Når du fører et fartøj på vandet i Danmark, har du juridisk ansvar for at sætte dig ind i de gældende regler for sejlads. Det gælder, uanset om du fører en større motorbåd, jetski, en sejlbåd for sejl eller motor, en lille jolle, en kajak, et paddleboard eller dyrker kitesurfing (brætsejlads). Det gælder også ved fritidssejlads, og uanset om det er certifikatkrævende fartøj eller ej, og uanset om du går for motor eller sejl.
Som fører af et fartøj på vandet er du underlagt en hel række regler for sejlads og sikkerhed med det ansvar, som det medfører. Disse regler omfatter bl.a. krav om udkig, hastighed, vigeregler, sikkerhedsforhold som fx redningsveste, skibslys, regler for ansvarsforsikring, lovpligtige certifikater og promillegrænser.
Særlige regler for sejlads i Bornholms Politis område
Bornholms Politi har udstedt et sejladsreglement for kyststrækningen i Bornholms Politikreds. Sejladsreglementet er udstedt 1. maj 2022 i medfør af ordensbekendtgørelsen § 14, stk. 3, hvorefter der kan fastsættes regler med henblik på at forebygge hindringer eller ulemper for anden sejlads eller for badning. Sejladsreglementet gælder for sejlads med motorbåde og for brætsejlads.
Du skal være særligt opmærksom på særlige regler og restriktioner, når du er tættere på land end 300 meter. Derudover skal du være opmærksom på, at der omkring Bornholm og Ertholmene er flere naturbeskyttelsesområder, hvor der kan være særlige regler.
Bornholms Politi kan i øvrigt henvise til relevante regler om sejlads m.v., herunder vandscooterbekendtgørelsen, som f.eks. kan findes på retsinformation.dk.
Bornholms Politi kan desuden henvise til visse kort f.eks. på Miljøstyrelsens hjemmeside i forhold til Natura2000-områder og soefartsstyrelsen.dk.
Spørgsmål og henvendelser om sejlads kan rettes til Bornholm Politi på bornh@politi.dk og vil blive besvaret hurtigst muligt. Akutte henvendelser skal som altid rettes til hhv. 114 eller 112.