Spring til hovedindhold

Forslag

Midt- og Vestjyllands Politi har fået egen båd

Når politiet i det midt- og vestjyske tager på grænsekontrol på vandet eller sejler ud og kontrollerer lystsejlere, er det nu i egen båd. Midt- og Vestjyllands Politi er nemlig for første gang nogensinde blevet bådejer.

Juliett 3 - Midt- og Vestjyllands Politis båd

Foto: Midt- og Vestjyllands Politi

Juliett 3 hedder den 8,5 meter lange, sorte Tornado RIB (Rigid Inflatable Boat), som Midt- og Vestjyllands Politi har købt til kontroller på vandet. Indtil nu har politikredsen måttet låne sig til en båd, når betjentene skulle ud at kontrollere lystsejlere eller på grænsekontrol til søs. Nu glæder politikredsen sig over at være herre på egen båd.

”Det giver en fleksibilitet, som vi slet ikke har haft før, da vi tidligere har været afhængig af at kunne låne både af samarbejdspartnere. Nu kan vi fx sejle ud med kortere varsel, hvis vejrudsigten pludselig ligner en, sejlerne kan lide”, fortæller vicepolitiinspektør Allan Laustsen, der er leder af afdelingen for operationel planlægning og indsatsledelse ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Båden er købt til grænsekontrol og kontrol af lystsejlere, men er også en gevinst som en generel kapacitet i politikredsens beredskab. Det kan for eksempel være en indsats, hvor politiet har brug for at sende en drone i luften fra vandsiden.

Første kontrol: Bøder for manglende redningsveste

Siden købet er båden blevet klargjort og har i den forbindelse også fået monteret en masse politigrej, så den nu er udstyret med blandt andet sirene, blink og politiets SINE-radio. Båden har desuden været forbi et skiltefirma, så man ikke er i tvivl om, at det er politiet, der kommer sejlende.

I weekenden den 26.-27. maj 2023 var båden i vandet på sin første planlagte opgave, da Midt- og Vestjyllands Politi kontrollerede de sejlende på Silkeborg-søerne og i Gudenåsystemet i forbindelse med musikarrangementet Hede Rytmer i Silkeborg. Omkring hundrede både i alt blev kontrolleret – nogle slog politiet op på afstand på bådnummeret for at se, om der var orden i papirerne, men mange blev også opsøgt direkte, så Midt- og Vestjyllands Politi kunne tjekke, om bådføreren for eksempel havde medbragt de nødvendige papirer og havde redningsveste til alle ombord.

Generelt havde de sejlende tingene i orden, men en del havde ikke fornyet deres bådnummer i Gudenåregisteret, flere havde ikke taget speedbådscertifikat og/eller forsikringsbevis med, mens de på to både ikke havde medbragt redningsveste og derfor fik en bøde på 1.500 kroner per vest, der manglede.

Eneste politibåd med passagertilladelse i Danmark

Midt- og Vestjyllands Politis nye båd er – som den eneste båd i de danske politikredse - blevet godkendt til også at have eksterne passagerer med ombord. Båden er indrettet, så sæderne kan tages ud eller sættes i, alt efter om politikredsen har behov for megen dækplads eller passagerpladser til opgaven.

”Det er en stor fordel, at vi har mulighed for at have andre end vores egne ansatte med ombord - for eksempel kommunalt ansatte eller folk fra andre myndigheder. Det kan være Søfartsstyrelsen, der skal med på en spirituskontrol, eller Toldstyrelsen, der deltager i grænsekontrol”, forklarer vicepolitiinspektør Allan Laustsen.

Båden skal i vandet igen de kommende dage i forbindelse med Skive Festival.


FAKTA:

 

En typisk kontrol af lystbåde indeholder:

 

Beviser og certifikater:

Speedbådsbevis, vandscooterbevis, yachtskipper mv.
Undersøg på forhånd, om dit fartøj er beviskrævende, og hvilket bevis der i så fald kræves.

Ansvarsforsikring:

Er fartøjet beviskrævende, er ansvarsforsikring et lovkrav. Dokumentation for, at der er tegnet og vedligeholdt ansvarsforsikring, skal du kunne fremvise på stedet – også ude på vandet, hvor du måske ikke har internetforbindelse.

Redningsveste:

Du skal have medbragt godkendte redningsveste i rigtig størrelse og vægtklasse til alle personer ombord.

Spiritus:

Der er en promillegrænse på 0,5 for alle beviskrævende fartøjer. Ved ikke-beviskrævende fartøjer er der ikke nogen fast promillegrænse, men fartøjet skal i enhver henseende kunne sejles på fuldt betryggende måde.

Særlige regler for det specifikke sejlads-område:

Eventuelle hastighedsbegrænsninger, forbudsområder, lokale fredningsbestemmelser mv. og politikredsens lokale sejladsreglement skal følges.

Søvejsreglerne generelt:

For eksempel bestemmelserne om vigeregler, sikker fart, behørigt udkig samt skibslys.

 

 

Kender du de fem sejlråd?

  1. Lær at sejle
  2. Hold dit grej i orden
  3. Planlæg din tur
  4. Hav en livline til land
  5. Brug vesten

Læs mere om de fem råd hos Søsportens Sikkerhedsråd

Juliett 3 - Midt- og Vestjyllands Politis båd - og Hjejlen

Første opgave i kalenderen for Midt- og Vestjyllands Politis nye båd var kontrol af de sejlende i forbindelse med musikarrangementet Hede Rytmer i Silkeborg.

Blink med mere på Juliett 3 - Midt- og Vestjyllands Politis båd

Juliett 3, Midt- og Vestjyllands Politis nye båd, er udstyret med blandt andet blink og sirene. 

Bådførere på Juliett 3 - Midt- og Vestjyllands Politis båd

Midt- og Vestjyllands Politis bådførere og gaster nyder fleksibiliteten i, at politikredsen nu har sin egen båd at råde over og altså ikke længere er afhængig af at låne båd af andre myndigheder til kontrolarbejdet på vandet.

Juliett 3 - Midt- og Vestjyllands Politis båd

Politiets 8,5 meter lange, sorte Tornado RIB er købt til grænsekontrol og kontrol af lystsejlere.

Redningskrans med navnet Juliett 3 - Midt- og Vestjyllands Politis båd

Juliett 3 - sådan hedder Midt- og Vestjyllands Politis nye båd. Tretallet refererer til politikredsens nummer i dansk politi.

Politidirektør Helle Kyndesen navngiver Juliett 3 - Midt- og Vestjyllands Politis båd

Midt- og Vestjyllands Politis båd blev for nylig navngivet efter alle kunstens regler af politidirektør Helle Kyndesen, der selv er rutineret sejler.

 

 

 

Pressekontakt

Telefon: 51731906
 

13. juni 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

I alt 15 års fængsel til to mænd i narkosag

To mænd på henholdsvis 35 og 38 år er ved retten i Holstebro blevet idømt hver syv år og seks måneders fængsel i større narkosag.

11. juni 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

To mænd dømt for forsøg på frihedsberøvelse og voldtægt

To udenlandske mænd skal to år og ni måneder i fængsel og er udvist af Danmark, efter de i dag blev fundet skyldige i forsøg på frihedsberøvelse og voldtægt af en ung kvinde i Herning.

4. juni 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

Blå blink ved SOSU-skolen i Herning: Politiet gentager øvelse i dag

Midt- og Vestjyllands Politi deltager i den anden af to øvelser på SOSU-skolen i Herning.