Spring til hovedindhold

Forslag

Hvis dit barn har oplevet noget voldsomt

Få gode råd til, hvad du som voksen kan gøre, hvis et barn fx har set en trafikulykke, været tæt på en forbrydelse eller på anden måde er blevet påvirket af noget voldsomt, der er sket.

Gode råd
Det vigtigste for børn, der har oplevet noget voldsomt, er rolige voksne, der kan hjælpe dem med at genetablere tryghed. Hvis du selv er meget påvirket af det voldsomme, der er sket, er det en god idé at få hjælp fra andre voksne. Hvis det ikke er muligt, må du prøve i videst mulige omfang at få ro på dig selv, så du kan være en støtte for barnet.
I den akutte fase lige efter noget voldsomt er sket, er der mest af alt brug for ekstra opmærksomhed og omsorg. Det kan være lidt at spise og drikke, et varmt tæppe, et kram og oplevelsen af ikke at være alene. Lad gerne barnet lave noget beroligende, som det godt kan lide og slapper af ved, som fx at spille på iPad eller lave perler.
Nogle børn, der har oplevet noget voldsomt, vil have stort behov for at fortælle om deres oplevelser. I så fald er den en god idé at lytte og støtte barnet i at prøve at få sammenhæng i, hvad der er sket. Men i den akutte fase skal du ikke stille en masse spørgsmål til barnets tanker og følelser, da det kan være med til at øge stressniveauet.
Når et barn er rystet af en voldsom oplevelse, kan det give tryghed at mærke, at mange ting er helt, som de plejer. Oprethold så vidt muligt rutiner og måder, I plejer at gøre tingene på, men giv samtidigt plads til behovet for ekstra nærhed og omsorg.
Når det første chok har lagt sig, typisk efter en til to dage, er det vigtigt at støtte barnet i at få talt om de tanker og følelser, der knytter sig til den voldsomme oplevelse. Børn har brug for hjælp til at forstå årsagssammenhænge: Hvad skete, hvordan, hvornår og hvorfor. Vær parat til at tale om emnet ad mange omgange, for at barnets forståelse af det skete langsomt kan falde på plads.
Nogle børn vil have stort behov for at bearbejde det, de har oplevet, mens andre kan være "hurtigt videre". Barnets reaktion afhænger både af barnets alder, personlighed, omgivelsernes reaktioner og af, hvad der konkret er sket. Og der findes ikke én normal eller rigtig måde at reagere på. Det vigtigste er at støtte barnet i langsomt at vende tilbage til sin almindelige måde at være på.
Børn kommer nemt til at pådrage sig skyld og ansvar og fx tænke, at hændelsen kunne være undgået, hvis de havde tænkt eller handlet anderledes. Det er derfor vigtigt at understrege over for barnet, at det hverken har skyld eller ansvar for det skete.
Det er helt normalt, at børn reagerer, når der sker noget voldsomt. Det er almindeligt og forventeligt, hvis barnet i en periode efter hændelsen er påvirket af den og fx har svært ved at falde i søvn, har større behov for at være tæt på voksne eller stiller gentagne spørgsmål om hændelsen. Reaktionerne aftager normalt over tid, og hverdagen vender langsomt tilbage.

Hvis barnets reaktioner er meget kraftige og/eller ikke aftager over tid, bør du søge professionel rådgivning. Hvis barnet har været direkte berørt af en ulykke, har I måske fået en henvisning til en instans, I kan kontakte.

 

Der er også mulighed for at få råd og vejledning hos Offerrådgivningen.

 

Og ellers kan man fx kontakte egen læge, kommunens PPR, privat sundhedsforsikring e.l.

Tilbud om støtte
Bryd Tavsheden rådgiver børn og unge, der har været udsat for familie- eller kærestevold.

Kontakt tlf.: 4445 2090
E-mail: info@brydtavsheden.dk

 

Bryd Tavsheden

Børns Vilkår rådgiver børn og unge gennem Børnetelefonen.

 

Kontakt Børnetelefonen på tlf.: 116 111

 

Børnetelefonen

 

Hvis du er forælder, kan du kontakte Forældretelefonen på tlf.: 3555 5557

 

Forældretelefonen

Cyberhus tilbyder anonym rådgivning på internettet til børn og unge i alderen 9-23 år, der har brug for støtte ift. både digitale og analoge udfordringer. Cyberhus tilbyder også ung-til-ung chat.

 

Cyberhus

SletDet er Red Barnets rådgivning til børn og unge, der oplever, at private, grænseoverskridende eller krænkende informationer, billeder eller videoer deles uden samtykke.

 

Kontakt tlf.: 2927 0101

 

SletDet

 

TalMedOs tilbyder anonym rådgivning til unge med seksuelt bekymrende tanker eller adfærd. Der er også mulighed for rådgivning til pårørende og fagpersoner.

 

Kontakt tlf.:  38 600 600

 

TalMedOs

Teksten er udarbejdet i samarbejde med Red Barnet.