Kredsrådet fortsætter sit fokus på nærhed og tryghed i det offentlige og digitale rum i samarbejdsplan for 2025
Hvert år udgiver Kredsrådet bestående af Fyns Politi og politikredsens 10 kommuner en samarbejdsplan med fokusområder og indsatser for det kommende år. I 2025 er der bl.a. fokus på nærhed og tryghed i det offentlige rum samt fokus på digital kriminalitet.
Den fælles samarbejdsplan for samarbejdet mellem Fyns Politi og politikredsens 10 kommuner skal bidrage til forebyggelse og bekæmpelse af aktuelle og fremtidige kriminalitetsudfordringer i Fyns politikreds. Samarbejdsplanen indeholder fokusområder og konkrete indsatser, der tilsammen skal være med til at sikre, at borgere kan færdes trygt i hele politikredsen – både fysisk og digitalt.
De fire fokusområder i Kredsrådets samarbejdsplan 2025 er:
- Nærhed og tryghed
- Trafiksikkerhed
- Fælles forebyggende indsats mod digital kriminalitet
- Fælles indsats mod organiseret kriminalitet
Om Kredsrådets samarbejdsplan 2025 siger stabschef Lisa Vibe-Pedersen: ”Vi har igen i år i samarbejdsplanen valgt at fokusere på kriminalitetsproblematikker, som kræver et tæt samarbejde. Et trygt og sikkert samfund sikres nemlig bedst gennem et nært og tillidsfuldt samarbejde med øvrige myndigheder, samarbejdspartnere og borgerne. Jeg glæder mig til endnu et år, hvor Kredsrådet skal arbejde med vigtige initiativer, som sætter nærhed og tryghed blandt borgerne højt på dagsordenen”.
Fortsat fokus på nærhed og tryghed
Vi skal i politiet skabe tryghed og være et nært politi for alle samfundets borgere, og dette gælder også udsatte borgere. For at sikre den bedst mulige håndtering af udsatte borgere, er der behov for et tæt tværfagligt samarbejde, og det vil kredsrådet have fokus på i 2025. Dette både med en helhedsorienteret tilgang til den enkelte borger og deres situation for øje og gennem PSP-samarbejdet, som er samarbejdet mellem Politi, Social sektoren og Psykiatrien.
Kredsrådet vil i 2025 også have fokus på børn og unges stigende bug af opioider. Kredsrådet vil på dette område blandt andet afholde en konference om udviklingen indenfor opioider. Konferencen skal bidrage til at give kommuner og politi viden om udvikling og tendenser samt kendskab til effektive tiltag på området. Alt sammen for at styrke den tværfaglige indsats.
Trafiksikkerhed er vigtigt for borgernes tryghed og sikkerhed
De fynske borgere skal kunne færdes sikkert i trafikken. Uanset om det drejer sig om de bløde eller hårde trafikanter, og derfor er trafiksikkerhed igen et fokusområde i Kredsrådets arbejde for 2025. Der vil særligt være fokus på eldrevne bløde trafikanter såsom el-løbehjul og el-cykler, hvor Fyns Politi med brug af skadestuedata vil kortlægge uheld blandt bløde trafikanter og målrette færdselsindsatser i 2025 baseret på disse data.
Derudover har Kredsrådet i 2025 endnu engang fokus på rusmidler i trafikken, hvor Kør Rent projektet i 2025 overgår til drift. Derudover udvides brugen af samtykkeerklæringer til øvrige politiforretninger, hvor rusmidler er involveret.
Det digitale område kræver fortsat fokus
For fjerde år i træk sætter Kredsrådet fokus på digital kriminalitet. Dette både fordi der fortsat ses en stigning i den digitale kriminalitet, og fordi kompleksiteten stadig er til stede i sagerne. I 2025 vil Kredsrådet have et bredt fokus på den digitale kriminalitet hvad angår både økonomisk IT kriminalitet og børn og unges digitale risikoadfærd på nettet og sociale medier.
"Da vi oplever, at flere af vores ældre medborgere udsættes for IT-kriminalitet, er det uhyre vigtigt, at de bliver orienteret om de forholdsregler, de skal tage, for at undgå at blive udnyttet", siger borgmester i Langeland Kommune Tonni Hansen.
Den yngre generation færdes hjemmevant og let på internettet. Men nettet er blevet mere komplekst og til tider et mørkt sted, hvorfor fokus vil være på sikker adfærd for børn og unge.
”Nettet kan være et spændende og lærerigt sted for alle, men desværre er der masser af faldgruber, som unge ikke kan gennemskue. De risikerer derfor at blive ofre for kriminalitet, hvorfor det er vigtigt med oplysning om sikker færden”, siger politikommissær ved Fyns Politi Morten Ravn.
Fyns Politi og kommunerne har fortsat hårdt tryk på rocker- og bandekriminelle
I løbet af 2024 har der i Danmark været en række episoder med personfarlig kriminalitet begået af unge, som er bestilt til disse ydelser på blandt andet den digitale platform Telegram. Dette fænomen kaldes ”Crime as a Service”, og er et fænomen, som Kredsrådet i 2025 vil have fokus på i det fælles arbejde mod organiseret kriminalitet.
Fyns Politi vil også i samarbejde med de fynske kommuner fastholde et hårdt tryk på rocker- og bandegrupperinger på Fyn. Der skal derfor fortsat være fokus på at dele viden myndighederne imellem blandt andet via Al Capone samarbejdet.
Læs Kredsrådets Samarbejdsplan 2025 her.
Pressekontakt
Kommunikationsrådgiver Sunniva Pedersen-Reng
Kommunikationsrådgiver Mads Boel
Pressetelefon: 9135 7902
E-mail: fyn-kommunikation@politi.dk