Carl-Henning Pedersen-kunst skal udsmykke ny politigård
Carl-Henning Pedersen Else Alfelts Museum fra Herning har udlånt 50 værker af Carl-Henning Pedersen til Midt- og Vestjyllands Politi. Malerierne skal dekorere væggene på den nye politigård i Holstebro de næste fem år.
Det er nogle farverige og fantasifulde malerier, som fremover kommer til at pryde de hvide vægge på den nybyggede politigård i Holstebro. Værkerne er malet af Carl-Henning Pedersen og udlånt af Carl-Henning Pedersen Else Alfelts Museum, der har en samling på mere end 6.000 værker.
"Det var Carl-Henning Pedersens ønske, at kunsten skulle være tilgængelig for alle, og da han levede, havde han en drøm om at lave billed-udlån på samme måde, som bibliotekerne fungere. Den brede offentlighed skulle kunne låne værker med hjem på væggene, som vi i dag låner bøger. Det er desværre ikke en praksis, vi kan efterleve på museet, men jeg deler kunstnerens ønske om, at kunsten skal ud og ses,” siger museumsleder Lotte Korshøj fra Carl-Henning Pedersen Else Alfelts Museum, og fortsætter:
”Derudover mente Carl-Henning Pedersen, at kunsten kunne være med til at rykke på noget i samfundet - forstået på den måde, at kunsten ikke er passive objekter, men kan være med til at forme beskueren. En forudsætning herfor er naturligvis at kunsten får lov til at agere med mennesker, og jeg mener, at Midt- og Vestjyllands Politi danner en god ramme for en sådan dialog”.
Den dialog ser Midt- og Vestjyllands Politi frem til at lægge vægge til de næste fem år, hvor både medarbejdere, samarbejdspartnere og besøgende borgere får lejlighed for nyde og reflektere over kunstnerens penselstrøg.
”Når politiet har så fornemme kunstværker mellem hænderne, er der normalt tale om tyvekoster, som vi har fundet hos en tyveknægt. Men her er vi i den heldige situation, at vi har fået lov at låne de fantastisk flotte malerier til glæde for de mange folk, der har deres daglige gang i bygningen. Derudover har vi jo også ofte fornøjelsen af at vise borgere rundt på vores nye politigård, som vi er vældigt stolte af. Malerierne vil uden tvivl sætte noget kulør på den oplevelse, borgerne får, når de besøger os,” siger Kåre Skjæveland, der er chefanklager i Midt- og Vestjyllands Politi og har deltaget i processen med udvælgelse af de mange malerier til politigården.
Frihed og drømme
En række af de udlånte værker er lavet i 1960’erne og repræsenterer den klassiske Carl-Henning Pedersen med en velkendt figurkreds, hvor maskefiguren, den bevingede hest, og Fuglen optræder som hovedfigurer. Fuglen er Carl-Henning Pedersens Alter ego og optræder i hans værker som et stærkt symbol på frihed.Størstedelen af værkerne er imidlertid fra 1990’erne og udgør derved kunstnerens sen-værk. Værkerne fra denne periode har et meget drømmende og poetisk udtryk og fører os rundt til sagnomspundne verdener fra "Atlantis" og "Etrurien", ledsaget af både den græske "Odyssen" og Carl-Henning Pedersen selv i en række selvportrætter. Kendetegnet for værkerne er, at de bærer drømmen i sig og understreger drømmens og tankens kraft til at fører os derhen, hvor vi ønsker.
CARL-HENNING PEDERSEN (1913-2007)
Vestkysten, 1995
Olie på lærred, 145 x 124 cm
Carl-Henning Pedersen Else Alfelts Museum
CARL-HENNING PEDERSEN (1913-2007)
Rød hestefugl, 1966
Olie på lærred, 40 x 49 cm
Carl-Henning Pedersen Else Alfelts Museum
CARL-HENNING PEDERSEN (1913-2007)
Himlens væsener, 1966
Olie på lærred, 122 x 102 cm
Carl-Henning Pedersen Else Alfelts Museum
Lotte Korshøj, Museumsleder ved Carl-Henning Pedersen Else Alfelts Museum, tlf. 9628 8652
Kåre Skjæveland, Chefanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, tlf. 7258 3020
Fotografering af værkerne på politigården kan arrangeres via politikredsens pressetelefon på tlf. 7242 3514