Spring til hovedindhold

Forslag

Forebyg grooming

Ved ’grooming’ forstås den situation, hvor en person forsøger at opbygge et tillidsforhold til en mindreårig, typisk via sociale medier og andre online tjenester, med det formål at begå seksuelle overgreb mod den pågældende eller at lokke den mindreårige til at fremsende nøgenbilleder eller billeder af seksuel karakter af sig selv eller andre.

Det er vigtigt, at man er kritisk over for, hvem man skriver med på internettet, og at man anmelder til politiet, hvis man har mistanke om grooming. Det skal samtidig understreges, at overtræder nogen dine grænser, så er det aldrig din skyld.
Gode råd til hvordan du passer på dig selv på nettet
Det er ikke altid let at gennemskue, hvem der sidder på den anden side af skærmen, når du har kontakt med nogen i et spil, i en chat eller på et socialt medie. Undgå derfor altid at sende personlige oplysninger, penge eller billeder, når du ikke kender den anden person. Personlige oplysninger kan fx være oplysninger om, hvor du bor, eller hvor du går i skole.
Tal med en voksen, hvis dine grænser bliver overtrådt, så de kan hjælpe dig – også selvom du føler, at du har sendt oplysninger om dig selv til en du ikke kender, og måske er flov over det. Det er aldrig din skyld, hvis nogen overtræder dine grænser.
Du har ret til, at dine grænser bliver respekteret, så hvis der er noget, som giver dig ondt i maven, så tal med en voksen om det, så de kan hjælpe dig bedst muligt. Det kan hjælpe mod følelsen af ensomhed, men også sørge for, at du får den rette støtte og hjælpe til at håndtere situationen.
Den du skriver med vil ofte forsøge at fremstå som din ven for at mindske din skepsis eller kritiske fornuft. Vær derfor kritisk og gør ikke noget, du ikke har lyst til.
Gode råd til forældre
Tal med dit barn om sociale medier og spil som en flydende og naturlig ting og foreslå gerne, at I skal være online sammen. Fx kan I spille et spil sammen, se videoer eller måske selv lave nogle. Det er ikke en god idé at forbyde medier, hvor dit barn har dårlige oplevelser. Spørg i stedet ind til dit barns online-liv, på samme måde som du vil spørge ind til dit barns dag i skolen.

Lær om de apps, spil og sociale medier, som dit barn befinder sig på eller ønsker at være på, så du kan tale med dit barn om, hvad der foregår på sociale medier
Undersøg de medier dit barn bruger, og overvej om det giver anledning til at børnesikre dem, så de kun kan tilgå et begrænset indhold online. Kig også med på privatindstillinger i de apps, dit barn bruger og undersøg, og hvordan de bruger brugernes oplysninger.

Er du blevet udsat for en digital seksualforbrydelse?

Hvis du er blevet udsat for grooming, bør du anmelde det til politiet.

Anmeld