Spring til hovedindhold

Forslag

Fyns Politi

Nyhed

6. oktober 2020 11:30

Hotspot - hvad er hot, og hvad er not

Fyns Politi oprettede fredag den 2. oktober et hotspot i området ved og omkring Gråbrødre Plads i det centrale Odense. Men hvilke regler gælder egentlig i et hotspot-område – hvad er hot og hvad er not.

Indtil forgange weekend har der i Fyns Politikreds udelukkende været oprettet hotspot-områder i grønne/strand områder, men det koldere vejr, har betydet, at vi nu færdes og forsamles andre steder. Derfor opstod der behov for at gøre Gråbrødre Plads i det centrale Odense til et hotspot.

Men hvordan er reglerne lige helt præcist for at tage ophold eller færdes i et hotspot-område, hvor der ligger mange caféer, restauranter og butikker. 

Definitionen for et hotspot er, at det er et offentligt tilgængeligt sted, hvor erfaringerne har vist, at der samler sig mange mennesker – og risikoen for at blive udsat for corona-smitte derfor er stor. 
Det kan typisk være et grønt område, en strand eller en plads. 

Disse kriterier opfylder Gråbrødre Plads i Odense med mange caféer, barer og spisesteder, som helt naturligt trækker mange mennesker til, og hvor folk derfor også har tendens til at stimle lidt sammen.

 

Hotspot og reglerne for serveringssteder

Reglerne om et hotspot ændrer ikke ved de regler, som gælder for de caféer, spisesteder, barer og butikker, der ligger op til Gråbrødre Plads. Her gælder reglerne om antal gæster og brug af mundbind præcis, som de gjorde før hotspottet – og det vil de i øvrigt også gøre under et opholdsforbud.

I et hotspot-område er politiets opgave at patruljere tryghedsskabende og føre et øget tilsyn med, at forsamlingsforbuddet udendørs på 50 personer samlet i en fælles gruppe bliver overholdt. Hvis politiet vurderer, at for mange stimler sammen i grupper på over 50, så har politiet mulighed for at nedlægge et egentligt opholdsforbud på stedet. 

Afgrænsningen for et hotspot-område skal være markeret med skilte, hvoraf det fremgår, at hvis reglerne ikke bliver overholdt, så kan politiet nedlægge forbud om ophold på stedet. I Fyns Politikreds har det ikke været nødvendigt, fordi borgerne har været rigtig gode til at efterkomme politiets anvisninger.

 

Hvad er et opholdsforbud

Politiet kan beslutte at nedlægge et egentlig opholdsforbud i et område, hvis det skønnes at være nødvendigt for at forhindre fare for smitte med Covid-19 på det pågældende sted. 
Er der opholdsforbud i et område, må man selvsagt ikke opholde sig i området, men man må godt må gå igennem området. Som udgangspunkt må man også godt kortvarigt vente i en kø fx ved en butik eller vente på bussen ved dens stoppested.

Gæster, der vil besøge et serveringssteder i en zone med opholdsforbud, må fortsat godt gå gennem området for at tage ophold ved et serveringssteds siddepladser.

Et opholdsforbud kan gælde i indtil 7 dage ad gangen, men det må aldrig gælde længere end behovet tilsiger – så er behovet kun i weekenderne, ja så kan politiet besluttet kun at indføre det i den periode. Det vil altid være muligt at forlænge et opholdsforbud efter en konkret vurdering. 
 

Pressekontakt 

Kommunikationsrådgiver Sunniva Pedersen-Reng
Kommunikationsrådgiver Mads Boel
Pressetelefon: 9135 7902
E-mail: fyn-kommunikation@politi.dk

 

Læs mere om pressekontakt

16. april 2024

Fyns Politi

To mænd dømt for omfattende bedrageri

Mandag den 15. april 2024 blev to mænd idømt fængselsstraf for bedrageri og databedrageri ved retten i Svendborg. Dermed er tre personer blevet dømt i sagen om omfattende bedrageri, da en tredje gerningsmand blev dømt den 5. april 2024.

11. april 2024

Fyns Politi

Fyns Politi fjerner flere hunde på grund af groft uforsvarlig behandling

Flere hunde er af racen rottweilere er torsdag blevet fjerne fra en borger, da vedkommende ikke kunne tage vare på hundene. Der er tale om en 31-årig mand, der nu er sigtet for overtrædelse af dyrevelfærdsloven.

11. april 2024

Fyns Politi

Aktion ”Lommebamser” i Fyns Politi

Børn kan have brug for lidt ekstra tryghed, når de møder politiet i forbindelse med en voldsom eller ubehagelig hændelse. Derfor har Fyns Politi sat gang i aktion ”Lommebamse-ven”, som består i små hæklede og strikkede bamser, som både uniformerede patruljer og efterforskere kan benytte, når de rykker ud til en hændelse, hvor et barn er involveret og måske har brug for en ekstra ven at kramme. ​