Spring til hovedindhold

Forslag

Københavns Politi

Nyhed

5. september 2024 09:35

Første sager mod svenske teenagere på vej i retten

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi har rejst tiltale i to sager om drabsforsøg begået af helt unge svenske drenge. I en tredje sag om en sprængning foran en forretning i Valby ventes den sigtede at tilstå.

Begge drabsforsøg fandt sted i april, og der er flere fællestræk mellem de to sager:

 

Den 12. april rejste en 15-årig svensk dreng med tog til Danmark, hvor han ifølge anklageskriftet blev indkvarteret i en lejlighed i Københavns Nordvestkvarter og fik udleveret to pistoler med tilhørende ammunition.

 

Den 15-årige er tiltalt for at forsøge at skyde og dræbe en eller flere personer fra en bandegruppering på en adresse i Brøndby, hvor grupperingen holder til. Det mislykkedes dog, formentlig fordi personerne ikke var i området.

 

En 59-årig mand er tiltalt for medvirken til drabsforsøg ved at have huset den 15-årige, at have skaffet de to pistoler og at have hjulpet ham med at forberede attentatet.

 

16-årig anholdt få dage senere

I den anden sag om drabsforsøg ankom en 16-årig svensk dreng den 25. april med tog til Københavns Hovedbanegård. Herfra gik han mod Nørrebro Station, men inden han nåede dertil, blev han anholdt af betjente fra Københavns Politi.

 

Den 16-årige er nu tiltalt for forsøg på manddrab, for ifølge anklageskriftet skulle han ved Nørrebro Station mødes med endnu uidentificerede medgerningsmænd, som skulle overrække ham et skydevåben, så han kunne udføre et attentat på dansk jord.

 

Det er fortsat uklart, hvem der skulle have været mål for attentatet.

 

”Heldigvis blev ingen af de to formodede attentater gennemført, og det er efter vores opfattelse i høj grad politiets fortjeneste,” siger specialanklager Andreas Emil Christensen.

 

På baggrund af det samlede bevismateriale har anklagemyndigheden ved Københavns Politi vurderet, at der er grundlag for at rejse tiltale for drabsforsøg i begge sager.

 

”Vi mener at kunne bevise, at de to drenge kom til København for at begå drab, og derfor risikerer de lange fængselsstraffe på trods af deres unge alder,” fortæller Andreas Emil Christensen.

 

Forventet tilståelse i sag om håndgranat

I en tredje sag er en 19-årig svensk mand sigtet for natten mellem den 28. og 29. juni at have bragt en håndgranat til sprængning foran en smykkeforretning på Toftegårds Allé.

 

Ingen kom noget til ved eksplosionen, men der skete omfattende skader på bygningerne på stedet.

 

Den 19-årige ventes at erkende sin rolle i sagen, og derfor er den sendt i retten som en tilståelsessag.

 

  • Sagen, hvor en 15-årig dreng er tiltalt for drabsforsøg, og en 59-årig mand er tiltalt for medvirken til drabsforsøg, afventer berammelse.

  • Sagen, hvor en 16-årig er tiltalt for drabsforsøg, er berammet til den 21. og 26. november i Københavns Byret

  • Retsmødet med den 19-årige mand, der er sigtet for sprængningen på Toftegårds Allé er berammet til den 18. september.

Københavns Politi efterforsker yderligere en række sager, hvor unge svenskere sidder varetægtsfængslet for alvorlig personfarlig kriminalitet i København – deriblandt en sag, hvor en 16-årig dreng er sigtet for endnu et drabsforsøg mod personer tilknyttet den ovennævnte bandegruppering i Brøndby.

Pressekontakt

Telefon: 35219260

5. september 2024

Københavns Politi

Københavns Politi forlænger lukning af to rocker-/bandetilholdssteder

En fortsat konflikt i bandemiljøet er baggrunden for, at Københavns Politi forlænger lukningen af to rocker-/bandetilholdssteder.

29. august 2024

Københavns Politi

Anholdelse af mistænkt til drab i 2012

København Politi har anholdt en mand, som mistænkes for at være gerningsmand til et drab i København i 2012. Den anholdte fremstilles i grundlovsforhør i dag.

23. august 2024

Københavns Politi

Københavns Politi forlænger to visitationszoner i fire uger

På baggrund af den fortsatte konflikt i bandemiljøet forlænger Københavns Politi de to visitationszoner, der blev etableret den 9. august 2024 - en på dele af Nørrebro, Frederiksberg og Nordvest og en, der dækker et område på Amager.