Antallet af spiritusulykker falder i Midt- og Vestjylland
Når antallet af spiritusulykker i det midt- og vestjyske er faldet med mere end en tredjedel på fire år, så skyldes det især en fælles indsats fra borgerne og politiet, lyder det fra Midt- og Vestjyllands Politi.
I omkring en tredjedel af alle dødsulykker på de midt- og vestjyske veje spiller spiritus en rolle. Derfor er indsatsen mod spiritusbilisme et vigtigt indsatsområde for Midt- og Vestjyllands Politi, og nu mener politikredsen at kunne se, at den store og målrettede indsats begynder at bære frugt. Antallet af ulykker, hvor spiritus spillede en rolle, er faldet fra 174 i 2020 til 113 i 2024, altså et fald på 35 procent.
Antal færdselsuheld i Midt- og Vestjyllands politikreds, hvor spiritus spillede en rolle |
|
2020 | 174 |
2021 | 141 |
2022 | 136 |
2023 | 134 |
2024 | 113 |
I 2024 standsede og sigtede Midt- og Vestjyllands Politi 720 spritbilister i kontroller. Men politikommissær Jørgen Christensen, der leder Midt- og Vestjyllands Politis operative færdselsindsats, synes, det er mere relevant at kigge på ulykkestallene for at få et reelt indtryk af udviklingen.
"Hvor mange vi sigter for spirituskørsel, afhænger naturligvis i høj grad af vores kontroltryk. Derfor giver det rigtig god mening også at kigge på antallet af spiritusulykker, da det tal ikke er direkte påvirket af vores kontroller. Og det er med meget stor tilfredshed, at vi kan se, det går den rigtige vej", lyder det fra politikommissæren.
Midt- og vestjyder siger fra over for spirituskørsel
Når antallet af spiritusulykker over de seneste år er faldet så markant i Midt- og Vestjylland, skyldes det mere end politiets egen, målrettede indsats. Ordensmagten får blandt andet også rigtig god hjælp af borgerne. I 2024 fik Midt- og Vestjyllands Politi flere end 1.500 henvendelser fra trafikanter, butiksansatte, pårørende, arbejdskolleger eller andre, der mistænkte en person for at køre - eller være på vej til at køre - spiritus- eller narkokørsel.
"Vi oplever helt klart, at midt- og vestjyderne ikke accepterer spirituskørsel. Vi får rigtig mange henvendelser fra bekymrede borgere, og vi glæder os over, at folk på den måde potentielt er med til at redde liv. Vi er Danmarks største politikreds, og vi er afhængige af, at folk reagerer. Det er en meget, meget vigtig hjælp for politiet", slår politikommissær Jørgen Christensen fast.
Politikommissæren vurderer, at også vanvidspakken, der blev indført i foråret 2021 spiller en væsentlig rolle. Siden da har politiet kunnet beslaglægge bilen, når betjentene stopper en bilist med en promille på mere end 2,0. Og Jørgen Christensen er ikke i tvivl om, at de nye regler har været med til at knække kurven.
"Selv om det ikke altid er biler af høj værdi, så kan vi mærke, at det betyder noget, når man mister sit køretøj", fortæller politikommissæren.
Som en del af politikredsens indsats mod spritbilisme har Midt- og Vestjyllands Politi en aftale med alle områdets kommunale rusmiddelcentre, så enhver stoppet spritbilist med det samme får tilbud om gratis råd og behandling.
"Vi vil selvfølgelig gerne undgå enhver ulykke, men særligt spiritusulykker virker helt unødvendige og meningsløse, og derfor vil vi i Midt- og Vestjyllands Politi også i 2025 have spirituskørsel som særligt fokusområde", lyder det fra Jørgen Christensen.
Særligt til pressen
Ved flere spørgsmål kan pressen kontakte politikommissær Jørgen Christensen, leder af den operative færdselssektion ved Midt- og Vestjyllands Politi: 4016 6726