Spring til hovedindhold

Forslag

Nordjyllands Politi

Nyhed

4. november 2021 09:04

Til kamp mod socialt bedrageri

Kampen mellem myndighederne på den ene side og sociale bedragere på den anden side er for alvor skudt i gang. Fyns Politi, Nordjyllands Politi og Københavns Vestegns Politi har nu afholdt de indledende møder om projekt ”Styrket indsats mod socialt bedrageri” med de deltagende kommuner: Aalborg, Brønderslev, Odense, Langeland, Herlev og Rødovre kommuner. Så nu kan arbejdet gå i gang.

Fyns Politi er tovholdere på det nationale projekt og politidirektør Arne Gram ser frem til kredsenes arbejde med projektet, der skal bidrage til, at borgere, der svindler med sociale ydelser, i højere grad bliver afsløret og retsforfulgt: ”Jeg tror, det gør noget ved alle borgeres retfærdighedsfølelse, når de ser kriminelle, der udnytter det sikkerhedsnet, vi her i landet sammen har opbygget, for at støtte og gribe medborgere, der har brug for hjælp. Det tager vi i politiet meget alvorligt, fordi vi risikerer, at borgerne mister tilliden til myndighederne – til os, og det er dybt skadeligt for vores samfund.”

Politidirektør ved Nordjyllands Politi, Anne Marie Roum Svendsen, hilser den styrkede indsats og det lokale samarbejde med Aalborg og Brønderslev kommuner velkomment.  

”Svindel med sociale ydelser underminerer vores ’samfundskontrakt’. Vi betaler skat for at sikre fællesskabet adgang til en række goder. Derfor skal personer, der begår socialt bedrageri, i højere grad afsløres og retsforfølges. Og det er projektet med til at give os viden og værktøjerne til,” siger politidirektøren. 

 

Nok at tage fat på

De seks kommuner, der deltager i projektet, er meget forskellige både i forhold til størrelse, borgersammensætning og geografi. 

I Brønderslev Kommune ser de frem til projektet. Borgmester Mikael Klitgaard siger: ”Indsatsen mod socialt bedrageri er afgørende for, at vi kan have et velfungerende velfærdssamfund – ikke bare fordi der bliver taget af fælleskassen, men også fordi vores tillid til hinanden lider et knæk. Derfor skal vi have sat en stopper for socialt bedrageri. Vi ved, at det er et komplekst område, hvorfor vi er glade for at deltage i projektet, så vi kan være med til at udveksle erfaring og finde nye løsninger sammen og på tværs af myndigheder.” 

 

Erfaringsudveksling og tættere samarbejde i fokus

På møderne har politi og kommuner drøftet erfaringer med området og forventningerne til samarbejdet og projektet, som skal give politi og kommuner mere viden om de processer, der fører til anmeldelse af sager om socialt bedrageri, samt bedre muligheder for at opdage og retsforfølge borgere, der svindler med sociale ydelser. Endelig skal projektet på sigt også være med til at sikre bedre muligheder for at forebygge socialt bedrageri.

I Odense Kommune har man siden 2017 arbejdet tæt sammen på tværs af myndigheder for netop at bekæmpe socialt bedrageri – særligt med fokus på bandemedlemmer. Her er man glad for at kunne fortsætte og udvikle den succesfulde indsats: ”I Odense gør vi allerede meget for at afsløre dem, der snyder med fællesskabets penge. Med det her projekt kan vi øge indsatsen, finjustere samarbejdet, så det bliver endnu mere succesfuldt, og udbrede de gode erfaringer til andre dele af landet. Det glæder vi os til – for de fælles skattekroner skal gå til dem, der har brug for dem og ikke til kriminelle,” siger borgmester Peter Rahbæk Juel. 

 

Hvad sker der nu?

Projektet kører i Fyns-, Nordjyllands- og Københavns Vestegns politikredse i perioden 2021-2023, og sker i samarbejde med Aalborg, Brønderslev, Odense, Langeland, Herlev og Rødovre kommuner. I den periode vil der blive udført et stort analysearbejde af både kriminalitetsmønstre, gældende lovgivning og allerede igangværende praksis hos politi, kommuner og andre myndigheder. På den baggrund vil projektet udarbejde en række anbefalinger til fremtidig anmeldelsespraksis og- processer, der kan føre til at borgere, der svindler med sociale ydelser i højere grad kan afsløres og retsforfølges.

 

I forbindelse med politiets og anklagemyndigheden flerårsaftale for 2021-2023 har aftaleparterne ønsket et pilotprojekt, som skal medvirke til at styrke indsatsen mod socialt bedrageri på tværs af myndigheder. Dette billede forklarer, hvorfor projektet igangsættes, hvordan det udføres, og hvem der deltager.

 

Pressens kontakt:

 

Maria Odgaard, kommunikationsrådgiver, Nordjyllands Politi, tlf. 2963 7506

 

 

Pressekontakt

Christian Brinck

E-mail: cbr013@politi.dk
Telefon: 51356716
 
Lene Kold 
E-mail: lko024@politi.dk  
Telefon: 51738871

 

Vagtcentralens pressetelefon
Telefon: 51541555

Flere nyheder

19. august 2022

Nordjyllands Politi

Tyverier fra kirker – flere mistænkte varetægtsfængslet

Efter en kvik borgerhenvendelse pågreb Nordjyllands Politi i går torsdag den 18. august 2022 fem personer, som mistænkes for at stå bag indbrud i en række nordjyske kirker. Tre af de mistænkte blev varetægtsfængslet i dag efter et lukket grundlovsforhør ved Retten i Hjørring.

17. august 2022

Nordjyllands Politi

Færdsel i Frederikshavn: skolekontroller med skulderklap

Hvert år laver politiet færdselskontroller ved landets skoler, når børnene starter i skole. I Frederikshavn kommune har lokalbetjentene også været flittigt omkring – og det er heldigvis blevet til flere skulderklap end sager.

15. august 2022

Nordjyllands Politi

Videozoner indført i Hjørring og Hobro

I samråd med lokale beboere, aktører og kommuner har Nordjyllands Politi nu indført videozoner i Hjørring og Hobro bymidte. Zonerne er markeret med skiltning. Kameraerne skal som i andre byer bidrage til tryghed og styrke politiets efterforskning.

Forslag