En bred vifte af fagligheder bidrager til at løse politiets opgaver
Politiet beskæftiger omkring 17.000 medarbejdere, hvoraf de cirka 6.000 er civilt ansatte, og spænder over en bred vifte af fagligheder for at leve op til politiets samfundsmæssige rolle. Du kan møde nogle af vores medarbejdere her.
Vi arbejder sammen på tværs af faglige baggrunde og ser det som en styrke, at vi kan lære af hinanden. Du kan forvente fagligt bred og kompetent sparring med dine kolleger og en god arbejds- og fritidsbalance, som også gavner arbejdsmiljøet og opgaveløsningen.
Du bliver ansat efter de overenskomster, der gælder for ansatte i staten.
Vi er ved at flytte vores ledige stillinger til en ny side. I en periode vil du derfor kunne finde nogle jobopslag her og andre på job.politi.dk.
Ansættelsesforhold som civilt ansat medarbejder
Du kan danne dig et overblik over løntrin og pensionssatser i de statslige overenskomster og organisationsaftaler m.v.
I politiet er grundlovsdag den 5. juni, samt den 24. og 31. december almindelige arbejdsdage. Rigspolitiet holder dog hvert år lukket dagen efter Kr. Himmelfart og fra den 24. til den 31. december. I disse perioder skal der afholdes feriedage eller anden form for frihed.
Der findes forskellige lokale flekstidsaftaler i politiet. Under et rekrutteringsforløb kan du få nærmere oplysninger om, hvad der gælder for dig og den stilling, du søger.
Efter de første 10 uger efter barnets fødsel har du som mor mulighed for op til 16 ugers orlov med løn, og som far op til 13 ugers orlov med løn. Hvor meget orlov med løn, I som forældre kan holde, afhænger af om I begge er ansat i staten, samt hvordan I vælger at fordele orloven imellem jer. Herudover kan I efterfølgende holde orlov uden løn i op til 32 uger.
Du optjener både anciennitet og pensionsret i orlovsperioderne beskrevet ovenfor.
I øvrigt henvises der til Statens barselsaftale.
Der er flere andre muligheder, som du kan læse om i Medarbejder- og Kompetencestyrelsens cirkulære om barsel, adoption og omsorgsdage samt cirkulære om administrationsgrundlag til aftale om barsel, adoption og omsorgsdage.
Det er som udgangspunkt din tillidsrepræsentant, der står for lønforhandlingerne på dine vegne. Tillidsrepræsentanten vil kontakte dig forud for forhandlingerne.
Hvis du søger en stilling, som special- eller chefkonsulent på AC-overenskomsten, har du mulighed for selv at forhandle din løn. Du har dog mulighed for at lade din tillidsrepræsentant forhandle løn på dine vegne, eller for at rådføre dig med din faglige organisation.