Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

27. juni 2024 09:42

Styrelse og to ansatte tiltalt for overtrædelse af dyrvelfærdsloven

Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi har rejst tiltale mod Naturstyrelsen og to ansatte for at have udsat adskillige kreaturer for uforsvarlig behandling, så det blandt andet i flere tilfælde har haft karakter af mishandling. Ifølge anklageskriftet er lovovertrædelserne foregået i perioden fra november 2020 til juni 2021 på en besætningsadresse ved Ebeltoft.

Kredslogo for Østjyllands Politi

Foto: Østjyllands Politi

To ansatte ved Naturstyrelsens afdeling Kronjylland er af Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi blevet tiltalt for flere forskellige forhold vedrørende overtrædelser af dyrevelfærdsloven.

 

Lovovertrædelserne er sket i form af blandt andet manglende fodring og utilstrækkelige tilsyn med en større gruppe kreaturer, herunder ved at have udvist manglende omsorg og behandling i det omfang, det var nødvendigt, da dyrene ikke genvandt deres huld i vinterperioden.

 

Anklagemyndigheden har også rejst tiltale mod Naturstyrelsen for som besætningsejer at have været ansvarlig for den uforsvarlige behandling af dyrene.

 

Blev meldt til politiet efter et kontrolbesøg

Østjyllands Politi modtog anmeldelsen om vanrøgt af kreaturer på stedet efter et tilsynsbesøg, hvor en dyrlæge fandt dyrenes tilstand stærkt kritisabel og vurderede, at deres huld var langt under det, man kunne forvente.

 

Tilsynet fandt sted i foråret 2021, og i de efterfølgende måneder var Østjyllands Politi i samarbejde med Fødevarestyrelsen på flere opfølgende kontrolbesøg, mens efterforskningen af sagen pågik.

 

Der er nu rejst tiltale for, at 77 kreaturer i perioden har været udsat for forskellig grad af uforsvarlig behandling. For flere af dyrene er der rejst tiltale for, at de har været udsat for grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling.

 

”Der er tale om en alvorlig og ganske omfattende sag, som har krævet en større indsats for politiet at efterforske, mens det også efterfølgende har været nødvendigt at forelægge sagen for flere øvrige myndigheder,” siger specialanklager Katrine Klausen fra Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi.

 

Hun tilføjer:

 

”Først derefter kunne vi i Anklagemyndigheden vurdere sagen juridisk og træffe afgørelse om, at der skulle rejses tiltale mod både styrelsen og de to ansatte, der på hver sin måde har været medansvarlige for dyrenes forringede tilstand.”

 

For de to ansattes vedkommende nedlægger Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi påstand om frihedsstraf og påstand om, at de frakendes retten til at eje, bruge, passe eller slagte dyr eller beskæftige sig med dyr i en periode på fem år fra endelig dom.

 

For Naturstyrelsens vedkommende nedlægges der påstand om bødestraf.

 

Sagen vil blive ført som en domsmandssag ved Retten i Randers og forventes at køre over i alt ni retsdage. Retssagen er endnu ikke berammet ved domstolene.

 

Er foregået på statslige arealer med naturpleje

Forholdene har fundet sted på en besætningsadresse ved Ebeltoft. Besætningsadressen er tilknyttet Naturstyrelsens afdeling Kronjylland, hvor der udøves naturpleje på flere forskellige arealer i Mols Bjerge.

 

Østjyllands Politi skal for god ordens skyld understrege, at sagen ikke er relateret til øvrige sager omhandlende dyrehold på Djursland.

 

Særligt til pressen:

For yderligere spørgsmål eller kommentarer til sagen kan pressen kontakte specialanklager hos Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi Katrine Klausen på telefonnummer 2018 4563.

Pressekontakt

E-mail: ojyl-kommunikation@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 16.00 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

28. juni 2024

Østjyllands Politi

Idømt fængsel for trafikdrab på Giber Ringvej

Retten i Aarhus har idømt en 28-årig mand fem og et halvt års fængsel for uagtsomt manddrab ved i narkopåvirket tilstand at have kørt over for rødt lys, hvormed der skete et alvorligt færdselsuheld. Uheldet, som fandt sted en januaraften på Giber Ringvej i Mårslet, medførte, at en 27-årig mandlig passager i hans bil afgik ved døden.

27. juni 2024

Østjyllands Politi

Trafikken bliver påvirket af stor fodboldfest i Aarhus

Lørdag aften spiller det danske herrelandshold i fodbold ottendedelsfinale i europamesterskabet, hvor de i Dortmund møder værtsnationen fra Tyskland. På havnen i Aarhus C vil der endnu en gang være opsat storskærm og indbudt til fodboldfest, og i den forbindelse vil trafikken blive påvirket i eftermiddags- og aftentimerne.

27. juni 2024

Østjyllands Politi

25-årig anholdt: Sigtet for drab i Viby

Østjyllands Politi har natten til torsdag anholdt en 25-årig mand, som er sigtet for onsdag aften at have dræbt en jævnaldrende mand med flere knivstik. Han bliver fremstillet i grundlovsforhør torsdag kl. 13.00 i Retten i Aarhus.