Spring til hovedindhold

Forslag

Politiets it-organisation

Koncern IT er med sine godt 500 medarbejdere Rigspolitiets største koncernområde. Organisationen består af tre afdelinger med i alt 10 fagcentre.

Projektledelse i politiet

Foto: Niclas Jessen

It er en samarbejdsdisciplin

- Stig Lundbech, it-direktør, Koncern IT.

 

Koncern IT er geografisk spredt over flere lokationer. Organisationen har hovedsæde i Hvidovre og afdelinger i København, og derudover har Koncern IT medarbejdere ansat i alle politikredse i Danmark, i Grønland og på Færøerne.

 

Udvikling og drift af gode it-løsninger kræver godt samarbejde og fleksibilitet. Koncern IT's organisering skal understøtte organisationens fælles mål og ambition om at være en organisation i udvikling. Koncern IT arbejder sideløbende på at modernisere politiets it, implementere ny teknologi og at sikre en stabil og sikker drift.

 

Fagcentrenes organisering skal facilitere samarbejde og videndeling på tværs af teams og fagområder, og understøtte, at Koncern IT kan skabe gode, innovative it-løsninger, som gør hverdagen nemmere for politiets ansatte.

 

Du kan læse mere om de 10 fagcentre nedenfor.


Koncern IT
Center for Service er Koncern IT's primære forbindelse til brugerne i politiet. Centeret supporterer politiets medarbejdere 24/7/365 gennem IT Support, som er politiets it-helpdesk. Herudover hjælper centerets servicesektioner medarbejdere med deres it-udstyr på deres arbejdspladser rundt om i landet, og centeret bistår ligeledes politikredsene med opførelse og it-understøttelse af vagtcentraler og fysisk sikring. Endelig er Center for Service forretningsejer på nogle af politiets it-systemer, herunder bl.a. sagsstyringssystemet POLSAS og elektronisk sags- og dokumenthåndtering.
Center for Infrastruktur har ansvaret for den daglige drift og modernisering af politiets it-infrastruktur, og skal sikre, at politiets systemer kører stabilt og performer tilfredsstillende. Centerets opgaveportefølje indebærer et stadigt fokus på præventiv vedligeholdelse, videreudvikling og på automatisering og optimering. Centeret arbejder samtidig med den digitale arbejdsplads for politiets medarbejdere og understøtter endvidere driften af tekniske løsninger.
Ledelsessekretariatet understøtter it-direktøren og den øvrige ledelse i Koncern IT med ledelsesbetjening, herunder med beslutningsoplæg, sagsbehandling samt med sekretariatsbetjening af mødefora. Sekretariatet er samtidig den centrale indgang for høringer og folketingsspørgsmål og forestår endvidere koordinering af større tværgående opgaver, analyser mv. i Koncern IT. Derudover understøtter sekretariatet den tværgående udvikling af Koncern IT samt varetager en række administrative- og kommunikationsmæssige opgaver.
Center for Systemforvaltning varetager drift, vedligeholdelse og videreudvikling af de politifaglige it-systemer. It-systemporteføljen understøtter politiets beredskab, efterforskning, grænseområdet, straffesagskæden samt borger- og myndighedsrettede tjenester. I centerets arbejde indgår bl.a. leverandørstyring, kravhåndtering samt test. Endvidere deltager centeret i udviklings- og transitionsprojekter.
Center for Arkitektur og Sikkerhed har til opgave at sikre, at arkitektur, it-governance og informationssikkerhedstilstanden styrkes og udvikles i takt med politiets behov og det aktuelle trusselsbillede. Centeret fastlægger rammer og retningslinjer, bistår med rådgivning og risikovurderinger samt monitorerer og overvåger inden for arkitektur-, cyber- og informationssikkerhedsområdet. Centeret har et bredt samarbejde på tværs af politiet.
Centeret har til opgave at understøtte, at Rigspolitiets udviklingsportefølje balancerer, så både mindre opgaver og større strategiske it-udviklingsprojekter er i fortsat fremdrift. Centeret understøtter en effektiv og kontinuerlig aktivitets- og ressourcestyring af it-området i politiet, og bistår endvidere ved udbud og kontrakt- og licensstyring på it-området. Centeret har derudover ansvar for løbende styring og opfølgning på ITIL-processer.
Center for Projekter leder og styrer it-implementeringsprojekter i politiet og sikrer, at der eksekveres på eksisterende og fremtidige projekter. Centeret er ansvarlig for hele værdikæden i projekterne; fra forretningsanalyse til afsluttende test og implementering af it-løsninger. Projekterne gennemføres bl.a. på baggrund af politiske lovgivningsinitiativer og internationalt samarbejde.
Centeret udvikler og varetager applikationsdriften af softwarerobotter, integrationer, applikationer og mobile apps på tværs af politiet og sørger samtidig for, at alle organisationens software- og applikationskomponenter kan kommunikere og udveksle data effektivt med hinanden. Endvidere har centeret ansvaret for arbejdet med den agile udviklingsmetode i organisationen.
Center for Data har systemansvar for politiets efterforsknings-, BI- og GIS-platforme samt det centrale datavarehus. Det vil sige, at centeret står for datadrift og -udvikling af de systemer, der rummer og udstiller data til forebyggelse, beredskab, efterforskning, styrings- og analyseformål i særligt politikredsene og Politiområdet i Rigspolitiet.
Center for Legacy har ansvaret for moderniseringen af politiets ældste it-systemer (Legacy-porteføljen) og skal sikre, at udbud og transition gennemføres i samspil med transformation af hele Legacy-porteføljen. Centeret sætter såvel den strategiske retning for arbejdet med at modernisere politiets it-systemlandskab og varetager også selve udmøntningen af opgaven.