Spring til hovedindhold

Forslag

Formodet pirat kendt skyldig i at forvolde fare for danske soldater

En nigeriansk mand er kendt skyldig i at forvolde fare for danske udsendte soldater i Guineabugten.

Politilogo på patruljebil

Foto: Niclas Jessen

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) har mandag fået en nigeriansk mand kendt skyldig i sammen med andre at have forvoldt fare for danske soldater i Guineabugten. 

 

Dommen er afsagt af Københavns Byret, som fandt det bevist, at den nigerianske mand gjorde sig skyldig i at have forvoldt nærliggende fare for danske soldaters liv og førlighed, da han i forening eller efter fælles forståelse med flere andre personer var ombord i en båd, hvorfra en af personerne affyrede skud fra et automatgevær mod de danske udsendte.

 

Skyderiet skete mod fregatten Esbern Snares helikopter den 24. november 2021 i internationalt farvand i Guineabugten. Den nu dømte mand blev tilbageholdt og varetægtsfængslet in absentia ombord på fregatten Esbern Snare. Manden blev på fregatten behandlet for skader og blev efterfølgende indlagt på et hospital i Ghana. Den 6. januar 2022 blev han transporteret til Danmark med henblik på strafforfølgning.

 

Tre øvrige formodede pirater, der var ombord i samme båd som den nu dømte mand, blev tilbageholdt i forbindelse med episoden i Guineabugten. De fik efter pålæg fra den daværende justitsminister et tiltalefrafald den 5. januar 2022 og blev derefter løsladt i nærområdet.

 

Ved domsafsigelsen lod Københavns Byret straffen bortfalde for den skyldige nigerianske mand med henvisning til sagens omstændigheder. 

 

FAKTA OM NSK

NSK blev etableret den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. 

Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. 

Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 1.000 medarbejdere og er opbygget som en politikreds 

 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

26. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

To personer anholdt for distribution af narkotika i Nordjylland

NSK har med assistance fra Nordjyllands Politi torsdag været tilstede på flere adresser i Frederikshavn, og har i den forbindelse foretaget anholdelse af to mænd på 43 år og 67 år.

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

33-årig mand anholdt for organiseret salg af falske Apple-produkter

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i dag ransaget fem adresser og anholdt en 33-årig mand for at have solgt falske Apple-produkter.

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Clear Channel betaler bøde på seks millioner

Clear Channel Danmark A/S betaler en bøde på seks millioner kroner for at have overtrådt konkurrenceloven ved at koordinere rabatsatser med en konkurrent på markedet for outdoor-annoncering.