Spring til hovedindhold

Forslag

Mand anholdt i sag om hvidvask for 353 millioner kroner

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i dag anholdt og sigtet en 33-årig mand for organiseret hvidvask af 353 mio. kroner.

Anholdelsen er en udløber af en tidligere sag om hvidvask, hvor fire mænd blev idømt henholdsvis 2½ år, 5 år og 2 gange 6 års fængsel. 
 
Det kriminelle netværk med tråde til udlandet var årsag til, at statskassen blev snydt for et trecifret millionbeløb gennem brug af fiktive fakturaer.
   
De involverede i den kriminelle organisation var meget sikkerhedsbevidste, og de benyttede sig blandt andet af krypteret kommunikation via beskedtjenesten ”EncroChat”. De havde alle dæknavne, som ikke umiddelbart var identificerbare. Dette var også gældende for dagens anholdte, som politiet vidste var en central figur i netværket, men hvor man ikke kendte dennes rigtige identitet.
 
Det var under efterforskningen af en anden verserende sag at man kom på sporet af den brugerprofil, som også indgik i den store hvidvasksag fra 2020. Hvor politiet på daværende tidspunkt ikke kunne udpege manden, har efterforskningen med baggrund i de nye oplysninger gjort, at man har kunnet udfinde mandens identitet.
 
Der er i forbindelse med anholdelsen foretaget ransagninger flere steder på Sjælland, herunder på mandens egen bopæl.
 
Sagen er efterforsket i et samarbejde mellem Nordsjællands Politi og flere enheder i NSK. Dertil har der været et tæt samarbejde med Særlig Kontrol i Skattestyrelsen.
 
”Der er tale om en særdeles omfattende sag, hvor vi gennem lang tid har manglet en af de personer, som var med til at organisere denne hvidvask. Omfanget har betydet store tab for statskassen, og vi er derfor meget tilfredse med dagens anholdelse og ransagninger. Det glæder os endvidere, at det gode samarbejde med andre myndigheder i ind- og udland har ført til, at vi nu har kunnet anholde den person, som vi tilbage i juni 2020 ikke kunne identificere”, siger Politikommissær, Jonas Berthelsen.
 
Den anholdte forventes fremstillet i grundlovsforhør onsdag.
 
Da efterforskningen i sagen fortsætter, kan NSK ikke kommentere yderligere på sagen. Der henvises i øvrigt til NSK Kommunikation på nsk-presse@politi.dk eller på pressetelefonen, tlf. 4015 0147.
 

FAKTA OM NSK

NSK blev etableret den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. 

Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. 

Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 900 medarbejdere og er opbygget som en politikreds (https://politi.dk/virksomheden/national-enhed-for-saerlig-kriminalitet)
 
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

Flere nyheder

9. august 2022

National enhed for Særlig Kriminalitet

44-årig tilstår fremstilling af mindst 27 millioner ulovlige cigaretter

Som led i en omfattende sag om fremstilling af ulovlige cigaretter og særdeles grov svindel med tobaksafgifter har National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) fået idømt en ukrainsk mand millionbøde, fængselsstraf og udvisning af Danmark.

1. august 2022

National enhed for Særlig Kriminalitet

340 danske internetdomæner med relation til investeringssvindel er nu beslaglagt

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har beslaglagt 340 danske domænenavne. Domænerne kan alle sættes i forbindelse med omfattende investeringsbedrageri, som efterforskes af NSK.

27. juli 2022

National enhed for Særlig Kriminalitet

Mand tilstår at have modtaget og videreoverdraget 12 kg kokain og får otte års fængsel

En omfattende efterforskning af organiseret narkotikakriminalitet i både Danmark og i udlandet har tirsdag eftermiddag ført til, at en 32-årig mand i byretten tilstod sin rolle og blev idømt otte års fængsel.

Forslag