Spring til hovedindhold

Forslag

Pensionsselskaber tiltales for at overtræde konkurrenceloven

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har rejst tiltale mod de to pensionsselskaber PKA A/S og PKA+ for ulovligt at aftale at opdele markedet med konkurrenten Danica Pension.

De to selskaber ”PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S” (PKA+) og ”Pensionskassernes Administration A/S” (PKA A/S) samt to personer bliver nu tiltalt for at have overtrådt konkurrenceloven ved at have aftalt at opdele markedet for livs- og pensionsforsikringer med det konkurrerende selskab ”Danica Pension, Livsforsikringsaktieselskab” (Danica). 

Sagen handler om, at selskaberne sammen med Danica havde aftalt at afgive et fælles bud, da Dansk Supermarked A/S (nu Salling Group A/S) i 2018 indhentede tilbud på en firmapensionsaftale med årlige indbetalinger på ca. 440 mio. kr. for medarbejdere og ledere i koncernen. 

NSK vurderer, at Danica og PKA A/S og PKA+ kunne have budt hver for sig, og at de ved at afgive et fælles bud begrænsede konkurrencen. 

Specialanklager hos NSK, Lise Kjærup-Heide, siger:
”Markedsdeling er en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven. Det begrænser konkurrencen, når to selskaber aftaler at gå sammen og dele et udbud mellem sig i stedet for at byde hver især, når samarbejdet ikke giver væsentlige effektivitetsfordele. Det går ud over kunderne, der sandsynligvis kunne have fået lavere priser eller bedre produkter, hvis virksomhederne konkurrerede mod hinanden.” 

Både Danica og PKA A/S har i 2018 indgivet ansøgninger om straflempelse efter konkurrenceloven til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Efterfølgende politianmeldte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen de to selskaber for at have overtrådt konkurrenceloven. Siden har PKA+ selvstændigt ansøgt om straflempelse.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har afgjort, at Danica opfylder betingelserne til at få et foreløbigt tilsagn om tiltalefrafald. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har afgjort, at PKA A/S ikke opfylder betingelserne til at opnå straflempelse, og NSK har vurderet, at dette omfatter PKA+. 

Sagen mod Danica behandles særskilt.

Fakta om National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)

Sagen bliver ført for retten af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som er etableret fra den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3).

NSK har ca. 1.000 medarbejdere og er opbygget som en politikreds.

Mere om bøde- og sanktionslempelse i konkurrencesager 

 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

33-årig mand anholdt for organiseret salg af falske Apple-produkter

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i dag ransaget fem adresser og anholdt en 33-årig mand for at have solgt falske Apple-produkter.

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Clear Channel betaler bøde på seks millioner

Clear Channel Danmark A/S betaler en bøde på seks millioner kroner for at have overtrådt konkurrenceloven ved at koordinere rabatsatser med en konkurrent på markedet for outdoor-annoncering.

16. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

To dømt i sag om organiseret handel med amfetamin på togstationer

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har optrevlet et netværk bag handel med store mængder amfetamin. Yderligere to personer i sagskomplekset er nu dømt.