Spring til hovedindhold

Forslag

Undgå at blive snydt, når du handler med andre på nettet

Bedrageri ved handel på nettet mellem privatpersoner er, hvis du køber en vare, som ikke eksisterer, aldrig sendes eller som er uægte. Det er også, hvis du sælger en vare, som du fx ikke får betaling for.

Bag dette element er enten en kortvisning, en YouTube-video eller et robottjek, leveret af Google. Hvis du vil se et af disse elementer, skal du acceptere alle cookies.



Læs mere om cookies

Det kan være fristende at shoppe på nettet - og der er ofte penge at spare på eksempelvis elektronik, tøj, cykler o.l.

 

Men et godt tilbud kan også være for godt, og hvis du betaler for en vare, der ikke eksisterer, aldrig sendes eller viser sig at være uægte, er der tale om bedrageri. Det samme gør sig gældende, hvis du sælger en vare, som du aldrig modtager betaling for.

 

Nedenfor kan du læse politiets gode råd til at undgå at blive snydt, når du handler med andre på nettet.

Gode råd
Hvis det er muligt, så aftal et fysisk møde med sælger eller køber. På den måde kan du sikre dig, at du rent faktisk modtager den vare, du betaler for, og at den er i den stand, du forventer.
Hvis din mavefornemmelse fortæller dig, at der er noget ved handlen, der ikke er, som det skal være, så lyt til den. Er du i tvivl, så træk dig fra handlen. Så undgår du at blive snydt.
Det er altid en god idé at spørge venner, kæreste, forældre eller andre til råds, hvis du er i tvivl om en handel. De kan hjælpe dig med at vurdere, om personen, du handler med, er ude på at snyde dig eller ej.
Vær skeptisk over for prisen, også selvom du lugter en stor besparelse. Meget lave priser på dyre varer - som eksempelvis bærbare computere, smartphones eller mærkevaretasker - kan være et tegn på, at varen slet ikke eksisterer eller er stjålet. Husk, at det også er strafbart at købe stjålne varer.
Hvis sælger pludselig beder dig om at overføre pengene for en vare til en andens konto end sælgers egen, kan det være et tegn på, at sælger ønsker at holde sin identitet skjult.
Det er surt at blive snydt i en handel på nettet - men det er ikke noget at skamme sig over. I 2022 blev mindst 10.000 danskere snydt i en handel på nettet, og derfor er det vigtigt, at du taler højt om det. Sig det til dine venner, dine kolleger, klassekammerater og familie, hvis du bliver snydt. På den måde er du med til at gøre livet svært for svindlerne, og måske er du med til at forhindre, at andre bliver snydt.

Er skaden sket?

Hvis du er blevet udsat for økonomisk svindel på nettet, bør du anmelde det til politiet.

Anmeld