Spring til hovedindhold

Forslag

35-årig får dom for medvirken til ulovlig fildeling

En 35-årig mand fra Nørresundby er idømt tre måneders betinget fængsel for at formidle betaling for adgang til såkaldte seedboxe, som blev benyttet til ulovlig fildeling.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i en tilståelsessag ved Retten i Aalborg fået idømt en 35–årig mand tre måneders betinget fængsel for at have medvirket til ulovlig deling af ophavsretligt beskyttede værker i form af film, tv-serier, bøger med videre.

Den 35-årige har i en periode fra november 2020 til maj 2021 via sin virksomhed solgt adgang til og stillet såkaldte seedboxe til rådighed for brugerne på fildelingstjenesterne ”ShareUniversity”, ”Superbits” og ”Danishbytes.org”, der delte rettighedsbeskyttet materiale.

Seedboxe kan i nogen grad skjule brugernes identitet og har andre fordele for de ulovlige fildelingstjenester, og i denne sag blev de benyttet til at dele mere end 3800 ophavsretbeskyttede værker på tjenesterne.

Ud over fængselsstraffen har den dømte fået konfiskeret 300.000 kroner, som han havde modtaget som betaling fra brugere af tjenesterne.

Den 35- årige er samtidig dømt til at betale en erstatning på 298.660 kroner til Rettighedsalliancen.

”Med en straf på tre måneders fængsel sendes der et signal om, at myndighederne tager krænkelser af ophavsretten alvorligt. Man risikerer at få en dom, hvis man deler eller faciliterer deling af ulovligt materiale,” siger Jan Østergaard, der er specialanklager hos NSK.

Sagen er en del af et større sagskompleks om ulovlige fildelingstjenester, der udspringer af en anmeldelse fra Rettighedsalliancen i 2018. Det har ført til, at en række af tjenesterne nu er lukket.

FAKTA OM NSK
National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i dansk politi med ca. 1.000 medarbejdere. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.
 
NSK understøtter desuden dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning, analyser og efterretninger. 
 
NSK har egen anklagemyndighed, der fører de straffesager, hvor efterforskningen har udgangspunkt i NSK’s politiarbejde. Efterforskning og strafforfølgning i NSK er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet.
 
De komplekse kriminalitetsområder, hvor NSK ofte vil have ansvar for sagerne, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

1. december 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

Amfetaminhandler straffet med 14 års fængsel

En 41-årig mand har foruden en lang fængselsstraf fået konfiskeret en halv million kroner i udbytte for handel med store mængder amfetamin.

30. november 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

Udfasning af 1.000-kroneseddel gør det sværere at hvidvaske

Hvidvask af kontanter og større kontanttransaktioner med penge fra kriminalitet bliver vanskeligere for kriminelle aktører med udfasning af 1.000-kronesedlen, vurderer National enhed for Særlig Kriminalitet.

22. november 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

38-årig idømt 15 års fængsel for indsmugling af hård narkotika

En 38-årig mand fra Fyn er idømt 15 års fængsel for at indsmugle store mængder heroin, kokain, amfetamin og hash samt besiddelse af kokain. Manden tilstod alle forhold.