Mindre ballade blandt danske fodboldfans
Det bliver mere og mere sikkert at tage en tur på stadion og se fodbold. Det viser nye tal fra Rigspolitiet. En styrket politiindsats og godt samarbejde med klubberne ligger bag den positive udvikling, men især én kamp ødelægger den ellers gode udvikling.

Foto: Rigspolitiet
”Vi er meget tilfredse med udviklingen. Der er stadig et par enkelte holds fan-grupper, som volder problemer ind i mellem, men det går helt sikkert den rigtige vej”.
Sådan lyder vurderingen fra vicepolitiinspektør ved Rigspolitiet Benny Øchkenholt af politiets nyeste tal for sigtelser og anholdelser i forbindelse med fodboldkampe i Danmarks to bedste fodboldrækker. Ifølge den nye statistik bliver der i den bedste danske fodboldrække (Superligaen) foretaget 0,3 anholdelser per kamp, hvilket er meget lavt set i europæisk sammenhæng.
Godt samarbejde og god dialog
Benny Øchkenholt fortæller, at den glædelige tendens blandt andet skyldes godt politiarbejde og en god indstilling i de danske fodboldklubber.
”Generelt er der tale om en fin tendens for Superligaen. Det kan i høj grad tilskrives det gode og solide politiarbejde, som bliver udført ude i kredsene, hvor vi har fået etableret et godt samarbejde med klubberne og en god konstruktiv dialog med de forskellige fan-grupperinger,” forklarer han.
Kurven er knækket
Og ser man på tallene for de seneste 10 år, tegner der sig da også et tydeligt billede af en vellykket indsats. I 2006/07-sæsonen var der i gennemsnit 2,8 anholdelser per Superliga-kamp. Et tal som steg til 3,6 i 2008/09, inden kurven knækkede og gennemsnittet generelt er faldet år for år og nu altså lægger sig stabilt på 0,3.
”I sidste sæson blev 85 personer anholdt mod 68 forrige år. Det skal dog bemærkes, at forrige år var antallet af spillede kampe i Superligaen 198, mens det i sidste sæson var 255. Det skyldes det nye turneringsformat i Superligaen. Gennemsnittet for anholdte i Superligaen er ligesom sidste år helt nede på 0,3 pr. kamp,” siger Benny Øchkenholt og fortsætter:
”Dertil kommer, at der i den næstbedste række,NordicBet-ligaen, og ved vores landskampe ikke har været en eneste anholdelse i år, så det er alt i alt meget positivt.”
Skår i glæden
Men det er et skår i glæden, at der trods de store indsatser fra politi, klubber og DBU fortsat er problemer med dele af Brøndbys og FCKs fanskarer. Det kom i særlig grad til udtryk i det forgangne år ved de to klubbers møde i Superligaen d. 6. august og ikke mindst i pokalfinalen, hvor 35 tilskuere endte med at blive sigtet i cirka 230 sager for blandt andet grov vold, røveri og maskering.
”Der var tale om en meget aggressiv og helt uacceptabel adfærd fra dele af begge holds supportere. Heldigvis er det efterhånden meget sjældent, at vi ser den slags, men lige netop med disse to klubber, som har så store fanskarer, er der altså fortsat problemer. Det er en skam, og det kaster et dårligt lys over de andre fans, som bare gerne vil nyde en god fodboldkamp,” siger Benny Øchkenholt.
Kampen i august har helt aktuelt medført, at justitsminister Søren Pape Poulsen med en ny bekendtgørelse har skabt mulighed for, at landets fodboldklubber fremover kan dele oplysninger med hinanden om, hvem der har karantæne. Initiativet skal være med til at sikre, at karantæneramte tilskuere ikke får adgang til stadion.
Muligheden for at dele oplysninger om de karantæneramte er blevet efterspurgt fra klubberne under de drøftelser mellem Rigspolitiet, DBU, Divisionsforeningen og Danske Fodbold Fanklubber, som justitsministeren indkaldte til i efteråret.
”Nu fortsætter vi det store arbejde og den gode dialog, og forhåbentlig vil vi ser at den positive tendens fortsætter næste år uden at vi igen skal opleve kampe, der på samme måde udvikler sig til uroligheder,” siger vicepolitiinspektør Benny Øchkenholt.