Spring til hovedindhold

Forslag

Ansøg som forbudsdømt om tilladelse til færden eller ophold i et område omfattet af et opholdsforbud

Hvis du er idømt et opholdsforbud efter straffelovens § 79 a som følge af banderelateret kriminalitet, kan du alligevel søge om politiets tilladelse til at færdes og opholde dig i et område omfattet af opholdsforbuddet, hvis der foreligger en række nærmere omstændigheder.

Ved opholdsforbud forstås et forbud mod at færdes og opholde sig i et eller flere nærmere afgrænsede områder, hvor den pågældende lovovertrædelse, man er dømt for, er begået, eller hvor den gruppe af personer, som den domfældte er tilknyttet, opholder sig.

 

Politiet kan efter straffeloven meddele tilladelse til færden eller ophold i et område omfattet af et opholdsforbud efter straffelovens § 79 a, stk. 1, hvis der foreligger særlige grunde hertil.

Spørgsmål og svar

Politiet kan efter straffelovens § 79 a, stk. 3, meddele tilladelse til færden eller ophold i et område omfattet af et opholdsforbud efter straffelovens § 79 a, stk. 1, hvis det af særlige grunde må anses for beføjet.

 

Tilladelsesordningen indebærer, at den dømte på forhånd og på eget initiativ kan søge om politiets tilladelse til at færdes eller opholde sig inden for et geografisk afgrænset område, som er omfattet af opholdsforbuddet.

 

Det er ikke lovligt for en person, der er idømt et opholdsforbud efter straffelovens § 79 a at færdes og opholde sig i området, før tilladelsen er meddelt.

 

Herudover kan en person lovligt færdes eller opholde sig i et område omfattet af et opholdsforbud, hvis der foreligger en nødsituation.

Som eksempler på tilfælde, hvor der foreligger "særlige grunde", som vil kunne begrunde en tilladelse, kan nævnes tungtvejende hensyn til den pågældendes helbred, og i visse tilfælde hensynet til den dømtes privat- og familieliv. Der kan foreligge øvrige tilfælde, der efter omstændighederne kan udgøre særlige grunde, der kan begrunde politiets tilladelse.

 

Eksempler på tilfælde der som udgangspunkt ikke udgør en særlig grund:

 

  • Deltagelse i mere almindeligt eller hyppigt forekommende familiebegivenheder eller -fester, herunder fx fødselsdage, højtider eller uformelle sammenkomster
  • Varetagelse af arbejdsmæssige eller uddannelsesmæssige opgaver eller forpligtelser

Du kan læse mere om, hvad der kan være særlige grunde i Forslag til Lov om ændring af straffeloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag (Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser til § 1, nr. 1).

 

Politiets vurdering beror altid på en konkret og individuel afvejning af på den ene side formålet med tilladelsen samt den pågældendes personlige forhold og på den anden side karakteren og grovheden af den kriminalitet, som har begrundet opholdsforbuddet, samt risikoen for misbrug eller ny kriminalitet ved at meddele tilladelse.

Ansøgning om tilladelse samt forlængelse eller fornyelse af tilladelse til færden eller ophold i et område omfattet af et opholdsforbud skal være modtaget af politidirektøren (politikredsen) senest 10 arbejdsdage før den planlagte færden eller ophold. Politidirektøren kan dog beslutte at behandle en ansøgning, der er modtaget mindre end 10 arbejdsdage før den planlagte færden eller ophold, hvis omstændighederne taler herfor.

Ansøgning om tilladelse til ophold skal indgives til politidirektøren i den eller de politikredse, hvor ansøgeren har fået et opholdsforbud efter straffelovens § 79 a, stk. 1.

 

En afgørelse om tilladelse til færden eller ophold i et område omfattet af opholdsforbuddet er en forvaltningsretlig afgørelse. Forvaltningsretlige regler om bl.a. begrundelse og partshøringer er derfor gældende.

Politikredsens afgørelse sendes til ansøgers e-Boks/Digital Post. Har personen ikke e-Boks/Digital Post, kan et brev eller evt. en mail sendes i stedet. Ved fremsendelse af persondata via mail er der dog særlig fokus på de databeskyttelsesmæssige retningslinjer (GDPR), og selve afgørelsen kan derfor ikke fremsendes via almindelig mail.
Meddeles du tilladelse til færden eller ophold i et område omfattet af opholdsforbuddet, skal du medbringe tilladelsen ved færden eller ophold i den pågældende område med henblik på at anvende tilladelsen som dokumentation for lovlig færden eller ophold.

En afgørelse om afslag på tilladelse mv. kan påklages til Rigspolitichefen efter retsplejelovens § 109. Klage over politiets afgørelse skal i første omgang indgives til den politikreds, der har truffet afgørelsen. Politikredsen videreformidler herefter klagen til Rigspolitiet.

 

En afgørelse om afslag på tilladelse mv. vil endvidere kunne indbringes for domstolene efter grundlovens § 63.