Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

20. december 2018 13:03

Spænding til det sidste i politiets hacker-konkurrence

Mere end 700 hold testede deres indre nørder i dette års udgave af politiets store jule-it-konkurrence. Det danske cyberlandshold lå længe til at snuppe sejren, men blev overhalet på målstregen af ”Team ÆbleskiveFrans”.

Politilogo på rude

Foto: Rigspolitiet

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) har i de forgangne fire uger stået for en såkaldt Capture The Flag-konkurrence, hvor deltagerne har kunnet afprøve deres færdigheder inden for it-sikkerhed og hacking. Mere end 700 hold deltog i konkurrencen, hvor de fik mulighed for at prøve kræfter med nogle af de udfordringer, politiet står overfor i dagligdagen.

”Det er godt at se, hvor mange der er gået sammen i hold for at løse opgaverne. Vi har i år gjort ekstra for, at opgaverne skal afspejle det arbejde, som NC3 laver til daglig. Derfor har vi i år bl.a. taget bitcoin- og analyse-opgaver med – opgaver som normalt ikke er med i CTF-konkurrencer. Vi kan se, at det har været en kæmpe udfordring for de deltagende hold at møde disse alternative former for opgaver,” siger Sonny Olesen, som er daglig leder af NC3’s afsnit for High Tech Crime, og fortsætter: 

”Vi håber, at konkurrencen er med til at vise, at politiet er rigtig godt med, når det drejer sig om it-sikkerhed og it-efterforskning”. 

 

En øjenåbner

Blandt de 700 deltagende hold var det danske cyberlandshold, som allerede i løbet af konkurrencens første timer lagde sig i spidsen. Denne føring holdt de helt frem til slutningen, og alt tydede på, at føringen ville holde hjem. Men i slutspurten blev cyberlandsholdet overhalet af holdet; ”ÆbleskiveFrans”. I de sidste timer fik ÆbleskiveFrans endda løst den allersværeste opgave, og endte dermed som vinder.

”Vi ønsker et stort tillykke til ÆbleskiveFrans med den imponerende indsats. Det er virkelig godt gået,” siger Sonny Olesen og fortsætter:

”Den sidste opgave blev først løst på konkurrencens sidste dag, så opgaverne har været tilpas svære. Vi håber, at konkurrencen vil gøre flereunge interesserede i it-sikkerhed og åbne deres øjne for, at der også er en karriere inden for dette felt, hvor man kan holde sig på den rigtige side af loven.”

 

FAKTA OM CAPTURE THE FLAG:

Capture The Flag (CTF) går ud på at løse en række avancerede it-tekniske opgaver på kortest tid. Man skal finde en tekststreng, et såkaldt flag, som er gemt i en fil, ved hjælp af forskellige hackermetoder. Det er selvsagt ikke alle, der umiddelbart er i stand til at løse gåderne, da de er på et højt it-teknisk niveau.
Flere end 700 hold har været med konkurrencen, hvoraf over 400 hold har klaret mindst én opgave. 

I år har NC3 lavet 20 opgaver, hvor de sidste år havde fire. Opgaverne er fordelt på kategorierne herunder:

Forensic - At finde spor, fx i log-filer og i netværksdata. Minder om klassisk politiarbejde.
Reverse engineering - At skille programmer ad, fx analysere programmeringskoden i exe-filer.
Analyse - At finde en sammenhæng i noget data
Boot2Root - At bruge hackermetoder til at trænge ind i en computer, som vi har stillet til rådighed.
Misc - Flere discipliner i én, fx Bitcoin-opgaver

 

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

4. april 2025

Rigspolitiet

Ny rapport viser kriminalitetsramte borgeres tilfredshed med politiet

En ny undersøgelse af kriminalitetsramte borgeres tilfredshed med politiets håndtering af deres sag viser flere områder, hvor der er plads til forbedring.

14. marts 2025

Rigspolitiet

Ny undersøgelse bekræfter, at politiet bruger markant flere ressourcer på psykisk sårbare

En ny omfattende undersøgelse udarbejdet af ROCKWOOL Fonden i samarbejde med Rigspolitiet viser, at politiopgaver, der involverer psykisk sårbare borgere, er firdoblet i perioden fra 2008 til 2022.

7. marts 2025

Rigspolitiet

Politiet tager objekt- og ansigtsgenkendelsesteknologi i brug i et pilotforsøg

Rigspolitiet er sammen med Københavns Politi klar til at tage objekt- og ansigtsgenkendelsesteknologi i brug for at øge kvaliteten og effektiviteten i efterforskningsarbejdet.