Spring til hovedindhold

Forslag

Undgå at blive offer for datingsvindel

Datingsvindel er en form for svindel, hvor en svindler indgår i et romantisk forhold med sit offer med det formål at franarre offeret penge. Datingsvindel kaldes også for kærestesvindel, og vil ofte have alvorlige personlige og økonomiske konsekvenser for offeret.

Datingsvindel foregår oftest ved, at en gerningsperson tager kontakt til sit offer på sociale medier. Dette kan være en direkte besked eller en venneanmodning på eksempelvis Facebook eller Instagram. Herefter opbygges en personlig relation, der med tiden udvikler sig til et romantisk forhold.

 

Forholdet udleves dog udelukkende online, på sociale medier og i telefonen. Selvom forholdet opbygges og udvikles over en længere periode, vil svindleren løbende finde på undskyldninger for ikke at kunne mødes fysisk med sit offer - eksempelvis på grund af udstationering i udlandet.

 

Selve svindlen foregår typisk ved, at svindleren pludselig får brug for at låne et større pengebeløb af offeret til en krisesituation eller investeringsmulighed.

Der er derfor god grund til at være på vagt over for datingsvindel - også selvom du er forelsket.

Læs politiets gode råd til at undgå datingsvindel her:

Gode råd
Svindleren vil ofte have mange undskyldninger for ikke at kunne mødes med dig - det kan eksempelvis være, at vedkommende påstår at være amerikansk soldat, udstationeret i udlandet, eller at personen arbejder på en boreplatform. Du bør derfor forholde dig skeptisk, hvis personen, du skriver med, ikke indvilger i at mødes med dig fysisk.
Svindleren vil ofte bede dig om et lån i forbindelse med en pludseligt opstået personlig krise eller investeringsmulighed. Svindleren vil forsøge at tale til offerets empati, medfølelse og omsorg. Lyt til din mavefornemmelse, spørg andre til råds, og overfør ikke større pengebeløb til personer, du ikke har mødt i virkeligheden.
Nogle svindlere udgiver sig for at være enten berømte, kendte eller velhavende personer. Vær altid kritisk, og spørg dig selv, om det er realistisk, at en berømthed ville kontakte dig og bede om økonomisk hjælp.
Brug altid tid på at sætte dig ind i den person, du kommunikerer med. Slå personen op på Google, og tjek om vedkommendes sociale medier virker troværdige. Du kan også kontrollere, om personens profilbilleder er stjålet eller manipuleret ved at lave en omvendt billedsøgning på Google. På den måde kan du se, om billederne bruges andre steder på nettet. Klik på 'billeder' i højre hjørne på Google.dk, klik på det lille kamera i søgefeltet, og upload herefter billedet.
Det er dejligt at forelske sig - også på nettet. Men en forelskelse kan også fjerne lidt af den kritiske sans, og derfor bør du altid forholde dig kritisk til anmodninger om lån, investeringer og anden økonomisk hjælp - især hvis det er en person, du ikke har mødt i virkeligheden. Spørg altid venner og familie til råds for en sikkerheds skyld.

Er skaden sket?

Hvis du er blevet udsat for økonomisk svindel på nettet, bør du anmelde det til politiet.

Anmeld