Spring til hovedindhold

Forslag

Midt- og Vestjyllands Politi

Nyhed

11. januar 2021 13:34

Skibsreder dømt for åger og brud på udlændingeloven

En vestjysk skibsreder har fået en betinget dom på halvandet års fængsel, og hans firma skal betale en bøde på tre millioner kroner for at have udnyttet to ghanesiske fiskere.

En skibsreder fra Thyborøn er idømt ét år og seks måneders betinget fængsel for at have haft to afrikanske fiskere ansat under urimelige arbejdsvilkår. Det slog retten i Holstebro i dag - mandag den 11. januar 2021 – fast. Dommen for åger betyder også, at skibsrederens virksomhed straffes med en bøde på 3.000.000 kroner.

De to mænd kom til Danmark fra Ghana i efteråret 2016 og skulle efter planen gøre et fiskeskib klar, som de skulle sejle til Afrika. Men skibet kom aldrig af sted, og i mere end tre år boede de to afrikanske fiskere på et skib i havnen i Thyborøn, hvor de arbejdede 66 timer om ugen til en månedsløn på 1.200 euro plus kost og logi. Skibsrederen udnyttede med rettens ord de to fiskeres ”manglende indsigt i danske arbejdsmarkedsvilkår, herunder løn og arbejdstid, til at fastholde (…) i en ansættelsesaftale, hvor der var et væsentligt misforhold mellem arbejdstiden på 66 timer om ugen inklusive pauser og lønnen på 1.200 euro plus kost og logi om måneden”.

Dommen på halvandet års fængsel er gjort betinget af samfundstjeneste i 250 timer.

”Der er gennem flere år sket en særdeles grov udnyttelse af de to mænd som billig arbejdskraft. Det har vi i dag fået rettens ord for, og det er jeg meget tilfreds med”, siger specialanklager Ulrik Panduro fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi om dommen.

De to fiskeres opholdstilladelse udløb i april 2017. Herefter har deres ophold og arbejde i Danmark været ulovligt. Derfor blev skibsrederen – ud over dommen for åger - også dømt for at have haft de to mænd til at arbejde og opholde sig ulovligt i Danmark.

Det var i maj 2019 på en rutinemæssig grænsekontrol i havnen i Thyborøn, at Midt- og Vestjyllands Politi blev opmærksom på de to afrikanske fiskere og deres situation. De to fiskere er nu hjemme hos deres familier i Ghana.

Dommen blev afsagt uden retsmøde. Derfor er det endnu uvist, om den dømte modtager sin dom, eller han anker den til landsretten.

 

Særligt til pressen

For yderligere spørgsmål – kontakt specialanklager Ulrik Panduro, anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi: 5120 8460

Pressekontakt

Telefon: 51731906
 

25. marts 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

Sag om racisme-vittigheder kommer for retten efter påske

En 28-årig mand fra Holstebro skal den 3. april for retten tiltalt for at have overtrådt straffelovens racismeparagraf ved at drive to hjemmesider med udtalelser, der forhåner grupper af personer på grund af blandt andet deres race eller hudfarve.

22. marts 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

Fem mænd tiltalt for drab og frihedsberøvelse på kutter

Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi har netop rejst tiltale mod fem mænd i alderen 29 til 42 år. Mændene er tiltalt for i januar sidste år at have dræbt en 41-årig mand ombord på en kutter i Nordsøen.

21. marts 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

Skyderi i Herning: 20-årig anholdt

En af tre mistænke gerningsmænd er nu anholdt efter et voldeligt opgør i Herning onsdag aften.