungdomshuset i 2007 og de historiske omstændigheder, der ledte op til politiaktionen. Udstillingen åbner 10. juni 2022. Sidste chance for at se udstillingen er søndag d. 9. april 2023.

Ungdomshuset

Foto: Politimuseet

Jagtvej 69 husede igennem en 25-årig periode Ungdomshuset. Stedet var et omdrejningspunkt for alternative strømninger såsom bz-bevægelsen, punkerne og anarkismen. Huset blev samtidig et samlingssted for alternativ musik, kultur og kunstneriske udfoldelser. Jagtvej 69 havde dog en omtumlet historie og i slutningen af 1990erne besluttede Københavns Kommune at sælge det berømte hus. I marts 2007 blev huset, som en konsekvens af salget, ryddet af politiet. 

 

På 15-året for rydningen og 40-året for Ungdomshusets oprettelse sætter Politimuseet fokus på den historiske politiaktion – fra det tidspunkt, hvor der blev firet betjente fra Aktionsstyrken ned på Ungdomshusets tag, den 1. marts 2007 kl. cirka 07, og frem til urolighederne så småt ebbede ud den 4. marts 2007. Politiaktionen er ud fra et rent politihistorisk perspektiv skelsættende, idet politiet for første gang i fuldt omfang benyttede det mere mobile indsatskoncept. Indsatskonceptet viste sig – efter lange og voldsomme kampe – at virke: Ungdomshuset blev ikke generobret af aktivisterne, og der var – urolighedernes størrelse taget i betragtning – relativt få tilskadekomne og ingen døde.

 

De mange historiske omstændigheder, der lå forud for selve rydningen af Ungdomshuset, vil imidlertid også være en central del af udstillingen. Udstillingen vil således ikke blot fokusere på rydningen, men også beskrive, hvorfor Ungdomshuset oprettedes, hvilke omstændigheder der førte til husets senere salg og hvor langt de unge var villige til at gå for at forsvare det hus, der igennem en årrække havde spillet en afgørende rolle for dem. Fortællingen om rydningen af Ungdomshuset vil dermed blive sat ind i en bredere historisk kontekst, idet udstillingen dels vil beskrive Ungdomshusets særlige kultur dels politiets indsatskoncepter, der ændrede sig i takt med den nye ungdomskulturs forskellige aktions- og demonstrationsformer, startende med rydningen af Sofiegården i 1969 og kulminerende med rydningen af Ungdomshuset i 2007.

 

Fortællingen om rydningen af Ungdomshuset vil altså også – og ikke mindst – være fortællingen om samfundets og politiets mange forandring igennem det moderne samfunds sidste årtier.

 

Udstillingen bygger på en lang række genstande fra Politimuseets arkiv, men også interviews med forskellige interessenter såsom politifolk, der deltog i rydningen, aktivister fra Ungdomshuset samt journalister og sociologer, der dækkede begivenheden. Herved vil vi forsøge at tegne et samlet og nuanceret billede af den dramatiske begivenhed.

 

Særudstillingen åbner d. 10. juni 2022. Sidste chance for at se udstillingen er søndag d. 9. april 2023.