Spring til hovedindhold

Forslag

Fyns Politi

Nyhed

6. oktober 2020 11:30

Hotspot - hvad er hot, og hvad er not

Fyns Politi oprettede fredag den 2. oktober et hotspot i området ved og omkring Gråbrødre Plads i det centrale Odense. Men hvilke regler gælder egentlig i et hotspot-område – hvad er hot og hvad er not.

Indtil forgange weekend har der i Fyns Politikreds udelukkende været oprettet hotspot-områder i grønne/strand områder, men det koldere vejr, har betydet, at vi nu færdes og forsamles andre steder. Derfor opstod der behov for at gøre Gråbrødre Plads i det centrale Odense til et hotspot.

Men hvordan er reglerne lige helt præcist for at tage ophold eller færdes i et hotspot-område, hvor der ligger mange caféer, restauranter og butikker. 

Definitionen for et hotspot er, at det er et offentligt tilgængeligt sted, hvor erfaringerne har vist, at der samler sig mange mennesker – og risikoen for at blive udsat for corona-smitte derfor er stor. 
Det kan typisk være et grønt område, en strand eller en plads. 

Disse kriterier opfylder Gråbrødre Plads i Odense med mange caféer, barer og spisesteder, som helt naturligt trækker mange mennesker til, og hvor folk derfor også har tendens til at stimle lidt sammen.

 

Hotspot og reglerne for serveringssteder

Reglerne om et hotspot ændrer ikke ved de regler, som gælder for de caféer, spisesteder, barer og butikker, der ligger op til Gråbrødre Plads. Her gælder reglerne om antal gæster og brug af mundbind præcis, som de gjorde før hotspottet – og det vil de i øvrigt også gøre under et opholdsforbud.

I et hotspot-område er politiets opgave at patruljere tryghedsskabende og føre et øget tilsyn med, at forsamlingsforbuddet udendørs på 50 personer samlet i en fælles gruppe bliver overholdt. Hvis politiet vurderer, at for mange stimler sammen i grupper på over 50, så har politiet mulighed for at nedlægge et egentligt opholdsforbud på stedet. 

Afgrænsningen for et hotspot-område skal være markeret med skilte, hvoraf det fremgår, at hvis reglerne ikke bliver overholdt, så kan politiet nedlægge forbud om ophold på stedet. I Fyns Politikreds har det ikke været nødvendigt, fordi borgerne har været rigtig gode til at efterkomme politiets anvisninger.

 

Hvad er et opholdsforbud

Politiet kan beslutte at nedlægge et egentlig opholdsforbud i et område, hvis det skønnes at være nødvendigt for at forhindre fare for smitte med Covid-19 på det pågældende sted. 
Er der opholdsforbud i et område, må man selvsagt ikke opholde sig i området, men man må godt må gå igennem området. Som udgangspunkt må man også godt kortvarigt vente i en kø fx ved en butik eller vente på bussen ved dens stoppested.

Gæster, der vil besøge et serveringssteder i en zone med opholdsforbud, må fortsat godt gå gennem området for at tage ophold ved et serveringssteds siddepladser.

Et opholdsforbud kan gælde i indtil 7 dage ad gangen, men det må aldrig gælde længere end behovet tilsiger – så er behovet kun i weekenderne, ja så kan politiet besluttet kun at indføre det i den periode. Det vil altid være muligt at forlænge et opholdsforbud efter en konkret vurdering. 
 

Pressekontakt 

Kommunikationsrådgiver Sunniva Pedersen-Reng
Kommunikationsrådgiver Mads Boel
Pressetelefon: 9135 7902
E-mail: fyn-kommunikation@politi.dk

 

Læs mere om pressekontakt

12. maj 2025

Fyns Politi

Dom i sag om kartofler på motorvejsstrækninger

De tiltalte i sagen om kartofler på motorvejen har i dag fået deres dom. Alle fire tiltalte er idømt fængselsstraffe og frakendelses af kørekortet.

9. maj 2025

Fyns Politi

Udslippet i Assens er nu under kontrol og indsatsen afsluttet

Tidligere i dag fandt et udslip af ammoniak sted ved Assens Fjernvarme. Redningsmandskab og øvrige myndigheder har nu kontrol over situationen, og der er ikke længere fare for befolkningen.

9. maj 2025

Fyns Politi

Mand idømt ni måneders fængsel i sag om dyrevelfærd

Den 68-årige mand er fundet skyldig i en lang række overtrædelser af dyrevelfærdslovgivningen – herunder for mishandling af op til ca. 400 grise.