Spring til hovedindhold

Forslag

Københavns Vestegns Politi

Nyhed

18. oktober 2023 14:00

Grov uorden i skærpet strafzone: Fodboldfans tiltalt

Anklagemyndigheden tiltaler tre fodboldtilskuere for at deltage i et større stormløb på en indgang til Brøndby Stadion og lægger op til en forhøjet straf, fordi politiet havde indført en skærpet strafzone netop for at undgå vold og ballade.

Blå blink, Københavns Vestegns Politi

For at hindre vold, hærværk og uroligheder ved UEFA Europa Conference League fodboldkampen mellem Brøndby IF og FC Basel torsdag den 4. august 2022 havde Københavns Vestegns Politi indført en skærpet strafzone i området omkring Brøndby Stadion.
 
I en skærpet strafzone kan visse former for kriminalitet straffes med op til det dobbelte – fx vold, hærværk og grov forstyrrelse af den offentlige orden. 
 
Og grov forstyrrelse af den offentlige orden er netop, hvad tre mænd på 26, 29 og 33 år fra Vestegnen nu er tiltalt for. En omfattende efterforskning førte politiet til dem, og ifølge anklageskriftet tvang de sig med andre gerningsmænd, heraf flere maskerede, ind på stadion ved at presse sig igennem en indgang og skubbe vagterne væk.
 
”Straffen for grove uroligheder, hvor helt almindelige mennesker, familier og børn færdes, udløser ifølge retspraksis en frihedsstraf, og fordi urolighederne skete i en skærpet strafzone, lægger anklagemyndigheden op til det dobbelte af det normale strafniveau,” siger anklagerfuldmægtig Mathias Johannsen.   
 
Det var første gang, at politiet anvendte en skærpet strafzone ved en fodboldkamp, og dermed er det første gang, at fodboldfans tiltales efter straffelovens bestemmelser om en skærpet straf. 
 
De tre tiltalte har under efterforskningen ikke ønsket at tage stilling til skyldsspørgsmålet. 

Københavns Vestegns Politi har sideløbende meddelt to af de tiltalte et karantæneforbud mod at opholde sig ved landskampe, ved kampe i superligaen, i 1. og 2. division og internationale UEFA-kampe i hele Danmark i et år.
 

Relateret omtale

Politiet indfører skærpet strafzone omkring Brøndby Stadion (03-08-2022)

Status efter fodboldkampen mellem Brøndby IF og FC Basel (04-08-2022)

Pressekontakt

Telefon: 4026 3704
E-mail: kbhv-presse@politi.dk

14. maj 2024

Københavns Vestegns Politi

Kendelse i forbindelse med drabssag

Højesteret har her til middag afsagt kendelse i drabssagen fra Elverparken.

12. maj 2024

Københavns Vestegns Politi

Status efter fodboldkamp

Relativt rolig afvikling af fodboldkamp mellem Brøndby IF og FC København.

11. maj 2024

Københavns Vestegns Politi

Praktisk info ifm fodboldkamp BIF-FCK

Tidligere i dag har vi lagt en række praktisk info om kampen i morgen ud på X