Spring til hovedindhold

Forslag

Peberspray

Regler for anskaffelse, opbevaring, anvendelse og indlevering af peberspray.

Den 1. februar 2021 trådte en ændring af våbenlovgivningens bestemmelser om peberspray i kraft. Ændringen betyder, at du skal have politiets tilladelse til at købe og have en peberspray.

Værd at vide

En peberspray er en beholder med en væske, der består af et peberekstrakt, som ved hjælp af en drivgas kan sprøjtes i en retningsbestemt koncentreret stråle.

 

Det aktive stof i en peberspray er oftest capsaicin, som bl.a. kendes fra chili. Pebersprayen virker typisk i en afstand op til seks til syv meter fra det sted, hvor den afgives.

Som udgangspunkt kan vi kun give tilladelse til peberspray til personer, som har et særligt behov for beskyttelse. I vores behandling af ansøgningen vurderer vi derfor, om du er i konkret risiko for et voldeligt overfald - fx på grund af stalking eller en samlivs- eller æresrelateret konflikt. Vi vurderer også, om peberspray er egnet til at beskytte dig, og om du er i stand til at anvende pebersprayen.

Ved ansøgning om tilladelse til peberspray foretager vi desuden et persontjek af dig for at vurdere, om det ud fra politiets oplysninger om dig er forsvarligt, at du får adgang til peberspray. Du kan ikke få tilladelse til peberspray, hvis Tilladelser vurderer, at der er risiko for, at du vil misbruge pebersprayen.

 

For at ansøge om tilladelse til peberspray skal du som ansøger skal du være fyldt 18 år.

 

Læs mere om persontjek


Du kan ansøge om tilladelse til peberspray på vores selvbetjening.

Gå til selvbetjeningen

Hvis politiet giver dig tilladelse til peberspray, må du erhverve, besidde og bære peberspray hjemme og på offentligt tilgængelige steder. Du må også anvende pebersprayen, hvis du eller en anden person bliver angrebet.
Peberspray må kun bruges til selvforsvar, hvis du eller en anden person bliver angrebet. Der skal altså være tale om lovligt nødværge, hvor brugen af peberspray i den konkrete situation er nødvendig for at afværge et angreb på dig eller en anden person.

Hvis du bruger pebersprayen i andre tilfælde, kan du blive sigtet for vold. Du må således ikke bruge peberspray til at straffe eller skræmme en uønsket person, som ikke går til angreb - fx en indbrudstyv.

Du skal altid opbevare en peberspray forsvarligt og på et sted, der er utilgængeligt for uvedkommende.

 

Da formålet med en peberspray er selvforsvar må du gerne opbevare en peberspray, så du har umiddelbar adgang til den. Der er altså ikke noget krav om, at sprayen skal være låst inde.

Du må gerne købe peberspray i udlandet, men da peberspray er et våben, skal du både have indførselstilladelse og våbentilladelse til pebersprayen. Du kan ansøge om de nødvendige tilladelser på selvbetjeningen.

Gå til selvbetjeningen

Du skal også være opmærksom på, at den peberspray, du tager med hjem fra udlandet, ikke må være stærkere end 500.000 scoville heat units.

Du må ikke fremstille din egen peberspray. Du skal købe den hos en forhandler med tilladelse til at sælge peberspray.

Leder du efter selvbetjeningen?

Du kan ansøge om våbentilladelse til peberspray på selvbetjeningen.

Gå til selvbetjeningen

Kontakt Tilladelser

Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp til din ansøgning, kan du kontakte enheden for Tilladelser

Se kontaktoplysninger