Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

16. august 2022 09:24

33-årig mand sigtet for forsøg på terrorisme i Aarhus

En 33-årig mand med dansk statsborgerskab, der er mistænkt for den 18. juli 2022 med høj hastighed at have ført en bil ad Frederiksgade mod Busgaden i Aarhus, hvor flere personer måtte springe til siden for ikke at blive ramt, er sigtet for forsøg på terrorisme.

Kredslogo for Østjyllands Politi

Foto: Østjyllands Politi

Ingen personer blev ramt i forbindelse med kørslen. Den 33-årige blev anholdt få timer efter kørslen og den 19. juli 2022 fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Aarhus for dobbeltlukkede døre. Han blev varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk hospitalsafdeling.

 

Dobbeltlukkede døre ophævet

Grundlovsforhøret blev afholdt bag dobbeltlukkede døre efter anmodning fra anklagemyndigheden, da politiet vurderede, at der var nogle væsentlige efterforskningsskridt, der skulle foretages, inden sigtelsen kunne offentliggøres. På grund af rettens bestemmelse om dobbeltlukkede døre har Østjyllands Politi indtil nu været afskåret fra at udtale sig om sigtelsen.

Østjyllands Politi er dog nu så langt i efterforskningen, at retten, på anklagemyndighedens begæring, i dag har ophævet de dobbeltlukkede døre og dermed giver offentligheden indblik i sigtelsen, som lyder på forsøg på terrorisme efter straffelovens § 114. Der er fortsat lukkede døre i sagen, hvorfor det er begrænset, hvad Østjyllands Politi kan sige om sagens detaljer.

”Det er endnu for tidligt at konkludere, om mistanken om forsøg på terrorisme kan underbygges i en sådan grad, at der kan rejses tiltale for forsøg på overtrædelse af straffelovens § 114. På baggrund af den konkrete kørsel og forskellige andre omstændigheder efterforsker vi fortsat sagen som  en terrorsag, og vi har iværksat en lang række efterforskningsskridt for at klarlægge omstændighederne og finde ud af, hvad motivet bag den 33-åriges handlinger var, ” siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen. 

 

Handlede formentligt på egen hånd

Østjyllands Politi er i tæt dialog med Politiets Efterretningstjeneste (PET), og det samarbejde vil fortsætte videre i efterforskningen. 

”Da sagen fortsat kører for lukkede døre i retten, er det fortsat yderst begrænset, hvad vi kan og vil fortælle af detaljer om vores efterforskning og den anholdte. Vores formodning er, at han handlede på egen hånd, men det er selvfølgelig en af de ting, vi skal afdække yderligere i vores videre efterforskning, ” lyder det fra chefpolitiinspektøren.

 

Betonklodser sat op på Frederiksgade

Nogle dage efter episoden i Frederiksgade blev der af Aarhus Kommune som et forebyggende tiltag sat betonklodser op i Frederiksgade. Det skete efter en indledende dialog mellem Østjyllands Politi og PET samt en efterfølgende dialog mellem Østjyllands Politi og Aarhus Kommune. 

”På baggrund af hændelsen den 18. juli 2022 tog vi kort efter episoden kontakt til Aarhus Kommune med henblik på at få sat hastighedsdæmpende foranstaltninger op i Frederiksgade. De er sat op med det formål at vanskeliggøre og helst forhindre gennemkørsel med høj hastighed, da vi naturligvis skal gøre alt, hvad vi kan for at øge trygheden og for at forhindre, at noget lignende kan ske samme sted igen, ” siger Klaus Arboe Rasmussen. 

Betonklodserne, der er sat op i Frederiksgade, er en midlertidig løsning, og Østjyllands Politi er i dialog med Aarhus Kommune om en mere permanent ordning. 

Den 33-årige blev tirsdag kl. 9.00 fremstillet i Retten i Aarhus med henblik på en forlængelse af hans varetægtsfængsling. Resultatet af fremstillingen vil blive kommunikeret ud via Østjyllands Politis Twitter-konto. 

Da sagen fortsat behandles for lukkede døre i retten, ønsker Østjyllands Politi ikke at oplyse yderligere detaljer om sagen. 

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

Flere nyheder

6. juni 2023

Østjyllands Politi

Trusler på livet og våbenbesiddelse: Idømt 3 års fængsel

En 54-årig mand blev torsdag ved Retten i Randers idømt tre års fængsel for i november sidste år at have truet to familiemedlemmer på livet på en adresse i Randers, for at have sat ild på deres hus og for at have været i besiddelse af to geværer, som han gik rundt med udenfor.

6. juni 2023

Østjyllands Politi

Fem anholdt efter større slagsmål i Aarhus - to fremstilles i grundlovsforhør

Østjyllands Politi anholdt mandag aften fem mænd efter et sammenstød i Ceres-krydset i Aarhus, hvor der blev brugt stik- og slagvåben. To af dem, en 21-årig og en 26-årig mand, fremstilles tirsdag i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus med henblik på varetægtsfængsling.

5. juni 2023

Østjyllands Politi

24-årig mand fremstilles efter groft overfald – vidner søges stadig

En 24-årig mand fremstilles mandag kl. 10.00 i grundlovsforhør i Retten i Aarhus, efter han søndag blev anholdt og sigtet for et voldsomt overfald på en 18-årig og 19-årig mand natten til lørdag. Han sigtes for forsøg på manddrab og grov vold.

Forslag