Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

15. december 2023 15:19

Fire mænd idømt 23 års fængsel for omfattende telefonsvindel

Retten i Aarhus har fredag afsagt dom i en sag om omfattende telefonsvindel i form af databedrageri af flere hundrede ældre borgere til en samlet værdi af mere end 15 millioner kroner. De fire tiltalte mænd blev idømt samlet 23 års fængsel for som falske bankmænd i forening at have snydt de ældre borgere gennem en længere periode på halvandet år.

Retten i Aarhus logo indgang

Foto: Østjyllands Politi

Fire mænd i alderen 19-24 år er fredag eftermiddag ved Retten i Aarhus blevet idømt mellem fem og et halvt og seks års fængsel for databedrageri af særlig grov beskaffenhed.

 

Bedrageriet har fundet sted ved, at de fire mænd i forening har ringet op til ældre borgere og blandt andet udgivet sig for at være bankmænd og den vej igennem udnyttet de ældre borgeres tillid og franarret dem store pengesummer. Sagens samlede værdi er på mere end 15.300.000 kr.

 

Sagen har været ført ved Retten i Aarhus over i alt 35 retsdage, da ekstraordinært mange forurettede har været indkaldt som vidner i forbindelse med bevisførelsen mod de fire gerningsmænd.

 

I alt 455 borgere har været identificeret som ofre i sagen og de fire mænd blev kendt skyldige – to af de tiltalte blev kendt skyldige i alle forhold og de øvrige to blev kendt skyldige i den overvejende del af sagens forhold.

 

Sagen omfatter 193 fuldbyrdede forhold og 243 forsøgsforhold til en tilsigtet økonomisk vinding af ukendt størrelse.

 

”Der er tale om en særdeles omfattende og kompliceret sag, som har krævet et ekstraordinært stort efterforskningsarbejde. Vi er derfor tilfredse med, at de fire tiltalte nu har fået deres dom, og at der er blevet idømt lange fængselsstraffe, som overordnet ligger tæt på vores strafpåstand i sagen,” siger specialanklager Maj Toftgaard fra anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi, som har ført sagen ved retten sammen med anklagerfuldmægtig Jens Thule.

 

Foregik over flere måneder

Svindlen mod de hundredevis af ældre borgere foregik i en længere periode fra den 24. november 2020 og helt frem til den 7. juni 2022.

 

Dagen efter – onsdag den 8. juni 2022 – skred Østjyllands Politi til anholdelse af i alt syv personer rundt omkring på forskellige adresser i det vestlige Aarhus. Anholdelsesaktionen var kulminationen på en omfattende efterforskning

 

Fremgangsmåden var stort set den samme hver gang; borgerne blev ringet op af en gerningsmand, der blandt andet udgav sig for at være fra borgerens bank eller fra Nets. Borgeren fik i den forbindelse at vide, at der har været nogle uregelmæssigheder, eller at der har været foretaget køb fra hans eller hendes bankkonto, og det derfor var vigtigt hurtigt at få det bragt i orden. På den måde fik svindlerne narret de ældre borgere til at udlevere bankoplysninger, godkende overførsler af penge eller køb af varer i den tro, at vedkommende i den anden ende af røret ville hjælpe med at få rettet op på problemerne.

 

”Omfanget af bedragerierne er store og fremgangsmåden er tilmed yderst usympatisk, da gerningsmændene nøje har udvalgt ældre ofre, som de formodede, var nemmere at narre. Der er tale om systematisk og nøje planlagt og organiseret kriminalitet,” siger specialanklager Maj Toftgaard.

 

Tre af de anholdte fra aktionen i sommeren 2022 blev efterfølgende løsladt, men retten var enig med anklagemyndigheden i, at det er bevist, at de 4 dømte har begået databedragerierne med andre.

 

De fire dømte mænd har under sagen nægtet sig skyldige. Den ene af de dømte ankede dommen til landsretten, mens de tre øvrige udtog sig betænkningstid. To af dem blev hver idømt fem et halvt års fængsel, mens de øvrige to hver fik seks års fængsel.

 

Anklagemyndigheden overvejer nu nærmere, hvorvidt man fra anklagemyndighedens side også ønsker at anke dommen.

 

Myndighederne ser med stor alvor på denne og andre lignende kriminalitetsformer, da det er undergravende for den tillid, som borgerne i landet skal kunne have til banker og lignende instanser, som alle benytter sig af.

 

Særligt til pressen:

For yderligere kommentarer til sagen kan pressen kontakte specialanklager Maj Toftgaard fra anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi på telefonnummer 29771179.

 

Pressekontakt

E-mail: ojyl-kommunikation@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 16.00 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

13. april 2025

Østjyllands Politi

Efterlyst for voldsomt overfald: Ved du, hvor han er?

Østjyllands Politi efterlyser 32-årige Noah Turkmani, der er mistænkt for at stå bag et overfald udenfor i Bispehaven den 1. marts i år, hvor en jævnaldrende mand blev stukket med kniv.

10. april 2025

Østjyllands Politi

Østjyllands Politi slår fast: Vi har ingen beløbsgrænse for, hvornår vi efterforsker sager

På baggrund af artikler og indslag fra DR har der desværre bredt sig en misforståelse i offentligheden om, at Østjyllands Politi ikke efterforsker økonomisk svindel, hvis beløbet, der er snydt for, er under 500.000 kroner.

10. april 2025

Østjyllands Politi

Vidner søges: Piger udsat for blufærdighedskrænkelse

Østjyllands Politi søger vidner i en sag, hvor to mindreårige piger blev udsat for blufærdighedskrænkelse på en legeplads på Janesvej ved Toveshøj i Brabrand i søndags.