Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

9. juni 2022 09:23

Anholdt for omfattende svindel mod ældre borgere i flere politikredse

Østjyllands Politi har onsdag aften i en koordineret anholdelses- og ransagningsaktion, foretaget anholdelse af syv mænd i alderen 17-34 år. De sigtes for et stort antal bedrageriforhold overfor primært ældre medborgere, som gerningsmændene uberettiget har fået til at overføre penge eller udlevere bankoplysninger.

Retten i Aarhus logo indgang

Foto: Østjyllands Politi

Anholdelserne og ransagningerne blev foretaget i det vestlige Aarhus, hvor der onsdag aften blev ransaget på fem forskellige adresser. Aktionen var kulminationen på en omfattende efterforskning, der har omfattet mere end 380 anmeldelser vedrørende såkaldt ”vishing”, som er en form for bedrageri, hvor gerningsmænd lokker forurettede til at udlevere bank- og ID-oplysninger, som efterfølgende misbruges. Forholdene er begået primært mod ældre borgere i flere politikredse i Jylland og på Sjælland.

”Efterforskningen har afdækket rigtig mange bedrageriforhold, som vi mistænker de sigtede for at stå bag, og vores foreløbige vurdering er, at de har bedraget de ældre medborgere for mere end syv millioner kroner,” siger politiinspektør Brian Voss Olsen.

Fremgangsmåden har stort set været den samme hver gang; borgerne er blevet ringet op af en gerningsmand, der har udgivet sig for at være fra vedkommendes bank eller fra Nets. Borgeren har fået at vide, at der har været nogle uregelmæssigheder, eller at der er foretaget køb fra hans eller hendes bankkonto, og det derfor er vigtigt hurtigt at få det bragt i orden.

 

Narret til at udlevere oplysninger

På den måde har svindlerne narret borgerne til at udlevere bankoplysninger, godkende overførsler af penge eller køb af varer i den tro, at vedkommende i den anden ende af røret ville hjælpe med at få rettet op på problemerne.

”Vi ser meget alvorligt på denne form for økonomisk kriminalitet overfor primært ældre medborgere, og vi er derfor tilfredse med, at vi med dagens anholdelser har forhindret, at flere ældre bliver udsat for lignende forhold, samt at gerningsmændene vil blive strafferetsligt undersøgt i forhold til de mange forhold,” siger Brian Voss Olsen.

Fire af de anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør torsdag kl. 11.00 ved Retten i Aarhus. Ved fremstillingen vil der blive fremsat begæring om dørlukning.

Østjyllands Politi advarer på det kraftigste imod, at man giver sine bank- eller personoplysninger telefonisk, uanset hvem der ringer. Er man i tvivl, skal man altid kontakte sin bank.

 

**

Pressekontakt

Politiinspektør Brian Voss Olsen, 5130 9214

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

19. april 2024

Østjyllands Politi

Tæt lørdagstrafik i Randers forventes i forbindelse med biltræf

Lørdag eftermiddag og aften vil en større gruppe bilentusiaster samle sig i Randers for at dele deres fælles interesse for køretøjer. Østjyllands Politi vil i den forbindelse også være til stede byen for at opretholde trafiksikkerheden. Det er politiets forventning, at der dagen igennem vil være tæt trafik på vejene og forlænget rejsetid i og omkring Randers by.

18. april 2024

Østjyllands Politi

53-årig mand fundet død under mistænkelige omstændigheder

Onsdag eftermiddag modtog Østjyllands Politi en anmeldelse om, at en person var blevet fundet liggende i livløs tilstand på en adresse i Lystrup. Der var forhold omkring dødsfaldet der virkede mistænkelige, og derfor blev et område afspærret, mens politiet undersøgte forholdet nærmere. Den endelige dødsårsag er endnu ikke fastlagt.

10. april 2024

Østjyllands Politi

Idømt fængsel for at blotte sig for fremmed kvinde

Retten i Randers har idømt en 32-årig mand 20 dages fængsel for at have berørt en fremmed kvinde på numsen og blottet sig foran en anden. Begge episoder af blufærdighedskrænkelse blev begået i juni sidste år.